Βουλιάζουμε «κύριε Πρόεδρε»; Βουλιάζουμε «Σωτήρη»…

Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης

 

Βουλιάζουμε. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο χάρτης της Ελλάδας, πρώτα χωρίστηκε σε τέσσερα επίπεδα επιδημιολογικού συναγερμού, στη συνέχεια σε δύο επίπεδα (Α και Β) και άρον άρον, οι δύο κατηγορίες έγιναν μία: καθολικό lockdown.

Στην αναγγελία του δεύτερου αυτού lockdown, παρακολουθήσαμε έναν εκτός τόπου και χρόνου Πρωθυπουργό ο οποίος πάσχιζε να φανεί σαν ένας εθνικός ηγέτης ΕΝΤΟΣ τόπου και εντός χρόνου. Αλλά δεν το κατάφερε…

Το «σχεδόν αδιανόητο νέο lockdown» που κυριαρχούσε στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, φαίνεται πως συνεθλίβη κάτω από Βερολινέζικες ντιρεκτίβες. Έτσι πάνε τα πράγματα για τις χώρες – κομπάρσους της Ε.Ε. Άλλωστε, τα έως τώρα δείγματα γραφής του Πρωθυπουργού, δείχνουν έναν πολιτικό που αρέσκεται να δείχνει πως είναι ο «πιο καλός και υπάκουος μαθητής» της Ευρωπαϊκής «τάξης». Δεν περιμέναμε λοιπόν και καμία ριζοσπαστική αντιμετώπιση, από έναν τόσο προβλέψιμο ηγέτη.

Περιμέναμε όμως , τουλάχιστον μερικά στοιχειώδη ψήγματα αυτοκριτικής, σχετικά με τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση. Δεν τα είδαμε ούτε αυτά. Αντιθέτως, είδαμε έναν Πρωθυπουργό να παθαίνει… «αναφυλαξία», όταν χρειάστηκε να αναφερθεί στις ευθύνες του κόμματος του.

«Ασφαλώς υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις. Ασφαλώς έχουν γίνει και λάθη», είπε με περισσή προσπάθεια, ο μουδιασμένος κ. Μητσοτάκης. Ακύρωσε πανηγυρικά όμως αυτόν τον λόγο του, αφού αναλώθηκε στο να αποποιείται ευθύνες και να δικαιολογεί… όλες τις επιλογές της κυβέρνησης.

Αντί να κάνει αυτοκριτική για την ανεπάρκεια των ΜΕΘ της χώρας, υποστήριξε ένα χοντροκομμένο αφήγημα που λίγο-πολύ λέει πως όσες ΜΕΘ για Covid και αν είχαμε, θα γέμιζαν σε λίγες εβδομάδες, με αυτόν τον ρυθμό μετάδοσης. Δηλαδή το μπαλάκι της ανευθυνότητας της κυβέρνησης, πετάχτηκε στην… σφοδρότητα του κορωνοϊού. Ούτε κουβέντα για την δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών ΜΕΘ. Η «Αριστεία» ούτε που διανοείται να απλώσει χέρι στον λατρεμένο της ιδιώτη, ακόμα και όταν πρόκειται για την ασφάλεια της χώρας.

Αντί να παραδεχτεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για το πολύμηνο φιάσκο των ανεπαρκών ΜΜΜ, προχώρησε σε μια δήλωση – μνημείο πολιτικού πολιτισμού, που σίγουρα θα γραφτεί στην ιστορία, λέγοντας πως: «δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία».

Λεωφορεία δεν μπορεί να γεννήσει ο Πρωθυπουργός, όμως μπορούσε να γεννήσει την εντολή για μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προς τα ΜΜΕ, για να γεννούν ακόμα και τα κοκόρια φιλοκυβερνητικές ειδήσεις. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει την επισκευή μεγάλου αριθμού λεωφορείων που παραμένουν ακινητοποιημένα. Όμως μπορούσε να γεννήσει πανάκριβες συμβάσεις με ιδιώτες, για να προστεθούν ενοικιαζόμενα λεωφορεία στον στόλο, βάζοντας έτσι –από την πίσω πόρτα – την σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μεταφορών.

«Παντού στον κόσμο παρατηρείται συνωστισμός στις ώρες αιχμής», είπε ο κ. Μητσοτάκης που δεν γεννάει λεωφορεία όπως είπαμε, αλλά σίγουρα γεννάει φθηνές δικαιολογίες.

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε και των επιλογών του, σχετικά με τον τουρισμό της καλοκαιρινής σεζόν. Το ότι η χώρα άνοιξε διάπλατα και άρον άρον τις «πόρτες» για να περάσει ο… κορωνοτουρισμός, χωρίς να έχει έναν σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό, δικαιολογήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη από μια ακόμα εντελώς… μπακαλίστικη απάντηση. Υποστήριξε πως αν έφταιγε ο Τουρισμός, θα είχαμε την εκθετική αύξηση από τον Σεπτέμβριο και όχι τώρα, τον Νοέμβριο.

Ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας, χωρίς να το θέλει, διέψευσε τον απλοϊκό ισχυρισμό του Πρωθυπουργού, λέγοντας πως οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν έως και 30% την μεταδοτικότητα του ιού. Δηλαδή όσο είχαμε ζέστη, ο ιός ήταν πιο εξασθενημένος. Αν συνυπολογίσουμε και το ότι, λόγω ζέστης και καλού καιρού, ο περισσότερος κόσμος βρισκόταν πολύ περισσότερες ώρες σε ανοικτούς χώρους, ο ανίσχυρος συλλογισμός του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως πηγαίνει περίπατο.

Ουδεμία αυτοκριτική και για τα σχολεία. Καμία αναφορά στον μέσο όρο 25 μαθητών ανά τάξη, κανένα σχόλιο για τις ανύπαρκτες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, καμία κουβέντα για τα κρούσματα στα σχολεία και τα εκατοντάδες τμήματα που έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού.

Άρα έχουμε και λέμε: παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις ενός Πρωθυπουργού που ενώ παραδέχθηκε πως υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, υποστήριξε πως σε όλους τους νευραλγικούς –για την εποχή- τομείς, η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα λάθος!

Στην Δημόσια Υγεία.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στην Παιδεία.

Στον Τουρισμό.

Σε όλα αυτά, η «Αριστεία» έπραξε σωστά!

Τι σόι ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης είναι αυτή;

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός προσπάθησε για άλλη μια φορά να χρυσώσει το χάπι της ολοένα και πιο πιθανής οικονομικής καταστροφής, με επιδόματα ασπιρίνες, ενώ ξεστόμισε και το αλησμόνητο σλόγκαν του ασυγκράτητου Νεοφιλελευθερισμού του: «γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους». Ειλικρινά δεν θέλουμε να σοκάρουμε τον Πρωθυπουργό, αλλά θα πρέπει κάποιος από τους συμβούλους του, να τον ενημερώσει πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, είναι εξαρτημένοι από τους μισθούς τους…

Θα τον λυπήσουμε, αλλά πρέπει να του πούμε πως δεν υπάρχουν μόνο εισοδηματίες σε αυτήν την χώρα.

Εκτός τόπου και χρόνου λοιπόν.

Αυτή ήταν μια σκιαγράφηση της αναγγελίας ενός lockdown που πιθανότατα θα φέρει πολύ μεγαλύτερες καταστροφικές συνέπειες, από την απειλή της πανδημίας.

Ο «θέλω να φανώ χαλαρός και under control» κ. Μητσοτάκης, αποκαλούσε «Σωτήρη» τον κ. Τσιόδρα, για να δείξει πως έχει μια σφιχτή ομάδα καταπολέμησης της πανδημίας, ενώ ο κ. Τσιόδρας αποκαλούσε τον Πρωθυπουργό, «κύριο Πρόεδρο»…

Ανεξάρτητα από το αν οι επιλογές τους μας έφεραν ή όχι ως εδώ, όταν μια ομάδα δεν διαθέτει την παραμικρή διάθεση για αυτοκριτική, είναι σχεδόν σίγουρο πως  ο «κύριος Πρόεδρος» και ο «Σωτήρης», οδηγούν την χώρα κατευθείαν προς τον γκρεμό…

 

Πηγή:

https://www.sportime.gr