Ἱερά Μονή Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Ἅβελ είς Βήσσανην Πωγωνίου Ἰωαννίνων

 

Η μονή Άβελ βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Βήσσανης σε δασώδη περιοχή που ονομάζεται «Μοναστήρια». Η επωνυμία της, κατά την επικρατέστερη άποψη, οφείλεται σε κάποιον γαιοκτήμονα Άβελη, ο οποίος χρηματοδότησε την ανακαίνισή της, λίγο πριν το 1770. Το καθολικό ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, αθωνίτικου τύπου με τρίπλευρους πλάγιους χορούς στη νότια και βόρεια πλευρά. Ο τρούλος κοσμείται με τυφλά αψιδώματα και μία οδοντωτή ταινία. Στην ανατολική πλευρά εξέχει πεντάπλευρη αψίδα και στη νοτιοδυτική γωνία υπάρχει μεταγενέστερο κωδωνοστάσιο. Στη δυτική πλευρά υπάρχει νάρθηκας. Στο εσωτερικό ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες του 1770, των ζωγράφων Κωνσταντίνου και Μιχαήλ από τους Χιονιάδες Κόνιτσας, οι οποίοι έδρασαν το 18οαι. στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δ. Μακεδονία. Το τέμπλο του ναού είναι νεότερο (19ου αι.) ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο και παρουσιάζει ομοιότητες με το τέμπλο του Αγ. Νικολάου Βήσσανης, ώστε να θεωρούνται έργα των ίδιων τεχνιτών. Σήμερα, από το μοναστηριακό συγκρότημα σώζεται μόνο το καθολικό και το σύγχρονο ηγουμενείο.

Η Ιερα Μονη πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησημου. Δηλαδή την εβδομάδα του Πάσχα.
Και τούτο διότι παλαιά πριν τον Άγιο Νικόλαο στο χωριο (Βησσανη) ο κεντρικός ναός ήταν Κοίμηση της Θεοτόκου.
Με Κοίμηση της Θεοτόκου και το Μοναστήρι διχάζετο το χωριό σε ποιο πανηγύρι να πάει. ‘Ετσι κρατήθηκε πανηγύρι στο χωριό η Κοίμηση της Θεοτόκου ( ακόμη και σήμερα που ο Ναός είναι Άγιος Νικόλαος) και το Μοναστήρι στην Πασχαλιά να πηγαίνει ο κόσμος στην ανθισμένη ανοιξιάτικη φύση στο δάσος.

Η ιερά μονή δέχεται προσκυνητές:

  • Καθημερινά: 15:30 έως τη δύση του ηλίου.

  • Και κατά τις ιερές ακολουθίες όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.

Διεύθυνση: Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ΑΒΕΛ, Βήσσανη Πωγωνίου, τ.κ. 44002 Πωγώνι, Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΔΑ.

Οδηγίες πρόσβασης: Η ιερά μονή βρίσκεται έξω από το χωριό Βήσσανη στο δρόμο που οδηγεί από τη Βήσσανη στα Φραστανά (Κάτω Μερόπη).​

ΠΗΓΗ