Γαλλία-ΣτΕ: «Όχι» στη χρήση drones για την παρακολούθηση των πολιτών κατά την άρση του lockdown

«Συνιστά μια σοβαρή και προφανώς παράνομη παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής»

Να σταματήσει τη χρήση drones για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των πολιτών με τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά την άρση του lockdown κάλεσε την Κυβέρνηση το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας.

Για το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, η χρήση υπό αυτές συνθήκες αυτών των πτητικών μέσων συνιστά μια σοβαρή και προφανώς παράνομη παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει τους κινδύνους για μία χρήση που αντιβαίνει στους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέτασε την προσφυγή που κατέθεσαν η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και η οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που σχετίζονται με το Διαδίκτυο La Quadrature du Net (‘Ο Τετραγωνισμός του Δικτύου’).

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης την περασμένη Παρασκευή, υπήρξε έντονος διάλογος σχετικά με τη δυνατότητα που προσφέρουν αυτά τα πτητικά μέσα για να αναγνωρίζονται οι άνθρωποι που βιντεοσκοπούνται σε δημόσιους χώρους.

Για το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία του Παρισιού, η ταυτοποίηση προσώπων αυτή καθαυτή δεν αποτελεί τον επιδιωκόμενο στόχο: όπως εξήγησαν, τα drones καθιστούν δυνατόν να εντοπίζονται μη επιτρεπόμενες συναθροίσεις, ώστε να αναπτύσσονται δυνάμεις ασφαλείας και να τις διαλύουν.

Το διοικητικό δικαστήριο, όμως, χωρίς να αμφισβητεί τα επιχειρήματα των αρχών, έλαβε την απόφασή του με βάση την κατεξοχήν ικανότητα αυτών των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων να ταυτοποιούν τους πολίτες, και ως εκ τούτου τον κίνδυνο που εγκυμονείται για κακή χρήση της.

Για το δικαστήριο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση αυτών των μέσων, θα χρειαζόταν είτε ένα διάταγμα, που να ρυθμίζει τη χρήση τους, είτε να διαθέτουν τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία του Παρισιού τέτοιον εξοπλισμό που θα καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό των ανθρώπων που βιντεοσκοπούνται.

Ο δικηγόρος της LDH Πατρίς Σπινοζί χαιρέτισε «τη βούληση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δείξει την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις ελευθερίες».

«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί και σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια», επειδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη χρήση αυτών των μέσων εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Πηγή: