Μεγάλη αύξηση στις αυτοκτονίες παιδιών και νέων λόγω των εγκλεισμών!

Από τους Megan Redshaw, J.D. και Beth Giuffre

 Οι νέοι μπορεί να είναι αυτοί με τις λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από κορωνοϊό, αλλά οι επιπτώσεις του lockdown και του κλείσιμου των σχολείων έχει δημιουργήσει μία ανησυχητική κορύφωση στους αριθμούς των αυτοκτονιών στα παιδιά και τους νέους.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μια από τις χειρότερες συνέπειες μπορεί να μην προκλήθηκε άμεσα από τον ιό, αλλά από τα μέτρα που κλείνουν τα σχολεία, την απομόνωση και τα lockdowns τα οποία έχουν κάνει το ποσοστό αυτοκτονίας παιδιών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες να αυξάνεται ραγδαία.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020 και τα σχολεία έκλεισαν τις πόρτες τους, οι αναφορές για αυτοκτονικές σκέψεις, απόπειρες και κραυγές για βοήθεια μεταξύ των παιδιών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ολόκληρο το έθνος, σύμφωνα με πολλές μελέτες και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Όπως ανέφεραν οι New York Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μεταξύ 16 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρθηκαν 18 αυτοκτονίες στο Clark County, Νεβάδα – περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό που είχε η περιοχή το προηγούμενο έτος. Η σχολική συνοικία Clark County έλαβε επίσης περισσότερες από 3.100 ειδοποιήσεις μέσω ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που δημιουργήθηκε στην περιοχή τον Ιούλιο για την παρακολούθηση των επεισοδίων ψυχικής υγείας των μαθητών της.

«Όταν αρχίσαμε να βλέπουμε την αύξηση στα παιδιά που παίρνουν τη ζωή τους, ξέραμε ότι δεν ήταν μόνο τα νούμερα του κορωνοϊού που πρέπει να εξετάσουμε πια», δήλωσε ο επιθεωρητής της περιφέρειας Clark County, Jesus Jara, στους Times.

Στη μητροπολιτική περιοχή του Τέξας, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 12.827 εφήβων που ολοκλήρωσαν τον έλεγχο κινδύνου αυτοκτονίας και διαπίστωσαν ότι το 3,5% των ερωτηθέντων ανέφεραν αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορές.

Μια πανεθνική έρευνα για 1.000 εγγεγραμμένους μαθητές γυμνασίου και φοιτητές σε πανεπιστήμια που διεξήχθησαν από κοινού από δύο οργανισμούς – το Chegg.org, μια εθνική ομάδα υπεράσπισης, συγκέντρωσης χρημάτων και φοιτητών και το Ίδρυμα Born This Way, το οποίο επικεντρώνεται στην υποστήριξη της συναισθηματικής και ψυχικής υγείας των εφήβων – διαπίστωσε ότι το 5% των μαθητών ανέφεραν  έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ένα πρόσφατο άρθρο της Washington Post υπογράμμισε την επίδραση της πανδημίας στην ήδη ανησυχητική τάση αυτοκτονιών μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων, η οποία αυξήθηκε κατά 56% μεταξύ 2007 και 2018.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τον Αύγουστο του 2020 σχετικά με το αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική και συναισθηματική υγεία, οι νεότεροι που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι παρουσίαζαν τα υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Τρεις στους τέσσερις ανέφεραν ότι είναι αντιμέτωποι με τουλάχιστον ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με το CDC.

Αυτό συμπίπτει με μια έκθεση του Νοεμβρίου του CDC που ανέλυσε τις επισκέψεις στα επείγοντα σε παιδιά κάτω των 18 ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και ο αριθμός των συνολικών επισκέψεων στα επείγοντα μειώθηκε κατά το 2020, ο αριθμός των επισκέψεων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία αυξήθηκε. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν από το Εθνικό Πρόγραμμα Συνδρομικής Επιτήρησης του CDC από την 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Οκτωβρίου 2020 και σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 έδειξαν αύξηση 31% σε θέματα ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών.

Ένα άρθρο του NPR ρίχνει φως στα ευρήματα του CDC. Όχι μόνο οι γιατροί βλέπουν περισσότερες επισκέψεις στο επείγοντα  για προβλήματα  ψυχικής υγείας, αλλά περισσότερα παιδιά περιμένουν στα τμήματα έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουν να νοσηλευτούν. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη υπηρεσιών εξωτερικών ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην έλλειψη ψυχιάτρων και θεραπευτών εκπαιδευμένων να εργάζονται με τα παιδιά και το σχολείο. Ακόμα κι αν ένα παιδί μπορεί να πάρει φροντίδα, μπορεί να μην μπορεί να λάβει φροντίδα παρακολούθησης κοντά στο σπίτι του, δήλωσε στο NPR ο Δρ. C.J. Glawe, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής Κρίσης στο Παιδικό Νοσοκομείο Nationwide στο Κολόμπους του Οχάιο.

Οι συντάκτες μιας επιστολής στον Συνασπισμό Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας του Elsevier που συνοψίζει μερικές από τις τελευταίες έρευνες σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία, επισημαίνουν ότι η πανδημία ανάγκασε τους μαθητές από μέσα στην τάξη και έξω με τους φίλους τους, σε απομακρυσμένη μάθηση και απομόνωση εντός του σπιτιού τους. Τα παιδιά παρακολουθούν τώρα μαθήματα online και περνούν το υπόλοιπο χρόνο τους παρακολουθώντας τηλεόραση ή πράγματα στο Διαδίκτυο. Πολλοί αντιμετώπισαν την ακύρωση των αθλημάτων, τις χοροεσπερίδες και την αποφοίτησή τους, βίωσαν την απώλεια αγαπημένων προσώπων από την ασθένεια και αντιμετώπισαν υπερβολικό άγχος και αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους.

Το σωρευτικό αποτέλεσμα όλων αυτών των απωλειών μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπως «εθισμός στο διαδίκτυο, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλό ενδιαφέρον για σωματικές δραστηριότητες», ανέφεραν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι «ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο και το άγχος την ώρα που βρίσκονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έχουν επίσης πλήξει την ψυχική τους υγεία.»

Τα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν. Όπως ανέφεραν οι New York Times, ένα 14χρονο αγόρι αυτοκτόνησε στο Μέριλαντ επειδή είχε «παραιτηθεί» όταν η περιφέρεια του δεν άνοιξε τα σχολεία  το φθινόπωρο. Ένα 11χρονο αγόρι αυτό-πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος ZOOM και ένας έφηβος στο Μέιν υπέκυψε στην απομόνωση της πανδημίας. Ο Anthony Orr, 18 ετών, οδήγησε το αυτοκίνητό του σε χώρο στάθμευσης και τελείωσε τη ζωή του τον Αύγουστο μετά από μια διαταραγμένη χρονιά.

Η Jara είπε στους Times ότι το νεότερο θύμα της Clark County ήταν μόλις 9 ετών. Ένας μαθητής άφησε ένα σημείωμα λέγοντας ότι δεν είχε τίποτα να περιμένει.

Όταν τα σχολεία δεν άνοιξαν το φθινόπωρο, οι γονείς άρχισαν να μιλούν. Ο Brad Hunstable είπε στην Washington Post ότι πιστεύει ότι ο COVID σκότωσε τον γιο του οδηγώντας το στο σημείο όπου έκανε μια «παρορμητική πράξη που δεν μπορούσε να πάρει πίσω». Το σχολείο του είχε κλείσει, δεν μπορούσε να παίξει σπορ και η μόνη σύνδεσή του με φίλους ήταν μέσω ενός παιχνιδιού που ονομάζεται Fortnite. Ο Hunstable κάλεσε άλλους γονείς να μιλήσουν ανοιχτά με τα παιδιά τους για την ψυχική υγεία και ίδρυσαν ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ενθαρρύνει τα σχολεία να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένοι γονείς και εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι οι περιφέρειες της εκπαίδευσης δεν κάνουν αρκετά για να φτάσουν στους μαθητές, ότι δεν υπάρχει αρκετή χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία και η κυβέρνηση δεν παίρνει σοβαρά αυτήν την «παρενέργεια» της πανδημίας .

Παρόλο που δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί στατιστικά στοιχεία για το έτος 2020, οι επαγγελματίες υποθέτουν ότι το αυξανόμενο ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των παιδιών οφείλεται στο ότι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα σχολεία, το κλείσιμο του σχολείου, την απελπισία, το αυξημένο άγχος και τους μαθητές να αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από τους συνομηλίκους τους .

Άλλες χώρες με αυστηρό lockdown και κλείσιμο των σχολείων παρατηρούν παρόμοιες αυξήσεις στις αυτοκτονίες. Η LaCorte News ανέφερε ότι ο Ian Hickie, πρώην επίτροπος υγείας της Αυστραλίας και επικεφαλής του Brain and Mind Center, προέβλεψε ότι ο αριθμός των ετήσιων θανάτων από αυτοκτονία στην Αυστραλία θα αυξηθεί από 3.000 σε 4.500, με τους νέους να αποτελούν σχεδόν το ήμισυ αυτού του αριθμού.

Σύμφωνα με το Post, ορισμένοι γονείς και εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι οι περιφέρειες της εκπαίδευσης δεν κάνουν αρκετά για να φτάσουν στους μαθητές, ότι δεν υπάρχει αρκετή χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν αυτή την «παρενέργεια» της πανδημίας. .

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αυτοκτονία και ο τραυματισμός ή η δηλητηρίαση απροσδιόριστου αίτιου ήταν η κύρια αιτία θανάτου τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες ηλικίας 20 έως 34 ετών πριν από την πανδημία, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικής Στατιστικής που καλύπτει τα έτη 2001 έως 2018.

«Η αυτοκτονία είναι ήδη η κύρια αιτία θανάτου σε νέους στην Αγγλία», δήλωσε η Ellen Townsend, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, «και πρέπει να τους δώσουμε προτεραιότητα τώρα για να αποτρέψουμε περαιτέρω τραγωδίες. Αυτοί που δημιουργούν πολιτικές για την επίλυση των προβλημάτων αυτών πρέπει να κάνουν ό, τι είναι σωστό για τα παιδιά και να τα επαναφέρουν στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό…»

Ο Townsend πρόσθεσε ότι η μοναξιά από τα βρετανικά lockdown είναι τόσο επιζήμια για την υγεία όσο το κάπνισμα και η παχυσαρκία και συνδέεται άμεσα με τις σκέψεις για αυτοκτονία.

Είπε ότι η «Γενιά του Lockdown» θα υποφέρει χωρίς λόγο για τα επόμενα χρόνια. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι νέοι υφίστανται τεράστια βλάβη στην ψυχική τους υγεία σε αυτήν την κρίση».

ΠΗΓΗ