Η Αγία Βαρβάρα στη Δράμα

“πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται.”

Αδερφοί  μου αυτό το μικρό ρητό προφητεύθηκε για την Αγία μας  Βαρβάρα, και  τι τραγικό  αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα.  Η Αγία μας Βαρβάρα  έζησε και μαρτύρησε στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας όπου περί το 210, και για άλλους  το 360 σε κάποια  πόλη της Τοσκάνης,  μια πολύ όμορφη κοπέλα, που ο πατέρας  της την είχε σχεδόν αποκλεισμένη και  αποκομμένη, από τα πάντα, η ίδια αγάπησε την Αγία Τριάδα, με όλη της την ψυχή.  Όταν ο πατέρας της το κατάλαβε, την παρέδωσε στις τότε αρχές για να την τιμωρήσουν. Η τιμωρία ήταν ο αποκεφαλισμός, και μάλιστα ζήτησε να την εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της. Την ώρα που έκανε την εκτέλεση ο ειδωλολάτρης πατέρας, χτυπήθηκε  από κεραυνό, και έπεσε νεκρός και αυτός. Η Αγία Βαρβάρα εορτάζεται  στις 4 Δεκεμβρίου και είναι η  προστάτιδα  του πυροβολικού μας. Επίσης  είναι πολιούχος  της πόλης  της Δράμας και κάθε χρόνο  ο ναός της πανηγυρίζει, με  πολλές εκδηλώσεις έξω  από το προαύλιο χώρο, που τυγχάνει, να είναι γεμάτος πηγές και πολλά  νερά  στα  οποία  αφήνονται καραβάκια με πολλές  ευχές, και παρακλήσεις.

Την ευλογιά της να έχουμε , και  να διαβάζουμε  το απολυτίκιο της , σαν το μικρό μας  ευχαριστώ,  για την μεγάλη της βοήθεια.  ΑΜΗΝ.

Γενικά για την Πόλη και την Αγία

Η Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού, είναι και πολιούχος της γραφικής πόλης της Δράμας. Έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στην περιοχή και όχι μόνο. Η μνήμη της εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια στις 4 Δεκεμβρίου.
 
Η Δράμα είναι γνωστή και για τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, όπως ονομάζονται, που σύμφωνα με τον θρύλο όταν το 1830 τη Δράμα κατέκτησαν οι Τούρκοι, γκρέμισαν το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και πάνω από τη λίμνη που φιλοξενεί δεκαετίες τα θεμέλια του παλιού ναού, χτίστηκε το 1920 η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της. Έκτοτε, στις 4 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο η Δράμα τιμά τη μνήμη της πολιούχου της.
 
Το έθιμο με τα καραβάκια:

Στις 3 Δεκεμβρίου παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, το απόγευμα, από κάθε γωνιά της πόλης θα ξεπροβάλλουν οι μικροί “καπετάνιοι”, για να ρίξουν τα καραβάκια που έφτιαξαν στη μεγάλη λίμνη (πηγές) της Αγίας Βαρβάρας. Στη λίμνη που στον πυθμένα της βρίσκονται τα θεμέλια από το παλιό εκκλησάκι της Αγίας.

Η Αγία Βαρβάρα σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών που προσευχόταν για υγεία και βοηθούσε τα τυχερά του γάμου τους. Έριχναν στη λίμνη με ελπίδα και πίστη ένα κερί πάνω σε ένα ξύλο και εάν αυτό κατευθυνόταν προς τα θεμέλια από το παλιο εκκλισάκι εντός της λίμνης τότε η ευχή θα πραγματοποιούνταν γρήγορα.

Τα χρόνια πέρασαν και όμως το έθιμο με τα κεράκια στη λίμνη έμεινε. Μόνο που τα κεράκια τώρα ταξιδεύουν πάνω σε καράβια φτιαγμένα από παιδικά χεράκια, δημιουργώντας μια πανέμορφη και μοναδική ατμόσφαιρα. Ότι καιρό και να έχει, χιόνι, βροχή ή τσουχτερό κρύο πάντα στις 3 Δεκεμβρίου, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, οι μικροί καραβοκύρηδες βρίσκονται στις θέσεις τους και καμαρώνουν το καράβι τους μέχρι να καεί ή να πλεύσει μακριά μαζί με τα υπόλοιπα.

Το μεσημέρι της παραμονής γίνεται η περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας σε συνοικίες της πόλης, συνοδευόμενη και από την μπάντα της περιοχής.

Ένα άλλο έθιμο είναι την παραμονή της εορτής της Αγίας οι Δραμινές νοικοκυρές να ετοιμάζουν τη ζεστή και μυρωδάτη βαρβάρα την οποία κερνούν στα μέλη της οικογένειας αλλά και σε γείτονες και γνωστούς.

Να έχουμε τις πρεσβίες της Αγίας Βαρβάρας. Αμήν.

 
 
 
Ο Βίος της Αγίας Βαρβάρας:
 
Η Αγία Βαρβάρα έζησε όταν στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης ήταν ο Διοκλητιανός. Ο πατέρας της ήταν τοπικός άρχοντας στην Ηλιούπολη (Μπάαλμπεκ) στο Λίβανο. Λεγόταν Διόσκορος και ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Ο πατέρας της εκτός από τα υλικά αγαθά, είχε δώσει στην Αγία και μόρφωση.

Η Αγία Βαρβάρα όντας όμορφη γυναίκα, κλείστηκε από τον πατέρα της, όταν εκείνος έφυγε για ταξίδι, σε έναν πύργο ούτως ώστε να μην μπορεί κανένας να την δει. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της, σκεπτόμενη την παρουσία του Θεού στην φύση, ανακάλυψε την αληθινή θρησκεία μόνη της και από ειδωλολάτρισσα έγινε Χριστιανή. Φεύγοντας ο πατέρας της, άφησε εντολή να κατασκευαστεί ένα λουτρό στον πύργο και σε αυτό να ανοιχτούν δύο παράθυρα. Η Αγία Βαρβάρα έδωσε εντολή να ανοιχτεί και ένα τρίτο, θέλοντας έτσι να μαρτυρήσει την πίστη της στον τριαδικό Θεό.

Γυρνώντας από το ταξίδι ο πατέρας της, και βλέποντας το τρίτο παράθυρο, θύμωσε. Τον θυμό του αύξησε η άρνηση της Αγίας να δεχτεί τα συνοικέσια που είχε φέρει μαζί του ο πατέρας της, η ομολογία ότι ήταν πλέον Χριστιανή και όχι ειδωλολάτρισσα, καθώς και το ότι μπροστά του η Αγία Βαρβάρα έκανε το σταυρό της. Στον θυμό του πάνω ο πατέρας της προσπάθησε να την αποκεφαλίσει και η Αγία τράπηκε σε φυγή. Κατά την διάρκεια της φυγής της, βρέθηκε στο βουνό όπου κρύφτηκε σε έναν βράχο που άνοιξε θαυματουργικά στα δύο. Όμως ένας βοσκός που είδε το θαύμα, το ανέφερε στον πατέρα της, ο οποίος συνέλαβε τελικά την Αγία και την οδήγησε στον έπαρχο της περιοχής, Μαρκιανό.

Εκεί η Αγία ομολόγησε για μια ακόμη φορά την πίστη της και περιγέλασε τα είδωλα. Ο έπαρχος πρόσταξε τον βασανισμό της με βούνευρα, αγκίστρια και σφυριά. Πληγωμένη και βαριά τραυματισμένη η Αγία φυλακίστηκε και στο κελί της εμφανίστηκε το βράδυ ο Χριστός όπου θεράπευσε όλες της τις πληγές και την παρότρυνε να διατηρήσει την πίστη της. Ο έπαρχος βλέποντας την άλλη μέρα την Αγία θεραπευμένη, αντί να πιστέψει στον Χριστό, διέταξε να συνεχιστούν τα βασανιστήρια της Αγίας Βαρβάρας. Ένα από αυτά ήταν και η περιφορά της στους δρόμους γυμνή. Όταν όμως πήγαν να την γυμνώσουν, ένα νέφος κατέβηκε από τον ουρανό και τύλιξε το σώμα της Αγίας μην επιτρέποντας σε κανέναν να το δει. Μια γυναίκα, η Ιουλιανή, βλέποντας το θαύμα αυτό θέλησε να διακηρύξει κι αυτή την πίστη της και να υπομείνει μαζί με την Αγία Βαρβάρα τα μαρτύρια. Έτσι κι έγινε, έως ότου ο έπαρχος διατάξει τον αποκεφαλισμό και των δύο γυναικών.

Ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας θέλησε να εκτελέσει με τα ίδια του τα χέρια την εντολή του έπαρχου και έτσι η Αγία Βαρβάρα παρέδωσε το πνεύμα της στον Ιησού Χριστό μετά τον αποκεφαλισμό της από τον ίδιο της τον πατέρα, ενώ η Ιουλιανή παρέδωσε το πνεύμα της αποκεφαλισμένη από τα χέρια του δημίου. Γυρίζοντας από τον τόπο του μαρτυρίου ο Διόσκορος προς το σπίτι του, δέχτηκε την Θεία δίκη υπό την μορφή ενός κεραυνού που τον χτύπησε και τον έκανε στάχτη. Για τον λόγο αυτό η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του πυροβολικού μας.

Η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου

                              
 
 
 
   

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’.
Βαρβάραν τὴν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γὰρ τὰς παγίδας συνέτριψε, καὶ ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καὶ ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος.Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τῆς Τριάδος τὴν δόξαν ἀνακηρύττουσα, ἐν τῷ λουτρῷ τρεῖς θυρίδας ὑπεσημήνω σοφῶς, κοινωνίαν πατρικὴν λιποῦσα πάνσεμνε, ὅθεν ἠγώνισαι λαμπρῶς, ὡς παρθένος εὐκλεής, Βαρβάρα Μεγαλομάρτυς. Ἀλλὰ μὴ παύση πρεσβεύειν, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
 
 
Ε.ΡΩ.  ΔΡΑΜΑΣ