Στο Μαυροβούνιο έσπασαν τα μέτρα σε συνεργασία με τις αρχές και οι πιστοί εκκλησιάστηκαν σε απόσταση ασφαλείας.

Μετά την συνεννόηση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου με τον Πρωθυπουργό Κ. Μάρκοβιτς, τον υπουργό δικαιοσύνης κ. Πάζιν και τον αρχηγό της Αστυνομίας κ. Βέλιοβιτς, επέτρεψαν να γίνει Θεία Λειτουργία στους ναούς, ξεπερνώντας τα μέτρα που είχαν αρχικά παρθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η παράκληση του Μητροπολίτη κ. Αμφιλοχίου ήταν να επιτρέψουν να τελείται η Θεία Λειτουργία τις Κυριάκες με ειδικές συνθήκες ώστε να μην μένουν οι πιστοί χωρίς Θεία Λειτουργία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία σέβεται όλες τις διατάξεις της Κυβέρνησης σχετικά με την προστασία από τον Covid-19 , προσπαθεί όμως να στηρίξει και πνευματικά τον κόσμο που έχει ανάγκη τη Θεία Λειτουργία και την Θεία Μετάληψη.

Σε συνεργασία λοιπόν με την πολιτεία δόθηκαν οι οδηγίες για ασφαλή παρουσία των ανθρώπων μέσα στον Ναό και εκτός αυτού.

Η Εκκλησία ανέλαβε την ευθύνη για την σωστή και ασφαλή τήρηση των οδηγιών σχετικά με την απόσταση και τον αριθμό των παρόντων. Οι πιστοί παρέμειναν στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και ο Ιερέας στην στιγμή Θείας Κοινωνίας προσερχόταν στον καθένα χωριστά στη θέση του να τον κοινωνήσει. Αμέσως οι πιστοί αποχωρούσαν από το Ναό ή τον προαύλιο χώρου του.

Οι Ναοί επίσης εξασφάλισαν την ηχητική κάλυψη της Θείας Λειτουργίας για τους πιστούς που βρίσκονταν έξω από το Ναό για λόγους ασφαλείας.

Σε κάποιες ενορίες η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο προαύλιο χώρο του Ναού με τους πιστούς να κλαίνε από την συγκίνηση για τις στιγμές που βίωναν.

φωτορεπορτάζ /βίντεο Νικόλαος Γκάτζεβιτς- Πρακτορείο Ορθοδοξια 

ΠΗΓΗ