Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η Κοινότητα Μελβούρνης βραβεύει αριστεύσαντες μαθητές στα Ελληνικά

Για μια ακόμη χρονιά η χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης ήταν αφιερωμένη στους αριστεύσαντες μαθητές των Απογευματινών και Σαββατιανών σχολείων της Κοινότητας και του ημερήσιου κολλεγίου της Alphington Grammar.

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, μέλη, ευεργέτες και φίλοι της Κοινότητας, καθώς και μέλη του προσωπικού και του Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικού οργανισμού, συμμετείχαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας» την περασμένη Πέμπτη το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν βραβεία σε αριστεύσαντες μαθητές των σχολείων της Κοινότητας, αλλά και σε μαθητές άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο πρόεδρος του «Παπαφλέσσα» και αντιπρόεδος της Κοινότητας κ. Γιώργος Καλλιάνης μαζί με τον συντονιστή εκπαίδευσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Θόδωρο Μάρκο καλοσώρισαν τους μαθητές και τους προσκεκλημένους, συγχαίροντας τους μαθητές για την επιτυχία τους στις εξετάσεις του VCE και τονίζοντας τη σημασία της εκμάθησης της γλώσσας μας.

Ο κ. Μάρκος τόνισε ότι η Κοινότητα ήταν ο πρώτος ομογενειακός οργανισμός που λειτούργησε σχολείο για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στους μακρινούς αντίποδες. «Σύμφωνα με μελέτες του φίλου και θερμού κοινοτικού Δρ Χρήστου Φίφη, το πρώτο σχολείο ιδρύθηκε το 1923, αν και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι υπήρχε από το 1902,» τόνισε.

Επίσης, επεσήμανε ότι στα σχολεία της Κοινότητας μαθαίνουν Ελληνικά περισσότεροι από 1.000 μαθητές, ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία του προγράμματος διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και μαθητές, που εγκαινίασε πριν από δύο χρόνια η Κοινότητά μας. Ανακοίνωσε δε, ότι πρόσφατα εγκρίθηκε αίτηση της Κοινότητας να προσφέρει το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών σε επίπεδο VCE.

«Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά μας να κάνουν τα Αρχαία Ελληνικά σε επίπεδο VCE, γεγονός το οποίο μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση του τελικού συγκεντρωτικού αποτελέσματος εισόδου στο πανεπιστήμιο, δηλαδή το λεγόμενο ATAR,» τόνισε.

Νέα σχολική μονάδα

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη λειτουργία της νέας σχολικής μονάδας της Κοινότητας για παιδιά που έχουν ως μητρική τους γλώσσα την Ελληνική ή προχωρημένο επίπεδο γνώσης της γλώσσας, λέγοντας πως το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις στο χώρο αυτό.
«Δηλαδή, προβληματιζόμαστε πώς μπορούμε να βοήσουμε ως Κοινότητα τα παιδιά αυτής της νέας φουρνιάς από την Ελλάδα να διατηρήσουν το επίπεδο γνώσης της γλώσσας μας,» είπε.

«Βλέπουμε την αγωνία των γονέων τους που θέλουν τα παιδιά τους να μη χάσουν τα ελληνικά τους. Για τούτο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη νέα σχολική μονάδα που θα ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις των μαθητών αυτών. Με δασκάλους και καθηγητές πτυχιούχους Ελλαδικών πανεπιστημίων και με την ύλη που διδάσκεται στην Ελλάδα σήμερα.»

Στη συνέχεια ο κ. Μάρκος εξήγησε γιατί η Κοινότητα επιμένει τόσο πολύ στην προώθηση και τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και στη διατήρηση της ελληνικότητάς μας, κάνοντας αναφορά στη δήλωση του ιστορικού νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, ότι «η Ελλάδα είναι η μάνα της Δημοκρατίας και η Νότια Αφρική η πιο μικρή της κόρη».

«Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισής του ανέβαζε στη φυλακή με άλλους φυλακισμένους αρχαία ελληνική τραγωδία όπως την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Μέσα από τέτοιες παραστάσεις περνούσε το μήνυμα της ανάγκης για δικαιοσύνη, δημοκρατία και ικανή δυναμική ηγεσία,» είπε. «Και ποιος ήταν ο δικηγόρος του Μαντέλα που στάθηκε στο πλευρό του στηρίζοντας τον δύσκολο αγώνα του. Ο Γιώργος Μπίζος, ένας Έλληνας της διασποράς.»

Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα «που δείχνουν ξεκάθαρα πως ο αγώνας για δικαιοσύνη και ελευθερία είναι άμεσα συνδεδεμένος με την Ελληνική σκέψη».
«Μαθαίνοντας τη γλώσσα, μαθαίνοντας την ιστορία, τον πολιτισμό δένεσαι πιο στενά με αυτά τα ιδεώδη, πρόσθεσε και κάλεσε τα παιδιά να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, διαβεβαιώνοντας ότι η Κοινότητα θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης απηύθυνε χαιρετισμό, συγχαίροντας τους αριστεύσαντες μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, υπογραμμίζοντας την έμφαση που δίνει η Κοινότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, επενδύοντας στη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων και στην επέκταση του Alphington Grammar.

Η Δρ Βίβιαν Νίκου συγχαίρει

Τους μαθητές που αρίστευσαν συνεχάρη και η διευθύντρια του Κολλεγίου Alphington Grammar Δρ Βίβιαν Νίκου, λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την προσπάθεια, την επιτυχία και την αφοσίωση των μαθητών του κολλεγίου στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Συνεχάρη επίσης τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, λέγοντας ότι πίσω από την επιτυχία των μαθητών βρίσκονται πάντα οι γονείς και η συλλογική προσπάθεια και αφοσίωση πολλών δασκάλων και καθηγητών.

«Είναι μέσα από το πάθος και την αφοσίωση που έχουν οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί μας για τη διατήρηση και συνέχιση της Ελληνικής γλώσσας έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε συνδεδεμένοι με τις ρίζες μας, την καταγωγή μας και τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού και των προγόνων μας,» τόνισε.
Απευθυνόμενη στους αριστεύσαντες μαθητές πρόσθεσε: «Είθε το πάθος και η αφοσίωσή σας για την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, για τα οποία βραβευόσαστε απόψε, να σας ακολουθούν σε όλο το ταξίδι της ζωής σας. Είθε η αγάπη σας για την Ελληνική γλώσσα και τον Πολιτισμό και ό,τι ενσαρκώνει το Ελληνικό πνεύμα, να αναδειχθούν σε φωτεινό παράδειγμα για τους άλλους.»

Οι μαθητές που βραβεύθηκαν

Οι μαθητές και μαθήτριες που μαθαίνουν τα Ελληνικά στα σχολεία της Κοινότητας και βραβεύθηκαν είναι:

Από το Alphington Grammar School:
• Θεοδώρα Σιγανού
• Παρασκευή Σιγανού
• Δημοσθένης Γκούλας
• Σίμος Γιαννουράκος Λιανίδης

Από τα Απογευματινά/Σαββατιανά σχολεία:
• Σταματία Καλλιάνη
• Χρήστος Κουνέλης
• Έλενα Πιακή

Από τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου La Trobe:
• Tara Zander
• Filia Komninos

Aπό το γυμνάσιο του Νόρθκοτ:
• Aικατερίνη Παντελίδου

Στους βραβευθέντες μαθητές παραδόθηκε και συμβολικό χρηματικό δώρο $200, σαν μια μικρή επιβράβευση για την επίδοσή τους στα Ελληνικά. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση με υπέροχους μεζέδες και ποτά που είχε προετοιμάσει η Αδελφότητα «Ο Παπαφλέσσας», όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος.