200 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη – Νύχτα της 8ης προς 9η Αυγούστου 1823

Σαν σήμερα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

 
Τη νύχτα της 8ης προς 9η Αυγούστου 1823 ο Οπλαρχηγός Μάρκος Μπότσαρης βρίσκει ένδοξο θάνατο στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου.
 
Ο 33χρονος Μάρκος Μπότσαρης, παλιός μπαρουτοκαπνισμένος Σουλιώτης, αρβανίτης μαχητής καi Στρατηγός της Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα, έχει πάρει την απόφαση, με τους λιγοστούς άντρες του να καθυστερήσουν τα εχθρικά στρατεύματα να προχωρήσουν στο Μεσολόγγι.
 
Τη νύχτα της 8ης προς 9η Αυγούστου το φεγγάρι είναι κρυμμένο πίσω από τα σύννεφα. Οι περισσότεροι Τουρκαλβανοί κοιμούνται και οι υπόλοιποι, αμέριμνοι από την ήσυχη νύχτα του Αυγούστου, δεν υποψιάζονται το κακό που τους περιμένει.
 
Ο Μάρκος είχε προστάξει τα παλικάρια του να μην ντουφεκίσουν, παρά μόνο να προχωράνε με γυμνά σπαθιά μιλώντας φωναχτά αρβανίτικα, βρίζοντας τάχα τους αρχηγούς τους.
 
Το κόλπο πέτυχε. Οι Έλληνες έχουν πια σιμώσει στα τσαντίρια των πασάδων. Τότε ο Μάρκος προστάζει τον τρουμπετιέρη να βαρέσει γιουρούσι. Το Κεφαλόβρυσο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μετατρέπεται σε ένα απέραντο σφαγείο ανθρώπων. Μεγάλος είναι ο πανικός και η σύγχυση που επικρατεί στους Τουρκαλβανούς. Δεν ξέρουν από ποιον να φυλαχτούν και σφάζονται μεταξύ τους.
 
Κάποια στιγμή μια μπαταριά πληγώνει τον Μάρκο στα σκέλια, μα δε λυγίζει. Ξεχωρίζει μπροστά του μια μεγάλη σκηνή. Χύνεται σ’ αυτήν και βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αλήπασα Άγο Βασιάρη. Τον παραδίδει στα παλικάρια του. Γυρεύει το τσαντίρι του Μουσταή, μα κείνος πρόλαβε να αποτραβηχτεί με σημαντική δύναμη πίσω από μία φράχτη.
 
Ο Μάρκος ορμάει κατά κει να τους ξεμπροστιάσει. Ώσπου να σκαρφαλώσει στον μαντρότοιχο, ένας άντρας του Τσελλεντιμπέη του αδειάζει από σιμά την μπιστόλα του. Το βόλι μπαίνει από το δεξί του μάτι και σφηνώνεται στο καύκαλό του.
 
“Βαρέθηκα αδέρφια”, πρόλαβε να πει και σωριάστηκε κάτω.
Ο Θανάσης Τούσιας Μπότσαρης, ο ξάδερφος του Μάρκου, βλέποντάς τον πεσμένο στο χώμα, τον αρπάζει στις πλάτες του και με γρήγορες κινήσεις εγκαταλείπει το διαλυμένο πλέον στρατόπεδο.  
 
Σε λίγο ξημερώνει και το σύνθημα της αποχώρησης σηματοδοτεί το τέλος της μάχης. Μαζί τους, εκτός τα πολλά λάφυρα, σέρνουν αιχμάλωτο και τον διοικητή του στρατοπέδου, τον Άγο Βασιάρη.
Όταν απομακρύνονται αρκετά από το διαλυμένο στρατόπεδο, φτάνουν σε ένα αναπάντεχο θέαμα. 
 
Σε ένα πλάτωμα του Κώνισκου βλέπουν τον αρχηγό τους, τον Μάρκο, νεκρό. Ο Μάρκος Μπότσαρης, μαζί με 60 συντρόφους του, διάβηκαν την πύλη της αιωνιότητας. 
 
Κείμενο: Μωραΐτες εν Χορώ
Φωτογραφία: Ηλίας Περγαντής
Εικονιζόμενοι: Νίκος Ανδρέου, Γεώργιος Κατσιάρης, Γεώργιος Κατσαρός, Θεόδωρος Νάκος, Πάνος Αρβανίτης, Γεώργιος Θανασιάς, Κώστας Λιάγκας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου