Κύπρος: Ποινικοποιήθηκαν οι «θεραπείες μεταστροφής φύλου»! Δεν εξαιρούνται οι ιερείς! Επίκεινται διώξεις κατά εξομολόγων;

Η Βουλή της Κύπρου ψήφισε νόμο για την ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής». Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 36 ψήφους, έξι ήταν τα κατά και μία η αποχή.

Σύμφωνα και με τη σχετική ενημέρωση, στόχος του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά, ήταν να θεσπιστούν ως αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή/και τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας από πρόσωπο, με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία από τον κηδεμόνα του στις πιο πάνω πράξεις και η δημόσια αναγγελία ή διαφήμιση τέτοιου είδους πρακτικών, τεχνικών ή υπηρεσιών.

Προβλέπεται ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια, αλλά και χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.  Σε περίπτωση που το αδίκημα αφορά σε άτομο που βρίσκεται σε ευάλωτη θέση λόγω ασθένειας, αναπηρίας, ψυχικής κατάστασης ή σχέσης εξάρτησης ή επιρροής, τότε η ποινή ορίζεται σε ως τρία χρόνια και το ποσό του προστίμου διπλασιάζεται.

Παράλληλα, ψηφίστηκε και τροπολογία που ορίζει πως η εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου δεν επηρεάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας, ενημερώνει το ΚΥΠΕ.

Yπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, δύο τροπολογίες με την πρώτη να ορίζει ότι στις επιτρεπόμενες συμβουλευτικές, ψυχολογικές ή ιατρικές υπηρεσίες, δεν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες που αποσκοπούν στην επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου.  Σύμφωνα με τη δεύτερη τροπολογία αντικαθίσταται η λέξη  «αυτοπροσδιορισμός», με τη φράση «σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου ή έκφραση φύλου».

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έγιναν στην πρόταση νόμου, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα αφενός η παροχή συμβουλευτικών, ψυχολογικών και ιατρικών υπηρεσιών οι οποίες αφορούν στη διερεύνηση, ελεύθερη ανάπτυξη ή/και επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου και αφετέρου η παροχή επιστημονικά καθιερωμένων κλινικών πράξεων από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Δηλαδή, από ιατρούς εγγεγραμμένους στο οικείο ιατρικό μητρώο και εγγεγραμμένους ψυχολόγους. Αυτό με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω ενέργειες πραγματοποιούνται με σκοπό την αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με τη σεξουαλική υγεία προσώπου, όπως αυτές καθορίζονται στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Γιώργος Κουκουμάς σημείωσε σχετικά πως όσοι αποδέχονται ότι τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι άρρωστα, πρέπει να στηρίξουν την πρόταση χωρίς «παραθυράκια».

Χαρακτήρισε, επίσης, επικίνδυνο να νομιμοποιηθούν οι ψυχοθεραπείες στο όνομα της συναίνεσης και διερωτήθηκε πόσο ελεύθερη είναι η συναίνεση των ατόμων αυτών που οδηγούνται στην απόγνωση. Πρόσθεσε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να γίνει εξαίρεση ιερέων, ειδικά μια εβδομάδα μετά την καταδίκη ιεράρχη.

Accept – LGBTI Cyprus: Τα καταφέραμε

«Τα καταφέραμε! Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής ποινικοποιήθηκαν για όλους!» επεσήμανε η Accept LGBTI Κύπρου, αντιδρώντας στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Σε σχετική ανάρτηση στο Facebook τόνισε πως της «ποινικοποίησης, δεν εξαιρούνται οι ιερείς και η τυχόν ύπαρξη “συναίνεσης”», ενώ έγινε αναφορά και στις προσπάθειες που είχαν γίνει για να επιτευχθεί η σημαντική νίκη.

«Αυτή η νίκη ανήκει σ’ όλους μας! “Στην αλληλεγγύη θριαμβεύουμε” αναφέρει το φετινό σύνθημα του Pride, κι αυτό αποδείξαμε αυτές τις μέρες!» επεσήμανε η  Accept LGBTI Κύπρου, που έθεσε ως επόμενο στόχο τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία και νόμιμη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η θέση της Εκκλησίας Κύπρου

Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου, η Εκκλησία της Κύπρου είχε λάβει θέση με ανακοίνωση με τον τίτλο «ψευδοθεραπείες μεταστροφής».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «άρσεν και θήλυ εποίησεν ο Θεός» και υποστήριζε πως «το φύλο σε κάθε άνθρωπο είναι δώρο δοσμένο από τον Θεό, προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος και δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής, αυτοπροσδιορισμού, η μεταβολής κατά βούληση».

Κατά την άποψη της Εκκλησίας της Κύπρου η τροποποίηση του νόμου και η εισαγωγή του άρθρου στον Ποινικό Κώδικα ισοδυναμεί με ισοπέδωση του δικαιώματος της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης και των πεποιθήσεων του κυπριακού λαού.

«Ποινικοποιείται το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να αποφασίζει ελεύθερα, να επιλέγει και αναζητεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας, στήριξη και πνευματική καθοδήγηση σε ζητήματα, τα οποία είναι άκρως προσωπικά και ευαίσθητα» ανέφερε, ακόμα.

«Υπό το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί μια ομάδα ανθρώπων να επιβάλλει τον τρόπο ζωής της στους άλλους και ούτε το έργο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να υπηρετεί πολιτικά η άλλα συμφέροντα ψηφοθηρίας η και δημοσίας προβολής» κατέληγε.

lifo