Το τεστ σας για κορονωϊό είναι θετικό. Ίσως δεν θα επρεπε να είναι!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ NEW YORK TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
 
Γράφει η  Apoorva Mandavilli. Δημοσιεύθηκε 29/8/2020. Επικαιροποιηθηκε 9/9/2020
 
Μερικοί από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας της χώρας εγείρουν μια νέα ανησυχία στην ατελείωτη συζήτηση για τις δοκιμές των τεστ κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες: Τα συνηθισμένα τεστ διάγνωσης γίνονται σε τεράστιο αριθμό  ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να φέρουν στον οργανισμό τους σχετικά ασήμαντες ποσότητες του ιού. 
Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι πιθανό να είναι μεταδοτικοί, και η προσπάθεια εντοπισμού τους μπορεί να συμβάλει σε μια κατάσταση συμφόρησης η οποία  κατάσταση εμποδίζει από το να εντοπιστούν εγκαίρως εκείνοι που είναι μεταδοτικοί. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι η λύση δεν είναι να γίνονται λιγότερα τεστ ή να μη γίνονται τεστ σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, όπως πρόσφατα προτάθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Αντ ‘αυτού, νέα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο διαδεδομένη χρήση των ταχέων τεστ ακόμη και αν είναι λιγότερο ευαίσθητα.
 «Η απόφαση να μην ελέγχονται ασυμπτωματικά άτομα μας οδηγεί πραγματικά προς τα πίσω», δήλωσε ο Δρ Michael Mina, Επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, T.H. Chan αναφερόμενος στη σύσταση του Κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών.
“Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αυξήσουμε τα τέστς όλων των διαφόρων ανθρώπων”, είπε, “αλλά πρέπει να το κάνουμε μέσω εντελώς διαφορετικών μηχανισμών.” 
Σε ό,τι μπορεί να είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αγοράσει 150 εκατομμύρια τέστς ταχείας εξέτασης. 
Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη διαγνωστική μέθοδος για το νέο κοροναϊό, που ονομάζεται PCR τεστ, παρέχει μια απλή απάντηση ναι-όχι στο ερώτημα αν ένας ασθενής έχει μολυνθεί. 
Αλλά παρόμοια τέστς PCR για άλλους ιούς προσφέρουν κάποια αίσθηση του πόσο μεταδοτικός, ένας μολυσμένος ασθενής μπορεί να είναι: Τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια πρόχειρη εκτίμηση της ποσότητας του ιού στο σώμα του ασθενούς.” 
” Χρησιμοποιούμε ένα τύπο δεδομένων για τα πάντα, και αυτό είναι απλά πάνω – κάτω, αυτό είναι όλο,” είπε ο Δρ Μίνα. “Χρησιμοποιούμε αυτό τον τύπο δεδομένων σε κλινικές διαγνωστικές έρευνες, δημόσιας υγείας, για να παρθούν σχετικές πολιτικές αποφάσεις. 
“Αλλά το ναι-όχι σύστημα δεν είναι αρκετά καλό, πρόσθεσε. Είναι η ποσότητα του ιού που θα πρέπει να υπαγορεύσει τα επόμενα βήματα ενεργειών για τον μολυσμένο ασθενή .
“Είναι πραγματικά ανεύθυνο, νομίζω, να μην αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι ένα ποσοτικό ζήτημα, ” είπε ο Δρ Μίνα. 
Το τεστ PCR ενισχύει τη γενετικό υλικό από τον ιό σε κύκλους: όσο λιγότεροι κύκλοι απαιτούνται, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του ιού, ή το ιικό φορτίο, στο δείγμα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ιικό φορτίο, τόσο πιο πιθανό είναι ο ασθενής να είναι μεταδοτικός. 
Αυτός ο αριθμός των κύκλων ενίσχυσης που απαιτούνται για να βρείτε τον ιό, που ονομάζεται όριο των κύκλων, δεν περιλαμβάνεται ποτέ στα αποτελέσματα που αποστέλλονται σε γιατρούς και ασθενείς με κοροναιό, αν και θα μπορούσε να τους πει πόσο μολυσματικοί είναι οι ασθενείς. 
Σε τρία σύνολα δεδομένων δοκιμών που περιλαμβάνουν όρια κύκλων, που καταρτίζονται από αξιωματούχους στη Μασαχουσέτη, τη Νέα Υόρκη και τη Νεβάδα, έως και το 90 τοις εκατό των ανθρώπων που το τεστ ηταν θετικό δεν έφερε σχεδόν κανένα ιό, όπως ανέφεραν σε σχετική ανασκόπηση οι  N. Y. Times. 
Την Πέμπτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν 45.604 νέες περιπτώσεις κοροναιού , σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που διατηρείται από τους Times. Εάν τα ποσοστά μεταδοτικότητας στη Μασαχουσέτη και τη Νέα Υόρκη επρόκειτο να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο, τότε ίσως μόνο 4.500 από εκείνους τους ανθρώπους μπορεί πραγματικά να χρειαζόταν να απομονωθούν και να υποβληθούν στον εντοπισμό επαφών. 
 
Μια λύση θα ήταν να προσαρμοστεί το όριο του κύκλου που χρησιμοποιείται τώρα για να αποφασιστεί αν ένας ασθενής έχει μολυνθεί η όχι. Οι περισσότερες εξετάσεις θέτουν το όριο στα 40, μερικές στα 37. Αυτό σημαίνει ότι είστε θετικοί στον κοροναιό εάν η διαδικασία του τεστ απαιτούσε έως και 40 κύκλους, ή 37, για την ανίχνευση του ιού. 
“Τεστ με τόσο υψηλά όρια μπορούν να ανιχνεύσουν όχι μόνο ζωντανό ιό, αλλά και γενετικά θραύσματα, απομεινάρια από τη μόλυνση που δεν θέτουν ιδιαίτερο κίνδυνο – παρόμοιο με την περίπτωση να βρεις μια τρίχα σε ένα δωμάτιο από το οποίο έχει φύγει ένα άτομο”, ο Δρ Μίνα είπε. 
Κάθε τεστ με όριο κύκλου πάνω από 35 είναι πολύ ευαίσθητο, συμφώνησε η Τζούλιετ Μόρισον, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ρίβερσαϊντ. 
Είμαι συγκλονισμένη που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το όριο 40 θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα” ανέφερε. 
Μια πιο λογική μείωση του οριου θα ήταν μεταξύ 30 και 35, πρόσθεσε. Ο δόκτωρ Μίνα ανέφερε ότι θα έβαζε το όριο στο 30 η ακόμα λιγότερο. Αυτές οι αλλαγές θα σήμαιναν ότι η ποσότητα του γενετικού υλικού σε ενα δείγμα ασθενούς θα έπρεπε να είναι 100 μέχρι 1000 φορές περισσότερη απο τα τρέχοντα κριτήρια για να θεωρηθεί θετικό το αποτέλεσμα του τεστ, τουλάχιστον σε βαθμό που να αξίζει να αναληφθεί δράση για την αντιμετώπιση του ιού στον ασθενή. 
 
Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων ανέφερε σε μια ηλεκτρονική δήλωση ότι δεν καθορίζει το όριο των κύκλων που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί ποιος είναι θετικός στον ιό , και ότι «οι εμπορικοί κατασκευαστές και τα εργαστήρια θέτουν τα δικά τους όρια».
 Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφεραν ότι εξετάζουν τη χρήση μέτρου ορίων «για λήψη πολιτικών αποφάσεων αντιμετώπισης του κοροναϊού». 
Η υπηρεσία είπε ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Οργανισμό ελέγχου τροφίμων κ φαρμάκων και με τους κατασκευαστές συσκευών τέστς για να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα “μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά και με τη διαβεβαίωση ότι θα γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι ενδείξεις τους. 
 
Οι υπολογισμοί του Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί οποιοσδήποτε ζωντανός ιός σε ένα δείγμα πάνω από ένα όριο 33 κύκλων. Αξιωματούχοι σε κάποια κρατικά εργαστήρια ανέφεραν ότι το Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών δεν τους είχε ζητήσει να καταγράψουν τις τιμές ορίου των κύκλων ή να τις μοιραστούν με οργανισμούς ανίχνευσης επαφών. 
Για παράδειγμα, το κρατικό εργαστήριο της Βόρειας Καρολίνας χρησιμοποιεί το τεστ κοροναϊού “Thermo Fisher”, η οποία ταξινομεί αυτόματα τα αποτελέσματα με βάση μια μείωση του ορίου στους 37 κύκλους. Μια εκπρόσωπος του εργαστηρίου ανέφερε ότι αυτοί που έκαναν τα τεστς δεν είχαν πρόσβαση στους ακριβείς αριθμούς. 
 
Αυτό ισοδυναμεί με μια τεράστια χαμένη ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την ασθένεια, ανέφεραν ορισμένοι ειδικοί. 
Έχω την εντύπωση ότι οι άνθρωποι δεν καταγράφουν τα αριθμητικά δεδομένα των τεστ κοροναϊού –  απλά απαντούν: θετικό ή αρνητικό», δήλωσε η Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέα Υόρκης. 
Θα ήταν χρήσιμες πληροφορίες να γνωρίζουμε αν κάποιος που είναι θετικός, αν έχει υψηλό ιικό φορτίο ή χαμηλό ιικό φορτίο», πρόσθεσε. Αξιωματούχοι στο Wadsworth Center, το κρατικό εργαστήριο της Νέας Υόρκης, έχουν πρόσβαση σε αριθμητικά δεδομένα των τεστ κοροναϊού, από Τεστς που έχουν επεξεργαστεί, και ανέλυσαν τους αριθμούς τους μετά από αίτημα των Τάιμς. Τον Ιούλιο, το εργαστήριο εντόπισε 872 θετικά Τεστς , με βάση ένα όριο 40 κύκλων. Με μείωση στο 35, περίπου 43% από αυτά τα Τεστ δεν θα θεωρούνταν πλέον θετικά. Περίπου το 63 τοις εκατό δεν θα ήταν πλέον  θετικά , αν οι κύκλοι περιορίζονταν στο 30. 
 
Στην Μασαχουσέτη, από 85 έως 90 τοις εκατό των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί τον Ιούλιο με ένα όριο κύκλου των 40 θα είχαν θεωρηθεί αρνητικοί, αν το όριο ήταν στους 30 κύκλους, ο δρ Μίνα είπε. “Θα έλεγα ότι κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα έπρεπε να μπει στη διαδικασία ανίχνευσης των επαφών του ούτε ένας”, είπε. 
 
Άλλοι ειδικοί που ενημερώθηκαν για αυτούς τους αριθμούς έμειναν άναυδοι.
“Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος ότι θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλό – το ποσοστό των ανθρώπων με υψηλά όρια στα αποτελέσματα τεστ κοροναϊού », δήλωσε ο Δρ Ashish Jha, διευθυντής του Harvard Global Health Institute. “Αλήθεια , αλλάζει πραγματικά τον τρόπο που πρέπει να σκεφτόμαστε για τα Τεστς .” Ο Δρ Jha είπε ότι είχε σκεφτεί το τεστ PCR ως πρόβλημα, διότι δεν μπορεί να κλιμακωθεί στον όγκο, τη συχνότητα ή την ταχύτητα των Τεστς που απαιτούνται. “Αλλά αυτό που συνειδητοποιώ είναι ότι ένα πραγματικά σημαντικό μέρος του προβλήματος είναι ότι δεν εξετάζουμε καν τους ανθρώπους που πρέπει να εξετάσουμε “, είπε. 
 
Ο αριθμός των ατόμων με θετικά αποτελέσματα που δεν είναι μολυσματικοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, δήλωσε ο Scott Becker, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.
 “Αυτό με ανησυχεί πολύ, μόνο και μόνο επειδή είναι τόσο υψηλός ο αριθμός “, είπε, προσθέτοντας ότι η οργάνωση σκόπευε να συναντηθεί με τον Δρ Μίνα για να συζητήσουν το θέμα. 
Ο οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων σημείωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν χαμηλό ιικό φορτίο όταν έχουν μολυνθεί πρόσφατα. Ένα τεστ με λιγότερη ευαισθησία θα χάσει αυτές τις λοιμώξεις. Αλλά αυτό το πρόβλημα λύνεται εύκολα, ο Δρ Μίνα είπε: “Κάντε τους τεστ και πάλι, έξι ώρες αργότερα ή 15 ώρες αργότερα ή οτιδήποτε άλλο,” είπε. Ένα γρήγορο Τεστ θα έβρισκε αυτούς τους ασθενείς γρήγορα, ακόμα κι αν ήταν λιγότερο ευαίσθητο, επειδή τα ιικά φορτία τους θα αυξάνονταν γρήγορα. Τα τεστς για τον κοροναιό εξακολουθούν να έχουν ένα ρόλο, είπε ο ίδιος και άλλοι εμπειρογνώμονες. 
 Για παράδειγμα, η ευαισθησία τους είναι ένα πλεονέκτημα κατά τον εντοπισμό των πρόσφατα μολυσμένων ατόμων για να εγγραφούν σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων.
 Αλλά με το 20 τοις εκατό ή περισσότερο των ανθρώπων που το τεστ τους βγαίνει θετικό για τον ιό σε ορισμένα μέρη της χώρας, ο Δρ Μίνα και άλλοι ερευνητές διερωτώνται για την αποτελεσματικότητα της χρήσης των τεστ για τον κορονοιό σαν ενα πρώτης γραμμής διαγνωστικό εργαλείο.
 
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό είναι πιο μολυσματικοί  μια ή δύο μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μέχρι περίπου πέντε ημέρες μετά. Αλλά με τα τρέχοντα ποσοστά κ την συχνότητα των τεστς, “δεν πρόκειται να τα κάνουμε αρκετά συχνά για να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα να ανιχνεύσουμε πραγματικά κάποιον σε αυτό το διάστημα,” Ο Δρ Μίνα πρόσθεσε.
 Τα εξαιρετικά ευαίσθητα τεστς κατά του κοροναϊού φάνηκαν σαν η καλύτερη επιλογή για την παρακολούθηση του κοροναϊού στην αρχή της πανδημίας. Αλλά για τις εστίες οπου μαίνεται τώρα, είπε, αυτό που χρειάζεται είναι τα τεστ κοροναϊού να είναι γρήγορα, φθηνά και αρκετά άφθονα για να γίνονται συχνά τεστς στον καθένα που το χρειάζεται – ακόμη και αν τα τεστς είναι λιγότερο ευαίσθητα.” 
Μπορεί να μην πιάσει κάθε τελευταίο από τους ανθρώπους που μεταδίδουν, αλλά σίγουρα θα πιάσει τους πιο μεταδοτικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των υπερμεταδοτικών», δήλωσε ο Δρ Μίνα. “Αυτό από μόνο του θα οδηγούσε τις επιδημίες σχεδόν στην εκμηδένισή τους”.
 
 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 14/9/20