Δελτίο τύπου της ΕΡΩ Πατρών: Ανάδειξη Ιστορικού Πεζοπορικού Μονοπατιού Παλαιών Πατρών Γερμανού και Εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Ιστορία μας

Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην ιστορική Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων σε μια εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε το σωματείο ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ Πατρών σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων με την Μοναστική Κοινότητα και με άλλους συλλόγους, στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένη στον Εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανό και στην ανάδειξη του ιστορικού πεζοπορικού μονοπατιού Παλαιών Πατρών Γερμανού. 
 
Στην Ιερά Μονή παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Ευσέβιος Σπανός που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Κέντρου Παιδιού Νεολαίας και άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων, κ. Ευθύμιος Φλογεράς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μαγκαφάς, η εμβληματική κορφή και επί σειρά ετών υπηρέτη της μονής π. Γεώργιος Στρουμπούκης, Ιερείς της Μητροπόλεως Πατρών, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και πολλοί άλλοι.
 
Η πάντα φιλόξενη μονή, υποδέχθηκε το πολυπληθές κοινό με την την αδελφότητα της Μονής, Ηγουμένη Μαρκέλλα και η μοναχή Συγκλητική, μαζί με εθελόντριες και εθελοντές που βοηθούν την μονή, καλοδέχθηκαν όλους και πρόσφεραν μοναστηριακά κεράσματα. 
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη των περιπατητών που ξεκίνησαν από Πάτρα και μέσω του ιστορικού μονοπατιού έφτασαν στην Ιερά Μονή. Στον αύλιο χώρο της μονής τελέσθηκε τρισάγιο στην μνήμη του εθνεγέρτου, σιγή ενός λεπτού και ο Εθνικός μας ύμνος ψαλλόμενος απ όλους.  Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων, ένα μικρό ιστορικό από την Μοναχή Συγκλητική και απονομές σε όλους όσους συνέβαλαν γι αυτήν την δράση και  παρουσίαση σχετικής ταινίας που δημιούργησε ο Πολιτιστικός σύλλογος Μοίρα “Η ΘΑΝΑ” και η εκδήλωση έκλεισε με εντυπωσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (11η Σεπτεμβρίου 2022) για την “Ανάδειξη Ιστορικού Πεζοπορικού Μονοπατιού Παλαιών Πατρών Γερμανού” στην Ι.Μ. Μακελλαριάς

 

Εκατοντάδες πεζοπόροι και προσκυνητές στην εκδήλωση “Ανάδειξη Ιστορικού Πεζοπορικού Μονοπατιού Παλαιών Πατρών Γερμανού” στην Ι.Μ. Μακελλαριάς.

 

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στην ιστορική Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων, για 2η συνεχόμενη χρονιά, δράση αφιερωμένη στον Εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανό με τίτλο : «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ 2022».

Διοργανωτής της δράσης είναι το σωματείο ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ Πατρών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Καλαβρύτων, τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν 2 πεζοπορικές διαδρομές (τμήματα της διαδρομής που ακολουθούσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός από Πάτρα – Καλάβρυτα και στην επιστροφή) 1η διαδρομή, Άνω Πετρωτό – Πηγή Ζουμπάτας , 2η διαδρομή, Δεμέστιχα – Σελινούντας – Ι.Μ. Μακελλαριάς. Συμμετείχαν περισσότεροι από 90 πεζοπόροι οι οποίοι περπάτησαν μέσα στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του Παναχαϊκού όρους και στο φαράγγι του Σελινούντα ποταμού, σε περιοχές και τοπωνύμια στα οποία διαδραματίστηκαν από το 1821 μέχρι το 1827 σημαντικά ιστορικά/στρατιωτικά γεγονότα.

Πεζοπόροι και εκατοντάδες κόσμου από Πάτρα, Καλάβρυτα και άλλες γύρω περιοχές, συναντήθηκαν στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλίες που είχαν θέμα τη δράση του Παλαιών

Πατρών Γερμανού, από τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων Αρχιμανδρίτη Ευσέβιο και τον κο Δημήτριο Βέρρα γιατρό-ιστορικό. Προβλήθηκε επίσης ταινία μικρού μήκους για τον Ιεροεθνομάρτυρα Άγιο Γρηγόριο Δέρκων εκ’ Ζουμπάτας, παραγωγής του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα Πατρών η “Θάνα”.

Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του ο χορευτικός Όμιλος Σκεπαστού Καλαβρύτων.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και απεύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Καλαβρύτων κος Ευθύμιος Φλογεράς.

Όπως τονίστηκε από τον εκπρόσωπο του του σωματείου Ενωμένη Ρωμηοσύνη Πατρών ο σκοπός και η προσπάθεια του σωματείου είναι να αποτελέσει αυτή η εκδήλωση στο μέλλον, ετήσιο θεσμό, ο οποίος κάθε χρονιά θα εμπλουτίζεται με νέες δράσεις που θα την καταστήσουν επίκαιρη και ελκυστική, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συνολικής ανάδειξης του μονοπατιού και να συμβάλλει στην οριστική καταξίωση στη συνείδηση των Αχαιών του Δεσπότη της Πάτρας του Γερμανού.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η φιλοξενία της εκδήλωσης από την γερόντισσα Μαρκέλλα καθηγουμένη της Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων και την μοναχή Συγκλιτική. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα που ετοίμασε η Ιερά Μονή και οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετείχαν.

Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη Πατρών ευχαριστεί για τη στήριξη και συνεργασία την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον αντιπεριφερειάρχη κο Νικόλαο Κοροβέση και τον Δήμο Καλαβρύτων, τον δήμαρχο κο Αθανάσιο Παπαδόπουλο.

επίσης τους :

Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων, τους ομιλητές της εκδήλωσης, Δημοτική Κοινότητα Σουλίου Πατρών, Στέγη καλαβρυτινών και φίλων Πάτρας “Αγία Λαύρα”, Ιστορική κ’ εθνολογική εταιρεία Πελοπ/νησου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μοίρα Πατρών “η Θάνα”, Σκοπευτικό Όμιλο παραδοσιακών όπλων Πάτρας, Σύλλογο γυναικών Δεμεστίχων “η Ακακία“, Χορευτικό Όμιλο Σκεπαστού Καλαβρύτων, Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ρωμανού Πατρών “Άγιος Δημήτριος” , Εξωραϊστικός σύλλογος Πετρωτού Πατρών, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Αχαΐας.