ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος, κ. Άξιος Δημοσθένης

Σε μια πολύ όμορφη και συγκινητική εκδήλωση την Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2019 στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στους επιτυχόντες των εξετάσεων του Μαΐου 2019. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ είναι το πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο Ελληνομάθειας στη Ν. Αφρική, πιστοποίηση την οποία έχει παράσχει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας το οποίο έχει την έδρα του στην Θεσσαλονίκη.
Τις εξετάσεις όπως κάθε χρόνο, ετοίμασε και πραγματοποίησε το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ. Το ποσοστό επιτυχίας σ’ αυτές τις εξετάσεις κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ήταν περίπου 95%.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσευχή από τον ιερέα του ΣΑΧΕΤΙ, Πάτερ Πέτρο, αμέσως μετά την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης, Δρ Γ. Βλάχος. Ο κ. Βλάχος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον θεσμό του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας, στη χρησιμότητα που έχει το πιστοποιητικό και παρακίνησε τους μαθητές να συνεχίσουν και για τα επόμενα επίπεδα (παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία).
Κατόπιν, μαθητές και μαθήτριες του ΣΑΧΕΤΙ οι οποίοι πέτυχαν στις εξετάσεις, παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους, τις εμπειρίες τους κατά το στάδιο της προετοιμασίας τους, καθώς και τα συναισθήματα της επιτυχίας τους τα οποία τους οπλίζουν με δύναμη και κουράγιο για την συνέχεια. Ευχαρίστησαν δε τους εκπαιδευτικούς του ΣΑΧΕΤΙ για την βοήθεια που τους προσέφεραν κατά το στάδιο της προετοιμασίας τους.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η απονομή των Πιστοποιητικών την οποία πραγματοποίησαν ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ Γ. Βλάχος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ, κ. Ι. Χατζαντωνάκης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την Χορωδία της Σχολής ‘’Ορφέας’’ τα μέλη της οποίας υπό την Διεύθυνση της Δασκάλας της Μουσικής, της κ. Θεανώς Φυγκιώρη εκτέλεσαν ένα υπέροχο Κυπριακό Τραγούδι ‘’Η ξενιτιά του Έρωτα’’.
Μετά την λήξη της εκδήλωσης, η Διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος παρέθεσε στους επισκέπτες, νόστιμους μεζέδες και γλυκά στο Φουαγιέ της Σχολής.
Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος, κ. Αντωνία Παπάζογλου, η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι σηκώνει ‘’στις πλάτες της’’ όλη την διαδικασία του Πιστοποιητικού της Ελληνομάθειας πολλά χρόνια τώρα, αφού συνεχάρη τους επιτυχόντες, σημείωσε ότι η κατοχή αυτών των Πιστοποιητικών, όχι μόνο κάνει τους μαθητές να αισθάνονται υπερήφανοι, αφού πιστοποιούν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα, αλλά παράλληλα τους εφοδιάζει και με έναν σημαντικό τίτλο για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και όχι μόνο.
Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση, πέραν των προαναφερθέντων, παραβρέθηκαν επίσης, ο Εμπορικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Πρετόρια, κ. Απ.. Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ, Δρ. Ανδρέας Στεφάνου, οι Διευθυντές των Τμημάτων της Σχολής, οι εκπαιδευτικοί και φυσικά όλοι οι μαθητές.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Δρ. Γ. ΒΛΑΧΟΥ

1. Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ
Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται στα σχολεία της Ελλάδας, αλλά και σε πολλά σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλοί από αυτούς που μαθαίνουν ελληνικά είναι Ομογενείς που προσπαθούν παράλληλα με τον ελληνικό πολιτισμό να διατηρήσουν και την ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι μη ελληνικής καταγωγής που για διάφορους λόγους μαθαίνουν ελληνικά. Θέλοντας όλοι αυτοί που μαθαίνουν ελληνικά να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, προέκυψε το αίτημα για χορήγηση ενός κρατικού τίτλου πιστοποίησης. Αυτό καθιερώθηκε το 1998 με νόμο του ελληνικού κράτους, όπου προβλέπεται ο τύπος των εξετάσεων, η διαδικασία και το περιεχόμενο αυτών, τα επίπεδα των εξετάσεων, τα εξεταστικά κέντρα και ο φορέας διενέργειας των εξετάσεων. Αυτός είναι το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας παράγει και παρέχει υποστηρικτικό υλικό, για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης και ως δεύτερης γλώσσας.

2. ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ
Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ελληνική γλώσσα θεωρείται μια από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό το λόγο τα επίπεδα του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας αντιστοιχίζονται πλήρως με τα επίπεδα που περιγράφει το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ).
Α1 – Στοιχειώδης Γνώση
Για παιδιά 6-12 ετών
Για εφήβους και ενηλίκους
Α2 – Βασική Γνώση
Β1 – Μέτρια Γνώση
Β2 – Καλή Γνώση
Γ1 – Πολύ Καλή Γνώση
Γ2 – Άριστη Γνώση

3.ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ

Το πιστοποιητικό επάρκειας ελληνομάθειας χρειάζεται:
Για επαγγελματικούς σκοπούς. Θεωρείται απαραίτητο για την εξάσκηση διάφορων επαγγελμάτων στην Ελλάδα. (Α2)
Για τις σπουδές, αφού δίνει τη δυνατότητα σε αλλογενείς/αλλοδαπούς που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού Β2 επιπέδου να εγγραφούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Για το διορισμό στο δημόσιο, αφού το πιστοποιητικό Γ1 επιπέδου δίνει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίο και μη πολίτη, να διεκδικήσει θέση στο ελληνικό δημόσιο.
Για τη χορήγηση της άδειας παραμονής (Α2)
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τη Σχολή Saheti, τους εκπαιδευτικούς, και ιδιαίτερα την κα Παπάζογλου, Δντρια Ελληνικών Σπουδών του σχολείου, για την άρτια και δωρεάν προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, αλλά και για την άψογη διενέργεια αυτών. Θα πρέπει να αναφέρω ότι η Σχολή Saheti είναι εξεταστικό κέντρο για την Ελληνομάθεια από το 2001 και το ποσοστό επιτυχίας φέτος ήταν περίπου 95%.
Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ όλους εσάς τους μαθητές για την επιτυχία σας στις Εξετάσεις Ελληνομάθειας. Επιπλέον, θα ήθελα να σας συμβουλέψω να συνεχίσετε να μαθαίνετε την Ελληνική γλώσσα και να δώσετε εξετάσεις και για τα επόμενα επίπεδα. Κίνητρά σας να αποτελούν τα πλεονεκτήματα του προσφέρει το πιστοποιητικό ελληνομάθειας, αλλά και η αξία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας.
Όπως γνωρίζετε η ελληνική γλώσσα θεωρείται πολύτιμη για την παγκόσμια γλώσσα και τον πολιτισμό γιατί:
• Δεν υπάρχει γλώσσα σήμερα που να μην έχει ελληνικές λέξεις.
• Η ελληνική γλώσσα γέννησε και ανέπτυξε τις επιστήμες και τις τέχνες. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι η διεθνής επιστημονική γλώσσα σχημάτισε και σχηματίζει και σήμερα τους περισσότερους όρους σε διάφορες περιοχές της επιστήμης (ιατρική, φυσική, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, τεχνολογία κ.ά.) με λέξεις ελληνικές.
• Η ελληνική γλώσσα και ελληνική γραφή είναι αυτές με τις οποίες γράφτηκε και διαδόθηκε η Χριστιανική θρησκεία σε όλο τον κόσμο, είναι η γλώσσα των Ευαγγελίων.
Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχουν περίπου 500 ελληνικές λέξεις- κλειδιά, οι οποίες αν αφαιρεθούν από το λεξιλόγιό μας αλλά και από τα λεξιλόγια των άλλων γλωσσών που τις έχουν υιοθετήσει, θα υπάρξει αδυναμία επικοινωνίας και όχι μόνο.