Η ΕΕ καταφεύγει στο …Δόγμα Μπρέζνιεφ*!

[Εξετάσεις θα δίνουν οι χώρες σε θέματα εσωτερικού δικαίου – μέλη της ΕΕ με πρόσχημα το «κράτος δικαίου» για να συμμετάσχουν στη μοιρασιά των 750 δις για την οικονομική ανάκαμψη. Στόχος είναι δύο, για την ώρα, χώρες, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Το «πρόβλημά» τους είναι το οικογενειακό δίκαιο (γάμοι ομοφυλοφίλων κ.τ.τ.) και στο βάθος οι χριστιανικές αναφορές στο Σύνταγμά τους. Και για την Ουγγαρία ειδικά ο… Σόρος. Τα άλλα, που επικαλείται η ΕΕ, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Χρειάζεται πολύ θράσος να επικρίνεις την Πολωνία, τη χώρα που γκρέμισε τον κομμουνισμό και τον Ορμπαν στην Ουγγαρία- εκλεκτό του λαού σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, για έλλειψη δημοκρατίας και να τους καταδικάζεις σε οικονομικό στραγγαλισμό…  Ε.Δ.Ν.]
Οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, για έναν άνευ προηγουμένου μηχανισμό που θα εξαρτά την πληρωμή των ευρωπαϊκών πόρων από τον σεβασμό του κράτους δικαίου, εξαλείφοντας ένα από τα κύρια εμπόδια για την έγκριση του μελλοντικού προϋπολογισμού της Ένωσης και το σχέδιο ανάκαμψης μετά το Covid.
Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών, οι χώρες της Ένωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ελευθερία του Τύπου …) θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια, σύμφωνα με δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αυτός ο συμβιβασμός, ο οποίος πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την απεμπλοκή των δύσκολων δημοσιονομικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν μεταξύ των κρατών και των ευρωβουλευτών, μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου και τη συμφωνία μεταξύ των Είκοσι επτά στον προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης.
Οι βουλευτές δημιούργησαν έναν ισχυρό μηχανισμό για τον σεβασμό του κράτους δικαίου, μία από τις κόκκινες γραμμές τους για να δώσουν την έγκρισή τους – απαραίτητη – στον προϋπολογισμό 2021-2027 και στο σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχει βρεθεί ακόμη συμβιβασμός για την άλλη πτυχή των διαπραγματεύσεων: το συνολικό κονδύλιο του προϋπολογισμού, το οποίο επιθυμεί να αυξήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού πολυετούς προϋπολογισμού και του σχεδίου ανάκαμψης“, δήλωσε ο Μάικλ Κλάους, Γερμανός πρέσβης, υπεύθυνος για τις συνομιλίες εξ ονόματος των Εικοσι-επτά, καθώς η χώρα του που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. “Αυτός ο μηχανισμός θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία του προϋπολογισμού από παραβιάσεις του κράτους δικαίου που οδηγούν σε κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων“, εκτίμησε.
Το Κοινοβούλιο και η γερμανική Προεδρία κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία (…) Στόχος μας ήταν να καταλήξουμε σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό και πετύχαμε”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής διαπραγματευτής Petri Sarvamaa στο Twitter.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία, στο στόχαστρο των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις που υπονομεύουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, καταψήφισαν μια γερμανική πρόταση περί κράτους δικαίου, η οποία χρησίμευσε ως βάση στις διαπραγματεύσεις. “Όχι πλέον ευρωπαϊκά χρήματα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες . (…) Αυτός ο μηχανισμός θα καταστεί αναπόδραστο στοιχείο του πολυετούς προϋπολογισμού και του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης », πρόσθεσε ο Dacian Ciolos, πρόεδρος του ομίλου Renew Europe (φιλελεύθεροι και κεντρώοι) στο Κοινοβούλιο.
«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες της ΕΕ να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να υπονομεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών (…) Η ΕΕ δεν είναι «ταμειακή μηχανή », είναι πάνω από όλα μια ένωση αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία πρέπει να υπερασπίζεται», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, αφού διαπιστώσει παραβίαση από ένα κράτος μέλος, θα προτείνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού υπό όρους και το Συμβούλιο (όργανο που εκπροσωπεί τα κράτη) θα έχει έναν μήνα για να εγκρίνει κυρώσεις με ενισχυμένη πλειοψηφία.
Αντίδραση
HΟυγγαρία αντέδρασε  δια της υπουργού Δικαιοσύνης Judit Varga, η οποία δήλωσε:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται και πάλι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Εάν δεν μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Covid και στην επανεκκίνηση της οικονομίας της ΕΕ, τουλάχιστον θα πρέπει να σταματήσει τον πολιτικό και ιδεολογικό εκβιασμό του στα κράτη μέλη. “
*Ένα μήνα μετά τη στρατιωτική επέμβαση του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία, το καλοκαίρι του 1968, με την οποία κατέστρεψε την πρώτη προσπάθεια για «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ, σε ομιλία του στην Πολωνία, υποστήριξε ότι:  «Όταν δυνάμεις εχθρικές προς τον σοσιαλισμό επιχειρούν να τρέψουν την ανάπτυξη μιας σοσιαλιστικής χώρας προς τον καπιταλισμό, τότε το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την εν λόγω χώρα, αλλά καθίσταται κοινό πρόβλημα και πηγή ανησυχίας για όλες τις σοσιαλιστικές χώρες». 
https://www.lemonde.fr/international/article/2020/11/05/le-versement-de-fonds-europeens-bientot-conditionne-au-respect-de-l-etat-de-droit_6058611_3210.html
Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα