Η αυστριακή κυβέρνηση διερευνά τους νόμους υπέρ των μετρητών

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
 
Ο ηγέτης της Αυστρίας έχει προωθήσει σχέδια για την αναγνώριση του δικαιώματος χρήσης μετρητών με νόμο, δίνοντας εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να συνεργαστεί με την Κεντρική Τράπεζα για να αναπτύξει μια πρόταση από τον Σεπτέμβριο.

Ο καγκελάριος Karl Nehammer σκοπεύει να απαντήσει στις ανησυχίες ότι οι πληρωμές σε μετρητά ενδέχεται να περιορίζονται ολοένα και περισσότερο καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προωθούν πιο κερδοφόρες επιλογές χωρίς μετρητά, δηλώνοντας: «Οι άνθρωποι στην Αυστρία έχουν δικαίωμα σε μετρητά».

Το CBS News αναφέρει ότι, μαζί με τη γειτονική Γερμανία, οι Αυστριακοί είναι από τους υψηλότερους χρήστες μετρητών στην Ευρώπη, επικαλούμενος κυβερνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάθε χρόνο γίνεται ανάληψη από τα ΑΤΜ περίπου 47 δισεκατομμύρια ευρώ (51 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον πληθυσμό των 9,1 εκατομμυρίων της χώρας.

Το γραφείο του Καγκελάριου λέει ότι η σχεδιαζόμενη νομοθεσία θα είναι «μια συνταγματική προστασία των μετρητών ως μέσο πληρωμής» για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να πληρώνουν με μετρητά όποτε θέλουν. Θα «εξασφαλίσει επίσης μια βασική παροχή μετρητών» σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας.

Ο Nehammer έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Magnus  Brunner να ανοίξει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με αρμόδια Υπουργεία, τον κλάδο των οικονομικών και εκπροσώπους τραπεζών τον Σεπτέμβριο.

Ο καθένας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ελεύθερα πώς και με τι θέλει να πληρώσει. Αυτό μπορεί να γίνει με κάρτα, με έμβασμα, ίσως στο μέλλον και με το ψηφιακό ευρώ, αλλά και με μετρητά. Αυτή η ελευθερία επιλογής πρέπει να παραμείνει θα παραμείνει.