Εμβόλια, όπλα, τράπεζες και άλλες ιστορίες καθημερινής τρέλας

Του Άλκη Τζαφέρου

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διπλασίασε την παραγωγική ικανότητα για πιθανό εμβόλιο Covid-19 σε 2 δισ. δόσεις μετά την επίτευξη συμφωνιών που περιλαμβάνουν δύο οργανισμούς υγείας που υποστηρίζονται από τον Μπιλ Γκέιτς και τη σύζυγό του Μελίντα.

Η Αstra Zeneka είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο και παράγει ορισμένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αναλύοντας την μετοχική της σύνθεση βλέπει κανείς ότι ενώ έχει την έδρα της στην Μεγάλη Βρετανία, η πλειοψηφία των μετοχών της ανήκει σε αμερικανικά συμφέροντα. Ανάμεσα στους μετόχους βλέπουμε δύο εταιρείες του John C. Bogle, πολυεκατομυριούχου που συνδέεται με «φιλανθρωπικές δράσεις» στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Πρόκειται για την Wellington Management και τoν Όμιλο Vanguard.

Αλλά ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η εταιρεία Black Rock που επενδύει στην βιομηχανία όπλων κάθε είδους, αλλά θεωρείται και από πολλούς αναλυτές ως η μεγαλύτερη σκαιώδης Τράπεζα του κόσμου.

Η εταιρεία στην Ελλάδα

Καθώς μελετούμε την μετοχική συνθεση της φαρμακευτικής εταιρείας, το όνομα της Βlack Rock μας θυμίζει ότι η εταιρεία αυτή έχει παίξει κάποιο ρόλο στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων. Ας δούμε λοιπόν μία δημοσιογραφική έρευνα:

Στις 23/5/2018 στην Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύτηκε η ακόλουθη έρευνα της οποίας αποσπάσματα δημοσιεύουμε εδώ με την υπογραφή του Νικόλα Λεοντόπουλου:

«Στα χρόνια της ευρωκρίσης, οι αρχές στην Ευρώπη, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, πάνω στην απελπισία τους για το έλλειμμα αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών θεσμών, προσκάλεσαν έναν «ξένο» να κάνει τη δουλειά που μέχρι τότε ήταν δικό τους προνόμιο: Ο ξένος ήταν η αμερικανική εταιρεία BlackRock και πιο συγκεκριμένα η θυγατρική της BlackRock, Solutions, η οποία ανέλαβε καθήκοντα ελεγκτή και συμβούλου στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Κύπρο.

Ανέλαβε επίσης δύο φορές σημαντικές αναθέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν πρωτοτυπούσαν. Ακολούθησαν το μονοπάτι που είχαν ανοίξει λίγο πριν, το 2008, οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες είχαν καλέσει τον πρόεδρο της BlackRock, Λάρι Φινκ, και τους ανθρώπους του για να βοηθήσουν στη διάσωση των Bear Stearns, AIG και Citigroup».

Από την αρχή κάποιοι παράγοντες ισχυρίστηκαν ότι η Black Rock στην Ελλάδα έχει σύγκρουση συμφερόντων, πράγμα το οποίο διαψεύστηκε επανειλημμένα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την ίδια την εταιρεία.

«Τώρα, και για πρώτη φορά, μια κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαλύπτει πως το 2015 απέκλεισε την BlakcRock από τα stress tests για λόγους σύγκρουσης συμφέροντος.

Στη χώρα μας, η BlackRock προσελήφθη έξι φορές από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι δραστηριότητές της από την αρχή επενδύθηκαν με ένα πέπλο μυστηρίου, για να μην πούμε συνωμοσιολογίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η εταιρεία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα της κρίσης με το ψευδώνυμο Solar και οι άνθρωποί της κυκλοφορούσαν συνοδεία σωματοφυλάκων.

Δεν έφταιγαν όμως οι συνωμοσιολόγοι για όλα αυτά. Ακόμα και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη ανάθεση στην BlackRock σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι αρχές αλλά και η εταιρεία αρνούνται να παράσχουν ουσιαστική ενημέρωση για το τι πραγματικά συνέβη.

Το ερώτημα που τέθηκε από την πρώτη στιγμή, πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στην Ευρώπη, ήταν εύλογο: Η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων στον κόσμο αναλαμβάνει να ελέγξει τις τράπεζες στις οποίες ήταν ή έγινε αργότερα μέτοχος.

Είναι επενδυτής / μέτοχος και ταυτόχρονα ελεγκτής / σύμβουλος του Δημοσίου. Αυτό δεν αποτελεί σύγκρουση συμφέροντος;

«Φυσική πρόσβαση» στα πιο μύχια μυστικά

Η BlackRock απέκτησε μια χωρίς προηγούμενο πρόσβαση στα πιο μύχια μυστικά δεκάδων τραπεζών της ευρωζώνης, πρόσβαση την οποία ώς τώρα καμία αρχή ή εταιρεία, ιδιωτική ή δημόσια, δεν είχε.

Παρότι τόσο οι εποπτικές αρχές (ιδίως εκτός Ελλάδος) όσο και η BlackRock αρνούνται να δώσουν πληροφορίες, γνωρίζουμε, τουλάχιστον ως προς την περίπτωση της Ελλάδας, βάσει των απαντήσεων της ΤτΕ και των εκθέσεών της, πως το έργο της BlackRock ήταν «σε βάθος» και πως το προσωπικό της είχε «φυσική πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζών».

Γνωρίζουμε επίσης πως από τη στιγμή που η BlackRock πήρε το έργο στην Ελλάδα, ανέθεσε μέρος του σε υπεργολάβους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κύκλο των προσώπων που είχαν πρόσβαση στις εμπιστευτικές πληροφορίες.

Υπεργολάβοι ήταν εταιρείες όπως οι PWC, EY, Grant Thornton, KPMG, Booz & Co, Deloitte, αλλά και δύο δικηγορικά γραφεία.

Οσο για τις τράπεζες, γνωρίζουν καλά πόσο πολύτιμα είναι για τις ίδιες αλλά και για τους πελάτες τους αυτά τα στοιχεία. (Το γνωρίζουμε και οι δημοσιογράφοι. Μερικές από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες ξετυλίχτηκαν μέσω των μυστικών που έκρυβαν τα τραπεζικά δάνεια: από την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου μέχρι τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων.)

Ο Μιχάλης Μασουράκης για πολλά χρόνια ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Alpha (Σήμερα, έχει το ίδιο πόστο αλλά στον ΣΕΒ).

«Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να ανοίξουν τα βιβλία τους. Και σε καμία τράπεζα δεν αρέσει να μοιράζεται τα άπλυτά της» λέει.

Ο κ. Μασουράκης θεωρεί πως η BlackRock δεν θα ριψοκινδύνευε τη φήμη της. Η ανάμνησή του όμως έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

«Ηταν η εποχή που το απόγευμα εμείς ξεκινούσαμε από την τράπεζα και πηγαίναμε στην BlackRock να τους πουλήσουμε μετοχές και την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι άνθρωποι της BlackRock ερχόντουσαν σε μας να ελέγξουν τα βιβλία μας. Συναντιόντουσαν το βράδυ για ποτά; Δεν μπορώ να το ξέρω. Θεωρώ πάντως απίθανο άνθρωποι από διαφορετικά τμήματα και διαφορετικές θυγατρικές της BlackRock να μοιράζονται συνειδητά αυτές τις πληροφορίες. Φυσικά, αυτό αφορά μόνο τα χαμηλά κλιμάκια της εταιρείας διότι όσο ανεβαίνεις προς την κορυφή, οι δομές τείνουν να συγχωνεύονται και η πληροφορία μοιράζεται».

Ραντεβού με διπλό καπέλο

Τον Δεκέμβριο του 2013, τέσσερις μέρες μετά την παράδοση της μελέτης της BlackRock στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο πρόεδρος της εταιρείας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον τότε διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Υπό ποια ιδιότητα επισκέφθηκε ο κ. Φινκ την Αθήνα;

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, «η συνάντηση [με τον κ. Προβόπουλο] πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διαγνωστικής άσκησης, που διενήργησε η BlackRock Solutions στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών».

Λίγο μετά, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Φινκ αλλάζει καπέλο, γίνεται πάλι ο γνωστός επενδυτής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, οι δυο τους θα συζητούσαν «τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας», «τις ιδιωτικοποιήσεις» και «την πορεία των ελληνικών τραπεζών».

Με άλλα λόγια, η BlackRock επιμένει στα σινικά τείχη αλλά ο πρόεδρός της κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, με τον κεντρικό τραπεζίτη μιλούσε ως ελεγκτής και σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας, ενώ με τον πρωθυπουργό ως επενδυτής.

Από χώρα σε χώρα, η διαδικασία επιλογής της BlackRock διέφερε. Αλλά ο κοινός παρονομαστής ήταν η αδιαφάνεια και η υιοθέτηση έκτακτων όρων που κατέστησαν τελικά τους «διαγωνισμούς», αντί για δημόσιους, μυστικούς.

Στην Ολλανδία, εφαρμόστηκε μια «επιταχυμένη περιοριστική διαδικασία». Η Ελλάδα εφάρμοσε «διαδικασία διαπραγματεύσεων με αρκετούς υποψηφίους».

Η ΕΚΤ εφάρμοσε «διαδικασία με περιορισμένο ανταγωνισμό, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού».

Στην Ιρλανδία κατέστη «αδύνατο να εφαρμοστούν φυσιολογικές διαγωνιστικές διαδικασίες». Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις προσκλήσεις διαγωνισμών δεν δημοσιεύτηκαν πουθενά.

Τότε τίνος ιδέα ήταν η επιλογή της BlackRock; Στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας η έρευνα του Investigate Europe διαπίστωσε πως η επιλογή της BlackRock έγινε είτε «κατόπιν διαβούλευσης» με την τρόικα ή, στην Ιρλανδία, κατόπιν «εντολών» της τρόικας.

Με άλλα λόγια, η στρατηγική για τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκε από μια εταιρεία, ο επενδυτικός βραχίονας της οποίας είχε ή θα αποκτούσε μετοχικές θέσεις στις τράπεζες!

Η Λούκα Κατσέλη διετέλεσε υπουργός Οικονομίας την περίοδο 2009-2010 και αργότερα πρόεδρος της Εθνικής, μιας εκ των τραπεζών που «ελέγχθησαν» από την BlackRock.

Η Λ. Κατσέλη θέτει εν αμφιβόλω την ποιότητα των διαγνωστικών ελέγχων που διενήργησε η Blakcrock και αναρωτιέται: «Στην περίπτωση των stress tests ή του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, πώς μπορεί ο έλεγχος να είναι αξιόπιστος όταν η εταιρεία που τον διενεργεί, ο ελεγκτής δηλαδή, είναι ταυτόχρονα μέτοχος στον ελεγχόμενο;»

Κατά τη Λ. Κατσέλη, «εγείρεται το ζήτημα της χρήσης όλων αυτών των πολύτιμων δεδομένων. Οσο οι εποπτικές αρχές σε όλη την Ευρώπη αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα να συμβεί μια υπόθεση τύπου Cambridge Analytica, αλλά στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

To 2013 η μητρική BlackRock ανακοίνωσε πως κατέχει λίγο πάνω από το 3% της Τράπεζας της Ιρλανδίας, μιας από τις τράπεζες στις οποίες η θυγατρική της, η BlackRock Solutions, είχε κάνει στρες τεστ το 2011.

Η διείσδυση της BlackRock δεν αφορά μόνο τις χώρες υπό τον έλεγχο της τρόικας. Στην Ολλανδία, η BlackRock ως επενδυτής έχει τοποθετήσει 150 δισ., ποσό που καθιστά τη χώρα τη δεύτερη σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά μετά τη Βρετανία.

Ως ελεγκτής / σύμβουλος η BlackRock προσελήφθη τουλάχιστον δύο φορές, από το υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα. Και τις δύο, μέρος του έργου αφορούσε τον ολλανδικό κολοσσό ING… στον οποίο όμως η BlackRock κατείχε (ως επενδυτής) το (πολύ σημαντικό) ποσοστό του 5-6%!

Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον υπουργό Οικονομικών (και πρόεδρο του Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ όχι μόνο να υπερασπιστεί την απόφαση των αρχών αλλά και να δείξει απόλυτη πίστη στα «σινικά τείχη» της BlackRock.

Οπως το έθεσε ένας Ολλανδός σχολιαστής, η BlackRock είναι «σαν τον χασάπη που εγκρίνει το δικό του κρέας…».

Στην Ισπανία, άνευ τρόικας, η BlackRock ήταν παρούσα και ενεργή σε όλες τις φάσεις του προβλήματος: από την αρχική του διαπίστωση και την πρόταση λύσης του μέχρι την εκμετάλλευση αυτής της λύσης από την ίδια την BlackRock…

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο πρόεδρος της BlackRock, Λάρι Φινκ, σε συνέντευξή του στην El Pais, λέει πως οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην εξυγίανσή τους μέσω της μείωσης της αξίας ακινήτων στους ισολογισμούς τους.

Είναι η προετοιμασία της ιδέας της «bad bank». Μόλις δύο μήνες αργότερα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας αρχίζει συνομιλίες με την BlackRock και την Oliver Wyman και τελικά τους αναθέτει το πρότζεκτ της «bad bank».

Μεσολαβεί ένα διάστημα που ενώ αναμένεται ότι η BlackRock θα προσληφθεί και ως εκτιμητής, μεγάλες αντιδράσεις από τραπεζίτες (ίσως επειδή είχαν προηγηθεί τα πειράματα της Ιρλανδίας και της Ελλάδας) ακυρώνουν την πρόσληψή της.

Αλλά στο τέλος, η BlackRock ήταν πάλι παρούσα, με άλλο καπέλο πλέον, αυτό του επενδυτή, για να εκμεταλλευτεί τη λύση που ο πρόεδρός της είχε πρώτος υποδείξει και η ίδια η εταιρεία είχε εκτελέσει για λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας.

Η αμερικανική εταιρεία κατέχει σήμερα σημαντικό μετοχικό ποσοστό στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες, αλλά και ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Με άλλα λόγια, ξεκίνησε ως σύμβουλος της κυβέρνησης και κατέληξε να είναι ένας από τους δυνατότερους διεθνείς παίκτες στην Ισπανία”.

Σήμερα η εταιρεία αυτή εμφανίζεται στο προσκήνιο και πάλι μέσω της φαρμακευτικής εταιρείας στην οποία είναι μέτοχος και η οποία αναλαμβάνει να μας εφοδιάσει με εμβόλια.

Πηγές

-Τech & Science Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι σημαίνει η συμφωνία Μπιλ Γκέιτς με την AstraZeneca, AstraZeneca ανακοίνωσε πως διπλασίασε την παραγωγική ικανότητα για πιθανό εμβόλιο Covid-19 NEWSROOM 5.6.2020 | 08:10 Πηγή: www.lifo.gr

-H BlackRock και ο θησαυρός των ελληνικών τραπεζών, 23.05.2018, 15:20, Νικόλας Λεοντόπουλος (Investigate Europe https://www.efsyn.gr/politiki/151469_h-blackrock-kai-o-thisayros-ton-ellinikon-trapezon

-https://dealbook.nytimes.com/2012/03/19/in-greek-crisis-a-little-known-adviser-with-outsize-influence/?mtrref=www.google.com&gwh=5E4650FBD2F8BDD1087882AA97AF1358&gwt=pay&assetType=REGIWALL

-AstraZeneca is NOT a UK-owned company, OK?, 6th May 2014 , https://www.edmundconway.com/2014/05/astrazeneca-is-not-a-uk-owned-company-ok/

– https://finance.yahoo.com/news/kind-shareholders-own-astrazeneca-plc-051959316.html

– https://medium.com/@williamhartung55/blackrock-funding-war-preaching-social-responsibility-360bb4cea6eb