Ο Bill Gates και ο «πόλεμος του κατά των μετρητών» είναι η απειλή κατά της ελευθερία μας, προειδοποιεί o οικονομολόγος Norbert Ηäring

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Μια σύμπραξη ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στην οποία περιλαμβάνονται η Visa και η Mastercard, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates και το Υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής, έχει αρχίσει σιγά-σιγά να ασκεί παρασκηνιακή πολιτική πίεση σχετικά με τα μετρητά, προκειμένου να καταργηθούν παγκοσμίως και να αντικατασταθούν αποκλειστικά από ψηφιακά νομίσματα.

Ο Norbert Häring είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά και είναι συνιδρυτής και συνδιευθυντής ενός παγκόσμιου οικονομικού οργανισμού, τον δεύτερο μεγαλύτερο οργανισμό οικονομολόγων παγκοσμίως. Ο Καθηγητής Häring είναι επίσης δημοσιογράφος οικονομικού ρεπορτάζ, δημιουργός-συγγραφέας ενός ιστολογίου και συγγραφέας διάσημων βιβλίων στα Οικονομικά.

Τα δυο πιο πρόσφατα βιβλία του κάλυψαν οικονομικά την εκστρατεία ενάντια στην κατάργηση των μετρητών. Το τελευταίο βιβλίο (“Schönes neues Geld ” – “Όμορφο καινούριο χρήμα”), εκδόθηκε στη Γερμανία το 2018 και μόλις κυκλοφόρησε και στα κινέζικα.

Ο καθηγητής Häring έκανε μια αγωγή το 2015 σχετικά με το δικαίωμα να πληρώνει το χρέος του στις δημόσιες συχνότητες με μετρητά, υπόθεση η οποία παραπέμπεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Η ημερομηνία για την προφορική ακρόαση στο ΔΕΕ έχει οριστεί για τις 15 Ιουνίου 2020.

Sputnik: Εξηγήστε παρακαλώ – για όσους δε γνωρίζουν τίποτα σχετικά με την υπόθεση – τι αφορά η εκστρατεία κατά της κατάργησης των μετρητών και ποιοι είναι οι βασικοί συμμετέχοντες.

Norbert Häring: Γύρω στο 2005, ο «πόλεμος των μετρητών» όπως τον ονομάζουν, ήταν απλά μια επιχειρηματική στρατηγική που ανήγγειλαν η Visa και η Mastercard προκειμένου να αποκρούσουν την χρήση των μετρητών, επειδή έβλεπαν ότι η χρήση (των μετρητών) αποτελεί τον βασικό ανταγωνιστή για τις πιστωτικές τους κάρτες. Από το 2011 περίπου αυτού του είδους η συζήτηση σταμάτησε τελείως.

Αντιθέτως, συμμάχησαν με την κυβέρνηση της Αμερικής, το ίδρυμα Bill and Melinda Gates και τη Citibank δημιουργώντας τη σύμπραξη «καλύτερα από τα μετρητά» προκειμένου να επιδιώξουν την κατάργηση των μετρητών. Αλλά τώρα, το πραγματοποιούν αυτό κάτω από τον προσποιητό σκοπό ότι βοηθούν τους φτωχούς οικονομικά.

Υπάρχουν πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα, συγκεκριμένα ινστιτούτα και κυβερνήσεις οι οποίες συμπαρατάχθηκαν σε αυτόν τον «πόλεμο ενάντια στα μετρητά», είτε με χρήματα από τον Gates ή από άλλα μέλη της συμμαχίας «καλύτερα από τα μετρητά» ή με διπλωματικά μέσα της Αμερικανικής κυβερνήσεως ή και των δυο.

Sputnik: Γιατί το κάνουν αυτό;

Norbert Häring: Το συμφέρον στον οικονομικό τομέα από πωλήσεις δικών τους προϊόντων (δηλ. αγοραπωλησίες μέσω ψηφιακού χρήματος) αντί των μετρητών είναι προφανές. Οι εταιρίες πληροφορικής θέλουν τα δεδομένα τα οποία σχετίζονται με την ψηφιοποίηση των μετρητών και η κυβέρνηση της Αμερικής θέλει να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να επιβάλει κυρώσεις στις πληρωμές. Οι άλλες χώρες οι οποίες συνεργάζονται θέλουν επίσης να έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ικανότητα παρακολούθησης του πληθυσμού τους.

Sputnik: Έχετε γράψει σχετικά για το πώς η Ινδία χρησιμοποιήθηκε ως «πειραματόζωο» μεγάλης κλίμακας για την εξάλειψη των μετρητών. Μπορείτε περιληπτικά να περιγράψετε τι συνέβη εκεί και ποιος ήταν από πίσω;

Norbert Häring: Τον Νοέμβριο του 2016, ο πρωθυπουργός Narendra Modi βγήκε στην τηλεόραση ανακοινώνοντας ότι η ονομαστική αξία όλων των χαρτονομισμάτων, εκτός των μικρών, «απονομισματοποιήθηκε», δηλαδή δεν θα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιούνται ως νόμισμα, με μόλις 4ωρη προειδοποίηση. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσες να πληρώσεις πλέον με αυτά. Έπρεπε να τα πας στην τράπεζα. Αυτό οδήγησε σε χάος για μέρες και μήνες από την υπερβολική έλλειψη μετρητών, σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός δεν έχει ούτε τραπεζικό λογαριασμό και το 90% των πληρωμών πραγματοποιείται με μετρητά. Ο προσποιητός στόχος ήταν να χτυπήσουν αυτούς που είχαν οικονομίες (λεφτά από τη μαύρη αγορά). Αυτό απέτυχε ολοκληρωτικά. Μέσα σε εβδομάδες η κυβέρνηση άλλαξε τη δήλωση σχετικά με τον σκοπό της «οικονομικής ένταξης» και εκσυγχρόνισε το οικονομικό σύστημα. Σκαρφίστηκαν ιστορίες στα ΜΜΕ προκειμένου να το κάνουν να φανεί ότι ήταν μια μικρή ομάδα Ινδών γύρω από τον Modi οι οποίοι το σκέφτηκαν αυτό.

Ωστόσο, στο ιστολόγιο και στο βιβλίο μου , επισήμανα σ’ ένα πλήθος της πολύ στενής «οικονομικής ένταξης», τη συνεργασία μιας Ινδικής κεντρικής τράπεζας με το ίδρυμα Γκέιτς, την Αμερικανική κυβέρνηση και άλλα αμερικανικά ιδρύματα κατά των μετρητών.

Sputnik: Το ίδρυμα Bill and Melinda Gates εμφανίζεται να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες σ’ αυτήν την άσκηση πίεσης για έναν κόσμο χωρίς μετρητά. Γνωρίζουμε γιατί δείχνουν τόσο αφοσιωμένοι σε αυτό το εγχείρημα;

Norbert Häring: Αν σκεφτείτε τον Gates ως στέλεχος της Microsoft, εκεί βρίσκεται το συμφέρον της Microsoft και άλλων αμερικανικών εταιριών πληροφορικής οι οποίες εμπλέκονται, στο να ψηφιοποιήσουν τα πάντα προκειμένου να κάνουν μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα και να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες. Τα οικονομικά στοιχεία είναι από τα πιο πολύτιμα στοιχεία.

Επίσης, ο Bill Gates είναι γνωστός για τη συμμετοχή του σε πολλές ομάδες εθνικής ασφάλειας και (άλλες) επιτροπές. Είναι ξεκάθαρα ένας πατριώτης, ο οποίος κρατά τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής στην καρδιά του. Και αυτά είναι λογικό να προωθηθούν με περισσότερα στοιχεία και περισσότερο έλεγχο σχετικά με το τι κάνει το υπόλοιπο του κόσμου.

Sputnik: Ο COVID-19 και η «πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας» χρησιμοποιούνται για περαιτέρω πίεση στον «πόλεμο κατά των μετρητών»;

Norbert Häring: Ναι φυσικά, χρησιμοποιείται πάρα πολύ από αυτήν την πλευρά. Οι τράπεζες κάνουν εκστρατείες ταχυδρομικά και διαδικτυακά, λέγοντας στους πελάτες τους πως τα μετρητά δεν είναι καθαρά ενώ οι κάρτες ή η επιλογή πληρωμής μέσω κινητού είναι (καθαρές). Το κάνουν αυτό παρά την έλλειψη οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των μετρητών. Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν πως τα μετρητά δεν έχουν συσχετιστεί με την μετάδοση του ιού.

Sputnik: Ποιες είναι οι ανησυχίες σας για τον κόσμο σχετικά με την γρήγορη κατάργηση των μετρητών. Δεν είναι πιο βολικό αν όλοι μπορούσαμε να αντέξουμε και να κάνουμε χρήση του νομίσματός μας ψηφιακά;

Norbert Häring: Σίγουρα είναι βολικό. Κανένας δεν εμποδίζει κάποιον να χρησιμοποιεί το ψηφιακό χρήμα. Το χρησιμοποιώ κι εγώ. Μόνο κάποιες επιχειρήσεις που λαμβάνουν υπόψη ότι η χρέωση των οικονομικών ιδρυμάτων είναι υψηλή, δε θα δεχτούν το ψηφιακό χρήμα. Αυτός είναι ένας λόγος, γιατί αυτοί οι οικονομικοί μεσάζοντες θέλουν να απομακρύνουν τα μετρητά. Έτσι ώστε να μπορούν να αυξάνουν τις τιμές, το οποίο δεν είναι προς όφελός μας.

Το σημαντικότερο: οτιδήποτε πληρώνουμε ψηφιακά, καταγράφεται, μπορεί να προβληθεί και να αποθηκευτεί από ποικίλους παρόχους υπηρεσιών και να καταλήξει στις πληροφορίες του τραπεζικού μας λογαριασμού. Αν δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα χρήσης μετρητών, οι πληροφορίες του τραπεζικού μας λογαριασμού θα είναι ένα άμεσα ολοκληρωμένο αρχείο καταγραφής της ζωής μας. Ο καθένας που θα έχει την δυνατότητα να ψάχνει σ’ αυτό το αρχείο καταγραφής, θα μπορεί να έχει όφελος από μας οποιαδήποτε στιγμή, θα μπορεί να δει που έχουμε πάει και τι κάναμε κάθε μέρα και ώρα, δεκαετίες μέσα στο παρελθόν.

Πολλοί άνθρωποι σωστά πιστεύουν πως κανένας που έχει την ισχύ αυτή, δε θα είναι ποτέ ικανός να τους ωφελήσει. Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό σημαίνει επίσης κάτι και γι’ αυτούς τους ίδιους, εάν πρόκειται να ζήσουν σε μια κοινωνία, στην οποία κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου σημασίας, βρίσκεται είναι εντελώς εκτεθειμένος σε αυτή την δυνατότητα, και μπορεί επίσης να κακοποιηθεί ή να καταστραφεί από αυτούς κατά βούληση. Αυτό είναι αντιφατικό με τη δημοκρατία και την ελεύθερη κοινωνία.

Sputnik: Είστε άμεσα εμπλεκόμενος σε μια νομική πρόκληση σχετικά με την δυνατότητα να πληρώνετε το υποχρεωτικό ποσό στους δημόσιες συχνότητες στην Γερμανία χρησιμοποιώντας μετρητά. Η ακροαματική διαδικασία της υποθέσεως θα λάβει χώρα στο στο Τμήμα μείζονος συνθέσεως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Μπορείτε περιληπτικά να περιγράψετε την σημασία αυτής της υποθέσεως και γιατί προσφεύγετε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Norbert Häring: Δεν προσέφυγα εγώ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μόνος μου. Η υπόθεση πήγε στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας (Bundesverwaltungsgericht). Συμφώνησαν μαζί μου σύμφωνα με ό,τι προβλέπει ο γερμανικός νόμος, αλλά δεν ήταν σίγουροι σχετικά με το πώς ο γερμανικός νόμος συμμορφώνεται με τον ευρωπαϊκό. Κι έτσι παρέπεμψαν την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κάνω αυτό γιατί θέλω να υποστηρίξω το δικαίωμα της χρήσης των μετρητών και ανακάλυψα ότι πολλά από τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, κάνουν τα μετρητά να προκαλούν ταλαιπωρία και δυσκολία στη χρήση, παραβιάζοντας το κύρος των ευρωπαϊκών χαρτονομισμάτων και νομισμάτων ως αποδεκτό νόμισμα (πληρωμών και συναλλαγών)

Αν κερδίσω, αυτοί που διεξάγουν εκστρατείες κατά των μετρητών θα δυσκολευτούν. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και τα κυβερνητικά γραφεία- συμπεριλαμβανομένου της φορολογικής αρχής- δε θα επιτρέπεται πλέον να αρνούνται να λάβουν μετρητά ή να χρεώσουν επιπλέον κόστος για την πληρωμή, όπως ολοένα και περισσότερο κάνουν. Μέτρα όπως ανώτερα όρια στις πληρωμές μέσω μετρητών θα γίνουν αρκετά αμφισβητήσιμα, νομικώς, αν κερδίσω. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως να μην είναι δυνατόν να εισαγάγουν νέα μέτρα.

Sputnik: Πόσο επιτυχές αποτέλεσμα έχει μέχρι τώρα το κίνητρο που δίνουν σε κάποιον να είναι χωρίς μετρητά; Υπάρχει αντίσταση σ’ αυτό και αν ναι από που προέρχεται;

Norbert Häring: Είναι μια επιτυχημένη αλλά αργή διαδικασία στις περισσότερες πλούσιες χώρες με δημοκρατικές διαδικασίες, επειδή οι άνθρωποι φροντίζουν αρκετά για το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τα μετρητά. Εξαιτίας αυτής της αντιστάσεως του πληθυσμού, μπορούν να χρησιμοποιήσουν έμμεσα μέτρα, όπως κανονισμούς για τις τράπεζες οι οποίες κάνουν τη χρήση των μετρητών να προκαλεί περισσότερη ταλαιπωρία και να είναι ακριβότερη γι’ αυτές, με το (συγκεκριμένο) κόστος να το μεταβιβάζουν στους πελάτες. Υπάρχει ακόμη ένα άρθρο από το ΔΝΤ, στο οποίο συστήνονται παρόμοια έμμεσα μέτρα για την αποφυγή της αντιστάσεως του πληθυσμού.

Επειδή οι εχθροί των μετρητών βαδίζουν προσεκτικά, και οι πολιτικοί πάντα δηλώνουν ότι κανένας δε θέλει να κατάσχει τα χρήματά μας, η οργανωμένη πολιτική αντίσταση δεν είναι, ακόμα μεγάλος παράγοντας.

Από τη μια πλευρά, είναι θετικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πιο καχύποπτοι με την κυβέρνηση, υπάρχει κάποια αντίσταση, επειδή το εκλαμβάνουν ως απειλή της ατομικής ελευθερίας. Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, είναι τελείως αφελείς υπό αυτό το πρίσμα.

Πηγή: https://sputniknews.com/analysis/202005071079213583-bill-gates-and-his-war-against-cash-are-a-threat-to-our-liberty-economist-warn