Η παρέλαση στους ακριτικούς Αρκιούς από τον μοναδικό μαθητή!

 
Ο Χρήστος ντύθηκε Μακεδονομάχος και τραγούδησε «Βάζε ο Ντούτσε τη στολή του», μαζί με τη δασκάλα του, την κυρία Μαρία Τσιαλέρα. Είναι 11 ετών, πηγαίνει στην ΣΤ’ Δημοτικού και τα τελευταία χρόνια –από τότε που αποφοίτησαν τα αδέρφια του- είναι ο μοναδικός μαθητής του Δημοτικού σχολείου των Αρκιών. Σήμερα, 28η Οκτωβρίου, έκανε παρέλαση μόνος του, σήκωσε την ελληνική σημαία ψηλά και χειροκροτήθηκε από τους 35 κατοίκους του νησιού.  Δίπλα του, τα τελευταία 4 χρόνια, ο φύλακας άγγελός του, η κυρία Μαρία.

Ο Χρήστος είναι ο μικρότερος από τα 4 αδέρφια, η οικογένειά του ασχολείται με την κτηνοτροφία, ο ίδιος όμως, θέλει να γίνει δάσκαλος. Στους Αρκιούς δεν υπάρχει ούτε γυμνάσιο, ούτε Λύκειο. «Κανένας από τους μαθητές που πέρασαν από το Δημοτικό σχολείο των Αρκιών δεν συνέχισε τη φοίτηση στο γυμνάσιο ή στο Λύκειο. Σταματούν όλοι στην ΣΤ Δημοτικού και μετά, ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία ή τον τουρισμό», λέει η Μαρία Τσιαλέρα. Ο Χρήστος όμως, το θέλει πολύ. «Θα λείψω για μερικά χρόνια. Θα πάω σε κάποιο άλλο νησί για να τελειώσω το γυμνάσιο και το Λύκειο και μετά θα επιστρέψω στο νησί μου. Εύχομαι να υπάρχουν παιδάκια για να διδάξω», λέει ο μικρός μαθητής που αγαπά τα μαθηματικά, την ιστορία και τη μουσική.

Όσο για το πώς βρέθηκε η Θεσσαλονικιά δασκάλα στους ακριτικούς Αρκιούς… «Πάντα ήθελα να υπηρετήσω σε ένα μονοθέσιο σχολείο. Ειδικά οι Αρκιοί ήταν το μεράκι μου. Το 2017 ζήτησα απόσπαση από την οργανική μου θέση στου Λειψούς, και ήρθα στους Αρκιούς. Δεν το μετάνιωσα στιγμή». Η κυρία Μαρία ζει στους Αρκιούς και κάποια Σαββατοκύριακα επιστρέφει με τον σύντροφό της στο σπίτι τους στους Λειψούς. Οι κάτοικοι των Αρκιών την έχουν αγκαλιάσει και όπως λέει, «το νησί είναι ένας παράδεισος». Έτσι, η ξανθιά δασκάλα συνεχίζει το μοναδικό αλλά συναρπαστικό της ταξίδι στο μικρό νησί.

Μπορεί ο Χρήστος να μην έχει συμμαθητές και ή κυρία Μαρία όμως, δεν έχει συναδέλφους. Έτσι, δασκάλα και μαθητής,  συχνά μετακινούνται προς τα γειτονικά νησάκια, την Πάτμο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι για να συναντήσει ο 11χρονος Χρήστος άλλους μαθητές και η κυρία Μαρία άλλους εκπαιδευτικούς. Όπως λέει ο Χρήστος, του αρέσουν και οι γεμάτες τάξεις, έχει μάθει όμως να κάνει μάθημα χωρίς φασαρία.

Όταν Χρήστος τελειώσει την ΣΤ Δημοτικού, το σχολείο των Αρκιών θα κλείσει, αφού άλλα παιδάκια δεν υπάρχουν στο νησί για να γεμίσουν τις τάξεις. Η Μαρία Τσιαλέρα με τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν στο νησί νέες οικογένειες με μικρά παιδιά και έτσι το σχολείο να αποκτήσει συνέχεια. Δασκάλα και μαθητής, με ένα στόμα, φωνάζουν ότι δεν θέλουν να κλείσει το σχολείο τους. «Να μην μπει λουκέτο στο σχολείο μας», λέει ο Χρήστος. «Να έρθουν κι άλλες οικογένειες στο νησί, να έρθουν μικρά παιδάκια! Να γεμίσει το Δημοτικό, να αποκτήσουμε Γυμνάσιο και Λύκειο», λέει ο μικρός μαθητής.

 
Οι δυσκολίες και τα προβλήματα στο απομακρυσμένο νησί δεν είναι λίγα. Υπάρχουν όμως και καλά νέα… Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία των Αρκιών, στο νησί έφτασε γιατρός. Το ιατρείο δεν είναι ακόμα έτοιμο, σύντομά, όμως,θα εξοπλιστεί και οι Αρκιοί θα έχουν τον δικό τους μόνιμο γιατρό.