Εγκεφαλικές και ψυχικές βλάβες στους νέους: οι «παράπλευρες» απώλειες των παρανοϊκών μέτρων κατά τoυ κορωνοϊού

Είναι πλέον αποδεδειγμένο από μελέτες και αναλύσεις ότι οι νέοι ποτέ δεν κινδύνευσαν από την Covid. Μάλιστα, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα συμπεραίνουν ότι οι νέοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό της κοινής γρίπης από ότι με τον SARS-CoV-2. Η ισχυρή αρνητική επιρροή της “πανδημίας” στην ψυχή των νέων έχει ήδη αποδειχθεί αρκετές φορές. Πρόσφατα, Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος των εφήβων έχει επίσης αλλάξει ως συνέπεια όλων αυτών των μέτρων που ελήφθησαν. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικά και θα έπρεπε τουλάχιστον να παρέμβει η δικαιοσύνη και να βάλει επιτέλους ένα τέλος στη παράνοια και στο bullying που υφίστανται οι άνθρωποι νεαρής ηλικίας.

Οι εγκέφαλοι των εφήβων που έζησαν τον εγκλεισμό και τα lockdown παρουσιάζουν σημάδια πρόωρης γήρανσης

Οι ερευνητές συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες 81 εφήβων στις ΗΠΑ που ελήφθησαν πριν από την πανδημία, μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Νοεμβρίου 2019, με εκείνες 82 εφήβων που ελήφθησαν μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μετά την άρση των αποκλεισμών.

Αφού ταίριαξαν 64 συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα ως προς τους παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συμβαίνουν κατά την εφηβεία – όπως η λέπτυνση του φλοιού και η ανάπτυξη του ιππόκαμπου και της αμυγδαλής – ήταν μεγαλύτερες στην ομάδα μετά το lockdown από ό,τι στην ομάδα πριν από την πανδημία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαδικασίες αυτές είχαν επιταχυνθεί. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός τους είχε γεράσει ταχύτερα.

“Η διαφορά ηλικίας του εγκεφάλου ήταν περίπου τρία χρόνια – δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη αύξηση δεδομένου ότι ο εγκλεισμός ήταν λιγότερο από ένα έτος”, δήλωσε ο Ian Gotlib, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Γράφοντας στο περιοδικό Biological Psychiatry, η ομάδα αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες – ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων στην περιοχή Bay Area της Καλιφόρνιας – συμφώνησαν αρχικά να λάβουν μέρος σε μια μελέτη που εξέταζε τον αντίκτυπο του άγχους της πρώιμης ζωής στην ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν επίσης για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Η ομάδα μετά το εγκλεισμό ανέφερε από μόνη της μεγαλύτερες δυσκολίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων πιο σοβαρών συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και προβλημάτων εσωτερικοποίησης.

Ο Gotlib δήλωσε ότι τα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα άλλων ερευνητών που μελετούν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των εφήβων. “Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας συνοδεύεται από σωματικές αλλαγές στον εγκέφαλο των εφήβων, πιθανότατα λόγω του στρες της πανδημίας“, δήλωσε.

Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν η χειρότερη ψυχική υγεία που καταγράφηκε στη μελέτη οφείλεται στην ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου ή ακόμη και αν η τελευταία είναι άσχημη είδηση για τους εφήβους.

“Δεν το γνωρίζουμε ακόμη αυτό – αρχίζουμε να σκανάρουμε εκ νέου όλους τους συμμετέχοντες στην ηλικία των 20 ετών, ώστε να έχουμε μια καλύτερη αίσθηση του κατά πόσον αυτές οι αλλαγές επιμένουν ή αρχίζουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου”, δήλωσε ο Gotlib.

“Στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο συχνά συνδέονται με μειωμένη γνωστική λειτουργία. Δεν είναι ακόμη σαφές τι σημαίνουν στους εφήβους. Αλλά αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι δυσκολίες στην ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνοδεύονται από αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου που φαίνεται να σχετίζονται με το στρες”.

Ομαδικές διαφορές στο Children’s Depression Inventory (CDI), στην Πολυδιάστατη Κλίμακα Άγχους για Παιδιά (MASC- άθροισμα των υποκλιμάκων του Κοινωνικού Άγχους και των Σωματικών Συμπτωμάτων) και στην Αυτοαναφορά Νέων (YSR) για την εσωτερίκευση και την εξωτερίκευση.

Ο Michael Thomas, καθηγητής γνωστικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που βίωσαν ιδίως οι έφηβοι κατά την πανδημία, με αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης. Αλλά, πρόσθεσε, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι διαφορές στο μέγεθος της δομής του εγκεφάλου για την τρέχουσα ή τη μελλοντική συμπεριφορά.

“Οι μεγάλης κλίμακας μετρήσεις του εγκεφάλου δεν μας λένε για τα λεπτομερή κυκλώματα που καθοδηγούν τη συμπεριφορά. Θα έλεγα ότι είναι πολύ υποθετικό ποιες, αν υπάρχουν, μακροπρόθεσμες συνέπειες θα υπάρξουν και αν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο θα είναι διαρκείς ή θα εξασθενήσουν”.

“Ως γνωστόν, οι οδηγοί ταξί του Λονδίνου αναφέρθηκε ότι είχαν επίσης μεγαλύτερους ιππόκαμπους”, δήλωσε ο Thomas. “Εν ολίγοις, αυτά είναι ενδιαφέροντα δεδομένα που δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να είχε βαθιές επιπτώσεις στους εφήβους, αρκετές ώστε να αντικατοπτρίζονται σε μετρήσεις της δομής του εγκεφάλου- αλλά αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να μας πουν αν τα αρνητικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα ή αν η προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου θα επιτρέψει σε αυτή τη γενιά να ανακάμψει”.

πηγή