Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιβάλλουν γενικό εγκλεισμό! Εδώ γιατί;

Tα εγχώρια ΜΜΕ θέλουν να μας πείσουν πως όλες οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονται, λίγο πολύ, σε λοκντάουν και η Ελλάδα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο. Ως συνήθως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι η εξαίρεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι ο κανόνας, καθώς η χώρα μας ξεχωρίζει για την σκληρότητα των μέτρων που έχει πάρει. Και αυτό,  δεν το λέω για καλό.
Σύμφωνα με το δείκτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μετράει την αυστηρότητα των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου, σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται, μαζί με τη Γαλλία, στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά με 78,7/100. (πρώτη η Ιρλανδία με 81,48 https://www.bsg.ox.ac.uk/…/coronavirus-government… ) . Και ενώ την προηγούμενη άνοιξη ήταν μόνο η Σουηδία, σήμερα μια σειρά από χώρες ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Έγραψα τις προάλλες για τη Νορβηγία και τη Φινλανδία που, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, η πολιτική τους στο μέτωπο του κορωνοϊου είναι πιο φιλελεύθερη και από της Σουηδίας. Υπάρχει και η Ελβετία, την οποία ο διεθνής Τύπος αποκαλεί “νέα Σουηδία”, καθώς η ζωή στα περισσότερα καντόνια κυλάει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και οι επιχειρήσεις, τα μαγαζιά, τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, οι “ειδικοί” της δικής τους Επιτροπής Σοφών ζήτησαν την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων αλλά ο Υπουργός Οικονομικών τους χαρακτήρισε “κοντόφθαλμους, ηθικολόγους και ξερόλες” και τόνισε ότι ένα νέο λοκντάουν θα ήταν καταστροφή. (https://www.telegraph.co.uk/…/switzerland-dubbed-new…/.
Και αν αυτές οι χώρες σας φαίνονται πολύ μακρινές , ας έρθουμε στη γειτονιά μας. Έχω ξαναγράψει για τη Σερβία, όπου παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση της χώρας αρνείται να επιβάλλει λοκντάουν επικαλούμενη οικονομικούς λόγους. Και δεν είναι η μοναδική χώρα στα Βαλκάνια που ακολουθεί τέτοια πολιτική. Στην Κροατία, όπου ο δείκτης αυστηρότητας φτάνει μόλις στο 31,48, πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας απέκλεισε κατηγορηματικά νέο λοκντάουν ή απαγόρευση της κυκλοφορίας (https://www.croatiaweek.com/croatias-health-minister…/ ). Στη Βουλγαρία, με το δείκτη αυστηρότητας στο 48,15, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν και εκεί ότι δεν σκοπεύουν να επιβάλλουν λοκντάουν (https://www.novinite.com/…/Economy+Minister%3A+At+This…) Ακόμη και στην πιο αυστηρή Ρουμάνια (ο δείκτης στο 64,81), ο Πρόεδρος της χώρας απέκλεισε νέα καραντίνα τώρα ή τα Χριστούγεννα, ενώ στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά και απλά κλείνουν στις 9. (https://www.romania-insider.com/total-lockdown-romania…). Και προσοχή, τα πιο ήπια μέτρα δεν σημαίνουν ότι αυτές οι χώρες βρίσκονται σε πιο πρώιμη φάση της επιδημίας και σύντομα θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Ελλάδας. Τόσο η Ρουμανία, όσο και η Κροατία και η Βουλγαρία, έχουν χτυπηθεί από την επιδημία πολύ πιο σκληρά από την Ελλάδα, έχουν περισσότερους νεκρούς και περισσότερα κρούσματα, και όμως η λύση του λοκντάουν είναι εκτός συζήτησης τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι πως η ορθοδοξία των λοκντάουν είναι πια παρελθόν. Πολλές κυβερνήσεις, μετά την εμπειρία της άνοιξης, έχουν καταλάβει πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και χωρίς να καταφύγουν στη μεσαιωνική μέθοδο της καραντίνας (από τον Μάιο, η γενική διευθύντρια του νορβηγικού ΕΟΔΥ, Camilla Stoltenberg, παραδέχτηκε πως η Νορβηγία θα μπορούσε να περιορίσει τον ιό και χωρίς να επιβάλλει lockdown και όπως φαίνεται σήμερα η χώρα ακολουθεί αυτή τη γραμμή.
Πολλές κυβερνήσεις ξέρουν πια, από πρώτο χέρι, πως το λοκντάουν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει, γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν. Αντίθετα, στην Ελλάδα, φαίνεται σαν να μην έχουμε διδαχτεί τίποτε από όλους αυτούς τους μήνες, φαίνεται σαν να είμαστε ακόμη κολλημένοι στις “ένδοξες” ημέρες του Μαρτίου. Μια κυβέρνηση ανίκανων και εμμονοληπτικών, που δεν έκανε τίποτε για να προετοιμάσει την χώρα για το δεύτερο κύμα της επιδημίας και δρα πια υπό το κράτος του πανικού, κατέφυγε ξανά στην ξεπερασμένη και εύκολη λύση του λοκντάουν και, ελαφρά τη καρδία, καταστρέφει την χώρα.