Η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει ψηφιακές κερκόπορτες για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα των πολιτών

Μετάφραση: Ενωμένη Ρωμηοσύνη

Ένα φερόμενο εσωτερικό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε με τίτλο «Σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου για την κρυπτογράφηση» δείχνει ότι το σχέδιο ψηφίσματος της ΕΕ θα θέσει σε κίνηση την πιθανή απομάκρυνση της λεγόμενης «από άκρη σε άκρη» κρυπτογράφησης σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιδιώκει να δημιουργήσει «πίσω πόρτες» που θα επέτρεπαν στις κυβερνητικές αστυνομικές υπηρεσίες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ιδιωτικά μηνύματα των ατόμων που δημοσιεύονται σε δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Facebook Messenger, το Signal, το WhatsApp και άλλες.

Σύμφωνα με ένα φερόμενο εγχώριο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε με τίτλο «Σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου σχετικά με την κρυπτογράφηση», το σχέδιο ψηφίσματος της ΕΕ θα θέσει σε κίνηση την πιθανή απομάκρυνση της λεγόμενης «από άκρη σε άκρη» κρυπτογράφησης σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το σχέδιο ψηφίσματος χρονολογείται στις 6 Νοεμβρίου και δημοσιεύτηκε και κοινοποιήθηκε από τον αυστριακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Österreichischer Rundfunk (ORF).

Ενώ το έγγραφο αναγνωρίζει ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής μέσω της κρυπτογράφησης είναι «απαραίτητο μέσο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ψηφιακής ασφάλειας των κυβερνήσεων, της βιομηχανίας και της κοινωνίας», αναφέρει επίσης ότι η κρυπτογράφηση «εμπόδισε την ικανότητα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο».

«Για τις αρμόδιες αρχές, η πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι μόνο απαραίτητη για τη διεξαγωγή επιτυχημένων ερευνών και, ως εκ τούτου, την προσαγωγή των εγκληματιών στη δικαιοσύνη, αλλά και για την προστασία των θυμάτων και την ασφάλεια», αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος.

Η κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη εμποδίζει οποιαδήποτε οντότητα εκτός από εκείνη που έστειλε τα μηνύματα και τον παραλήπτη να έχει πρόσβαση σε αυτά .

Η έκθεση του ORF σημειώνει ότι το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο τέθηκε από την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οκτώ αντιπροσωπείες, χαρακτηρίστηκε ως “Limite”, που σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμο στο κοινό.

Το σχέδιο ψηφίσματος συνεχίζει δηλώνοντας ότι η ΕΕ θέλει να συζητήσει ενεργητικά «με τη βιομηχανία τεχνολογίας» ενώ «συνδέει την έρευνα και τον ακαδημαϊκό χώρο», για να εξασφαλίσει τη «συνεχή εφαρμογή και χρήση ισχυρής τεχνολογίας κρυπτογράφησης».

Ωστόσο, το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει στη συνέχεια ότι πρέπει να επιτραπεί στις «αρμόδιες αρχές» να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα με «νόμιμο και στοχευμένο τρόπο, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του καθεστώτος προστασίας δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

«Οι τεχνικές λύσεις για την απόκτηση πρόσβασης σε κρυπτογραφημένα δεδομένα πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας».

Παρά το αίτημα του ψηφίσματος να επιτρέψει στις «αρμόδιες αρχές» τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικά προσωπικά δεδομένα σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, καταλήγει δηλώνοντας ότι επειδή «δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων» και ότι οι κυβερνήσεις μαζί με τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο όλοι πρέπει να «συνεργαστούν για να δημιουργήσουν στρατηγικά αυτήν την ισορροπία».

Η συμμαχία Five Eyes – Πέντε μάτια, αποτελούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η οποία τον Μάιο προειδοποίησε ότι η Κίνα είπε ψέματα στον κόσμο για τον κορωνοϊό, είπε τον Οκτώβριο ότι οι κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις «πίσω πόρτες» στα προϊόντα τους .

Ορισμένοι πολιτικοί και ομάδες ακτιβισμού έχουν επικρίνει την ιδέα της ΕΕ να προσπαθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να περιορίσει την ικανότητα κρυπτογράφησης των ιδιωτικών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ο Λόρδος Daniel Moylan από το Ηνωμένο Βασίλειο έκρινε αρνητικά το σχέδιο ψηφίσματος σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ήταν καλό που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ε.Ε.

«Δόξα τω Θεώ που βγήκαμε. Θα ήταν βασανιστικό να ακούμε τα υπόλοιπα μέλη να το υπερασπίζονται », έγραψε ο Moylan στο Twitter παραθέτοντας link της έκθεσης.

To σχέδιο ψηφίσματος έγινε επίσης στόχος και για τη βρετανική ομάδα Big Brother Watch, η οποία έγραψε στο Twitter, «Μην κάνετε κανένα λάθος: προσπαθούν να απαγορεύσουν το δικαίωμα στην ιδιωτική συνομιλία».

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο IT Pro, ο Ray Walsh, ο οποίος εργάζεται ως ειδικός στην ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής στο ProPrivacy, δήλωσε ότι η κίνηση της ΕΕ να «απαγορεύσει την κρυπτογράφηση» από δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων θα ήταν «μια τεράστια απειλή για την ιδιωτικότητα των δεδομένων όπως τη γνωρίζουμε».

«Είναι μια αλλαγή της προσέγγισης από την ΕΕ που προκαλεί απογοήτευση, η οποία στο παρελθόν ήταν υπέρ της ιδιωτικής ζωής για τους ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Walsh. Ο ειδικός ΙΤ είπε ότι όχι μόνο το να σπάσει την κρυπτογράφηση είναι «απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά ότι « η ικανότητα ιδιωτικής επικοινωνίας είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας κάθε ελεύθερης κοινωνίας ».

Το draft του εγγράφου αναφέρει ότι το ψήφισμα θα υποβληθεί στο Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ προς τα τέλη Νοεμβρίου, και θα μπορούσε ακόμη και να περάσει χωρίς καμμία συζήτηση, καθώς χαρακτηρίζεται ως «I-item».

Για να γίνει νόμος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εγκρίνει το ψήφισμα, ωστόσο, και εξακολουθεί να είναι αβέβαιο εάν θα γίνει αυτό.

 

Μετάφραση: Ενωμένη Ρωμηοσύνη

 

https://www.lifesitenews.com/news/eu-looks-to-create-back-doors-to-allow-the-member-states-to-access-peoples-private-messages