Ελένη Φωκά. Mια Δασκάλα με Δ Κεφαλαίο!

Για 23 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ήταν εγκλωβισμένη στο χωριό της, την Αγία Τριάδα. Έμενε εκεί και αρνιόταν να φύγει από τον τόπο της. Οι κατοχικές δυνάμεις έδειχναν πολύ συχνά τη βαναυσότητά τους και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διώξουν τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους. Εκδιώχθηκε από τον τόπο της, γιατί το κατοχικό καθεστώς ήθελε να της επιβάλει τουρκική ταυτότητα. Η ίδια αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε να τη δεχτεί. Με αυτή της την πράξη ήθελε να προβληματίσει τον κόσμο, να θέσει τα Ηνωμένα Έθνη προ των ευθυνών τους και να μεσολαβήσουν για την απονομή δικαιοσύνης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Χαραγμένη στον πίνακα η Ελληνική Σημαία»
«Τα παιδιά στο σχολείο μου ζωγράφιζαν κάθε μέρα την ελληνική σημαία, αλλά οι στρατιώτες την έσβηναν. Έτσι, τη χάραξαν πάνω στον πίνακα και υπάρχει μέχρι σήμερα……»
«Όσα κι αν πεις, ό,τι κι αν πεις για την Κατοχή είναι λίγα. Η Κατοχή δεν περιγράφεται. Ό,τι ζούσαμε εκεί ήταν απίστευτο, ήταν απάνθρωπο…»,
«Η ντροπή συνεχίζεται. Προσπαθούν να τουρκέψουν την Κύπρο, όπως έκαναν με την Ίμβρο και την Τένεδο, και τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Θέλω να προβληματίσω όλους για το τι είναι η σημερινή Κατοχή και να ζητήσω από εσάς τη βοήθειά. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε»
Απευθυνόμενη ειδικά στους μαθητές, είπε: «Τα παιδιά έχουν μεγάλη δύναμη και μπορούν να προσφέρουν πολλά. Ζητώ την αγάπη σας για τον άνθρωπο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την πατρίδα μας. Έχουμε βαθιές ρίζες ικανές να μας φωτίσουν…»
Η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης από το ΕΔΑΔ μετά την προσφυγή της Δασκάλας Ελένης Φωκά, η οποία προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατηγορώντας την Τουρκία ότι τον Ιανουάριο του 1995 είχε συλληφθεί και έτυχε κακομεταχείρισης από στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος, λόγω της εθνικής της καταγωγής, των θρησκευτικών της πεποιθήσεων και της στάσης της κατά της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μας.
Η γνώση της Ιστορίας είναι όπλο, όπως πολύ σοφά είχε πει στην δήλωσή της η ηρωική Δασκάλα της Κύπρου μας και γι’ αυτό ο καθένας από μας έχει υποχρέωση ιερή να γίνει ο δάσκαλος ενός νέου κρυφού σχολειού, για να μάθουν τα παιδιά μας την Ιστορία.
Κρυφό Σχολειό λοιπόν, γιατί απ’ ότι φαίνεται και τώρα «όλα τα πλακώνει η φοβέρα και τα σκιάζει η σκλαβιά…». Κρυφό Σχολειό, μέχρι να σημάνει η μεγάλη ώρα της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ του τόπου μας έχοντας σαν πρωτοπορεία αυτούς, που είναι η Φυσική Αριστοκρατεία του Έθνους, δηλαδή, Στρατιώτες και Δασκάλους, Δασκάλους για να εμπνεύσουν στην νέα γενιά το όραμα και Στρατιώτες για να κάμουν αυτό το όραμα πραγματικότητα!
 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα