ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ Εκδήλωση – ομιλία για το Μακεδονικό, με θέμα: “Σκέψεις επί της Συμφωνίας των Πρεσπών”. Πάτρα 26 Οκτωβρίου 2019.

Πραγματοποιήθηκε από το σωματείο ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ στην Πάτρα, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 εκδήλωση με θέμα : “Σκέψεις επί της Συμφωνίας των Πρεσπών” και ομιλητή τον Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας και Πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Θ. Μάζη.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, κατ’ αρχήν αναφέρθηκε στο γεωπολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου προωθήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε ότι ενώ η χώρα μας βρίσκεται περίκλειστη από κράτη με αρνητική στάση απέναντι της (επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Κύπρο, την Θράκη, την Αλβανία και τα Σκόπια), προωθείται αυτή η συμφωνία η οποία κατέληξε σε βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων.

Η εξέλιξη με το βέτο που έθεσε η Γαλλία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την εισδοχή των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ε.Ε. μόνο ως δώρο του Θεού μπορεί να ερμηνευθεί και θέτει σε αμφισβήτηση μέχρι νεωτέρας την εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία όπως ανάφερε ο κος Μάζης λόγω της μη τήρησης από πλευράς των Σκοπίων αρκετών όρων της, οι οποίοι χρονικά έπρεπε ήδη να έχουν εκπληρωθεί, είναι νομικά άκυρη. Βέβαια ερωτηματικό αποτελεί γιατί η χώρα μας δεν έχει αναδείξει την ασυνέπεια των Σκοπίων.

Από γεωπολιτική άποψη ο κος Μάζης ανάδειξε το σχέδιο Ευρωπαϊκών κύκλων για τη δημιουργία του πλωτού εμπορικού δρόμου Θεσσαλονίκης – Αξιού (Βαρδάρη) – Μοράβα – Δούναβη – Ρότερνταμ, που θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη Παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο. Η δημιουργία αυτού του πλωτού εμπορικού δρόμου, η οποία δρομολογείται από

δεκαετίες ήταν μια από τις βασικές αιτίες διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και των πιέσεων για κλείσιμο της διαφοράς της χώρας μας με τα Σκόπια.

Κλείνοντας ο ομιλητής τόνισε ότι ο χειρισμός των εθνικών μας θεμάτων και η διπλωματία μας, θα πρέπει να υπαγορεύονται αποκλειστικά από τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι από τις πιέσεις των ισχυρών του κόσμου, όπως έγινε στο Μακεδονικό, που ενώ το μόνο θέμα που ήταν να επιλυθεί ήταν το όνομα και αναγκαστήκαμε να δεχτούμε θέματα γλώσσας, εθνότητας κ.α.

Στήν ἐκδήλωση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κκ Χρυσοστόμου ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, σεβαστοί Πατέρες τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Διακιδείου Σχολής Λαού κος Ιωάννης Αθανασόπουλος και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα της Διακιδείου.

Ἡ «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη» εὐχαριστεῖ, τον Πρόεδρο κο Ιωάννη Αθανασόπουλο και το ΔΣ της της Διακιδείου Σχολής Λαού γιά τήν εὐγενική παραχώρηση τῆς αἴθουσας .