Κερκύρας Νεκτάριος: «Γευτήκαμε στο όνομα της επιστήμης διωγμό. Νιώσαμε ότι ποινικοποιήθηκε ο Χριστός»

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην συνοικία Κουλίνες της Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Πέμπτης 21 Μαΐου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

      Απευθυνόμενος στους πιστούς ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας και τόνισε ότι ο απόστολος Παύλος εδίωξε αρχικώς τους χριστιανούς, διότι δεν μπορούσε να ανεχτεί την αλήθεια ότι ο Χριστός που οι συμπατριώτες του Ιουδαίοι εσταύρωσαν είναι ο Μεσσίας και ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς.
Ο Παύλος έζησε την αποκάλυψη του ιδίου του Χριστού και την εμπειρία της κοινωνίας μαζί Του και μετεστράφη. Από διώκτης έγινε ο πρώτος μετά τον Ένα. Ανάλογη ήταν η εμπειρία του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος είδε το σημείο του σταυρού στον ουρανό και ένιωσε ότι ο Χριστός είναι η σωτηρία, αυτός που παρέχει την ζωή. Άλλοι μπορεί να βλέπουν τον σταυρό ως μωρία και να καταδιώκουν τον Χριστό και τους χριστιανούς. Ο Μέγας Κωνσταντίνος όμως, εκτός από βασιλιάς, έγινε και ισαπόστολος και έδειξε ότι η πίστη γεννά ελευθερία και καθοδηγεί τον λαό του Θεού στο αγαθό και την αλήθεια.

Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι σήμερα όσοι θεοποιούν την επιστήμη και παραγγέλλουν τον φόβο και τον τρόμο μεταξύ των ανθρώπων, όσοι μας κάνουν να βλέπουμε τον άλλον ως μιασμένο, καταργώντας την κοινωνία της αγάπης και της συναναστροφής, οδηγούν τον κόσμο σε θεοποίηση του παρόντος.

«Η Εκκλησία πορεύεται με την προτεραιότητα του Θεού και μετά ζητά την αξιοποίηση του δώρου που ο Θεός μας έδωσε, δηλαδή της επιστήμης. Ο άγιος Λουκάς, ιατρός και επίσκοπος Συμφερουπόλεως, ο οποίος υπέστη μεγάλους διωγμούς από τους μπολσεβίκους, γιατί ήθελε να πιστεύει στον Θεό, πρώτα σταύρωνε το σημείο που χειρουργούσε και μετά έβαζε το νυστέρι, δείχνοντας ποια είναι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στην ζωή του ανθρώπου που θέλει να πιστεύει στον Θεό.

Εμείς γευτήκαμε αυτό το διάστημα, είπε ο κ. Νεκτάριος, στο όνομα της επιστήμης διωγμό. Νιώσαμε ότι ποινικοποιήθηκε ο Χριστός, ότι η κοινωνία αρνείται την χάρη του Θεού στις εικόνες και τα άγια λείψανα, ότι η ελευθερία της λατρείας στον Θεό δεν είναι σεβαστή, ότι η θεία κοινωνία μπορεί να απαγορευτεί. Στην Κέρκυρα ζήσαμε την περιφρόνηση από την πολιτεία του Αγίου Σπυρίδωνος, του απτού ζωντανού παραδείγματος της χάριτος του Θεού, της δύναμης της πίστης, του τρόπου της Αναστάσεως. Εμείς όμως ας μην υποκύψουμε και με τις πρεσβείες των Αγίων ας πορευτούμε ενωμένοι στην πίστη!»