Ιερά Μονή Παραμυθίας Ρόδου

Την Ιερά Μονή Παραμυθίας θα συναντήσει ο προσκυνητής στην ανατολική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 22 περίπου χλμ. από την πόλη της Ρόδου, μετά την κωμόπολη Αφάντου, στην θέση Κάμπια, και περίπου 1.500 μ. δεξιά του κεντρικού οδικού άξονα Ρόδου-Λίνδου.

Η ανέγερσή της άρχισε το 1988 από τον Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Σεραφείμ Παρχαρίδη σε αγροτεμάχιο, που παραχωρήθηκε από την οικογένεια Στεφάνου και Ελένης Κουμνάκη και οι πρώτοι μοναχοί εγκαταστάθηκαν την 4η Ιουλίου 1990. Αφιερώθηκε στην Παναγία την Παραμυθία, απὸ την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, της οποίας θησαυρίζει το αντίγραφο.

Το Καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο και έχει διακοσμηθεί με καλές τοιχογραφίες, έργα της αγιογράφου Ειρήνης Τζωρτζάκη. Γύρω από το Καθολικό αναπτύσσεται το κτιριακό συγκρότημα της μονής, τράπεζα, κελλιά, ξενώνας κ.ά. Μέσα στον αύλειο χώρο βρίσκεται παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο, ενώ έξω από τον περίβολο υπάρχει ναός αφιερωμένος στους Ταξιάρχες, ο οποίος κτίσθηκε μεταγενέστερα για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών κατά τις λατρευτικές συνάξεις των Κυριακών και των μεγάλων εορτών. Κοντά στο κτιριακό συγ­κρότημα της μονής υπάρχει ο  κοιμητηριακός ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Από το όλο κτιριακό συγκρότημα ξεχωρίζει για το ύψος και την αρχιτεκτονική του το κωδωνοστάσιο.

Το τέμπλο του Καθολικοῦ είναι ξυλόγλυπτο και συνεχόμενο με αυτό, στη δεξιά πλευρά του, δεσπόζει περίτεχνο προσκυνητάριο με τό ἀντίγραφο τῆς θαυματουργής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας, το οποίο μετέφερε στην μονή ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ το 2007.

Η μονή είναι ανδρώα και σε αυτήν εγκαταβιώνει επταμελής αδελφότητα με ηγούμενο τον κτίτορά της Αρχιμ. Σεραφείμ. Οι μοναχοί, εκτός από το κύριο έργο τους, την άσκηση και την προσευχή, ασχολούνται με την φιλοξενία και την πνευματική οικοδομή των πολυπληθών προσκυνητών, την παρασκευή κεριών και θυμιάματος, ενώ κάποιοι από αυτούς παρέχουν υπηρεσίες στην Ιερά Μητρόπολη ως εφημέριοι, εξομολόγοι και ιεροκήρυκες.

Η μονή πανηγυρίζει την 22α Ιανουαρίου την εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας, κατά την οποία συρρέουν σε αυτήν πολλοί προσκυνητές. Επίσης πανηγυρίζει την 8η Νοεμβρίου την εορτή της Συνάξεως των Ταξιαρχών. Πολύτιμοι θησαυροί είναι τα τίμια λείψανα πολλών Αγίων, που φυλάσσονται στην μονή, προς ευλογία και επιστηριγμό των πιστών.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΟΔΟΥ

 

23/9/2015