Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ Κονταριώτισσας

Είναι η μοναδική Ι. Μονή σε ολόκληρο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Εφραίμ το Σύρο. Ιδρύθηκε το 1983 ως γυναικείο ιδιωτικό Ησυχαστήριο και δύο χρόνια αργότερα, το 1985 υπήχθηκε επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Βρίσκεται στα σύνορα των υπορειών του Ολύμπου και των Πιερίων, στον ψηλότερο γήλοφο, στη ράχη του Αδριανού, λίγο έξω από το χωριό Κονταριώτισσα, περίπου 12 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Ήταν θέλημα του Θεού «ο οικιστής του Ολύμπου», ο Όσιος Διονύσιος, να ενώσει χρονικά δώδεκα περίπου αιώνες και να συγγενέψει πνευματικά μ’ έναν άλλον «οικιστήν της ερήμου» και Νηπτικό Πατέρα, τον Όσιο Εφραίμ το Σύρο.

Στην Ι. Μονή κοινοβιάζει πολυμελής αδελφότητα μοναζουσών, που αγωνίζονται με την άσκηση, την υπακοή, την υπομονή και την επιμονή, την αγάπη, την προσφορά και την εν Χριστώ κοινωνία για την κατόρθωση της μοναχικής αρετής της τελειώσεως. Παράλληλα έχουν καταστήσει με τις άοκνες φροντίδες τους την Ι. Μονή και από καλαισθητική άποψη έναν επίγειο παράδεισο, όπως ιδιαίτερα υπογραμμίζουν οι πολυπληθείς προσκυνητές, που έρχονται καθημερινά για να ξεκουραστούν ψυχικά και να ανανεωθούν αναπνέοντας τον καθαρό πνευματικό αέρα της Μονής.

Το καθολικό της Μονής, αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, που εγκαινιάσθηκε την 10η Ιουνίου 2000 από τον εραστή του Μοναχισμού Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο, βρίσκεται στο κέντρο της ανατολικής αυλής. Είναι αφιερωμένο στον προστάτη της Όσιο Εφραίμ και την Παναγία, Ζωοδόχο Πηγή, για να θυμίζει στις μοναχές την πρώτη Γερόντισσα και έφορο της μοναχικής Ζωής, αλλά και σε όλους τους προσκυνητές τα ζωοπάροχα νάματα που χαρίζει η Ορθόδοξη εκκλησία μας διά της Θεοτόκου στον κόσμο. Μάλιστα στις 8 Σεπτεμβρίου 1987, στην γιορτή των Γενεθλίων της Παναγίας, επισφράγισε την παρουσία Της στο μοναστήρι με το αγίασμα, που ανέβλησε θαυματουργικά, κοντά στο Ναό, για την ίαση ψυχών και σωμάτων. Το καθολικό ακόμη συμπληρώνουν και δύο κατανυκτικά Παρεκκλήσια προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Πορφυρίου. Κάτω δε απ’ αυτό, υπάρχει υπόγειος Ναός, δισυπόστατος, προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου και των Αγίων νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Ακόμη, ένα Παρεκκλήσιο, προς τιμήν του Οσίου Σισώη, κοσμεί την πτέρυγα του ξενώνα με την τραπεζαρία για περιορισμένη φιλοξενία γυναικών. Την Ι. Μονή κοσμούν και άλλα ιερά Παρεκκλήσια και Ησυχαστικά καθίσματα, διαμορφωμένα δε όλα έτσι ώστε να αφήνουν άβατους τους χώρους, όπου κινούνται οι Μοναχές.

Οι ιερές μοναστικές ακολουθίες τελούνται καθημερινά κατά το πρόγραμμα της Μονής. Κάθε Σάββατο, Κυριακή και μεγάλη γιορτή τελείται Θεία Λειτουργία και πολύ συχνά πραγματοποιούνται ιερές αγρυπνίες, ψάλλει δε ο βυζαντινός χορός των μοναχών της Μονής. Οι μοναχές ασχολούνται με τα εξής διακονήματα: Βυζαντινή αγιογραφία, χρυσοκεντητική ( αμφίων, καλυμμάτων Αγίας Τραπέζης και Ιερών Σκευών, επιταφίων, λαβάρων, Σταυρών και Ιερών εικόνων), ιεροραπτική, μικροτεχνία, κηροπλαστική, παρασκευή θυμιάματος, κατασκευή ξυλουργικών χειροτεχνημάτων και ειδών ευλαβείας – που εκτίθενται στην έκθεση της Ι. Μονής – , ανθοκομική, κηπουρική, έκδοση βιβλίων, εικόνων, περιοδικών.

Η Ι. Μονή πανηγυρίζει κυρίως και μεγαλοπρεπώς στις 28 Ιανουαρίου, γιορτή του Οσίου Εφραίμ, και συρρέουν πλήθη προσκυνητών. Επίσης πανηγύρεις και ιερές αγρυπνίες τελούνται την Παρασκευή της Διακαινησίμου της Ζωοδόχου Πηγής, στις 25 Νοεμβρίου της Αγίας Αικατερίνης, στις 8 Σεπτεμβρίου των Γενεθλίων της Παναγίας, στις 28 Ιουλίου της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, την Λαμπροτρίτη των νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στις 24 Σεπτεμβρίου της Αγίας Θέκλης, στις 6 Ιουλίου του Οσίου Σισώη, και 1 Νοεμβρίου του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία.

Στην Ι. Μονή φυλάσσονται πολλά Ιερά Λείψανα: Αποστόλων, Οσίων, Αγίων Μαρτύρων, και Νεομαρτύρων που τίθενται σε προσκύνηση των πιστών. Η Ι. Μονή δέχεται προσκυνητές καθημερινά από τη ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ Κονταριώτισσας5

Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ Κονταριώτισσας3

Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ Κονταριώτισσας2

Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ Κονταριώτισσας1

    Ηγουμένη: Αικατερίνα μοναχή. Μοναχές: 24 τ. 23510 51591 f. 23510 51592   Πηγή:  (Ιστοσελίδα Ι. Μ. Κίτρους και Κατερίνης) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ