ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

 

macedonia-hellasΤην αντίθεσή τους με την ακολουθούμενη πολιτική της χώρας μας στο θέμα της ονομασίας της FYROM εξέφρασαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις με το ψήφισμά τους, οι οποίες δεν δέχονται να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας. Ούτε καν ως γεωγραφικός προσδιορισμός.

Η κ. Γκατζούλη στη δήλωσή της στις 13.7.13, λίγο πριν ξεκινήσει τις εργασίες του  το 11οΠαγκόσμιο Συνέδριο Μακεδονικών Ενώσεων στη Φλώρινα, είπε  ότι «δεν δεχόμαστε κανέναν όρο Μακεδονίας μέσα στο όνομα της γείτονος χώρας».

Παραδέχτηκε ότι διαφωνούν με τη επίσημη θέση της χώρας μας περί γεωγραφικού προσδιορισμού του όρου Μακεδονία.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΟΥΚΑΣ, Στρατηγός εν αποστρατεία επίτιμος Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού

 

Η πραγματοποίηση του 11ου παγκοσμίου συνεδρίου Παμμακεδονικών ενώσεων φέτος συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος των Βαλκανικών πολέμων και την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου.

Το κύριο θέμα με το οποίο θα να ασχοληθώ εγώ ως εισηγητής είναι το τεράστιας εθνικής σημασίας γεγονός των δύο βαλκανικών πολέμων και ο τρόπος με τον οποίο έκλεισαν αυτοί οι πόλεμοι, δηλαδή με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου.

Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό ήταν το μεγαλύτερο εθνικής σημασίας γεγονός μετά την επανάσταση του 1821, αφού είχε ως συνέπεια να διπλασιαστεί η εδαφική έκταση της χώρας μας, να διπλασιαστεί περίπου ο πληθυσμός, να αναπτερωθεί το ηθικό των Ελλήνων και να δημιουργηθούν τότε οι προϋποθέσεις για περεταίρω υλοποίηση της μεγάλης ιδέας.

Θεωρώ ιδιαίτερη το γεγονός ότι προσκλήθηκα σε ένα εθνικής σημασίας συνέδριο να αποτελέσω τον κεντρικό ομιλητή.

 

ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ, Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου

Σήμερα στη Φλώρινα διεξάγεται το 11ο παγκόσμιο συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων και εύχομαι να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

 Όπως όλοι γνωρίζουμε οι Μακεδονικές Ενώσεις έχουν μία γραμμή, όλοι μας μαχόμαστε για το θέμα του ονόματος. Οι θέσεις μας είναι πάγιες. Δεν δεχόμαστε κανέναν όρο Μακεδονίας μέσα στο όνομα της γείτονος χώρας, γιατί αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα. Γιατί θα γίνει κράτος με το όνομα Μακεδονία. Τίποτε άλλο σύνθετης ονομασίας θα υπάρχει. Θα παραμείνει το Μακεδόνες. Εμείς είμαστε μια περιοχή. Αυτό το κράτος δικαιούται γλώσσα και εθνότητα. Εμείς οι αληθινοί Μακεδόνες, τι θα είμαστε, διασπορά δική τους;

 

Βρίσκονται εδώ από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις υφηλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας θέση κ. Γκατζούλη είναι εντελώς αντίθετη με την επίσημη πολιτική της χώρας μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς απλώς αναφερόμαστε στις δικές μας θέσεις. Δεν είμαστε υπουργείο εξωτερικών αλλά όταν υπάρχει λόγος διαμαρτυρόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: θεωρείτε ότι η κυβέρνηση απεμπολεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέχρι τώρα δεν  το έκανε. Ακόμα διαπραγματεύονται με το κράτος των Σκοπίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός ότι διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική, με την επίσημη πολιτική της χώρας μας στο θέμα της ονομασίας, μπορεί να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ; Ως ελεύθεροι πολίτες των χωρών που ζούμε  έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράζουμε τις δικές μας θέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Διαφωνείτε δηλαδή με τη θέση της χώρας μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: διαφωνούμε με την κυβέρνηση αλλά θέλουμε να έχουμε και καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, για να ασκούμε κάποια πίεση.

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που εκπροσωπώ τους πολίτες του Δήμου Φλώρινας, να σας υποδεχτώ στο 11ο συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων, εδώ στην πόλη της Φλώρινας, στο κέντρο του Μακεδονικού πολιτισμού.

Στη Φλώρινα, που πολλές φορές βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» ανιστόρητων, που στόχο έχουν τη δημιουργία προβλημάτων στις σχέσεις μας με τους γείτονες.

Η ιστορική γνώση  είναι απαραίτητη για τη χάραξη μιας πολιτισμικής στρατηγικής.  Κι εσείς οι απανταχού Μακεδόνες με την πλούσια πολιτισμική σας δράση, κάνετε το εθνικό και πατριωτικό σας χρέος. Κρατάτε Θερμοπύλες, για την Ελλάδα, τη Φλώρινα, τη Δυτική Μακεδονία.

Η κοινή μας στάση και δράση, αποτελεί το εθνικό ανάχωμα, για οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα της χώρας μας.

Ως Δήμος Φλώρινας είμαστε κοντά σας, επιδιώκοντας τη φιλία, τη  συνεργασία και την αλληλεγγύη  μεταξύ μας.  Κι αυτή η συνεργασία πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια, την ειλικρίνεια και τον αλληλοσεβασμό.

Ξέρω ότι πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομογένεια και είναι ανάγκη να λυθούν, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ξέρω πως η επίσημη πολιτεία δεν ασχολείται όσο θα έπρεπε και όσο θα θέλαμε και θα θέλατε.

Όμως τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Κι εδώ χρειάζεται η στράτευση ολόκληρου του Ελληνισμού, τόσο του Ελλαδικού όσο και της Διασποράς.  Και το 11ο  συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων αυτό το στόχο έχει. Γι’ αυτό και ο Δήμος Φλώρινας αγκάλιασε τη δράση αυτή και τη στηρίζει ανεπιφύλακτα.

Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.  Γι’ αυτό και  η ενότητά μας ως Ελληνικό έθνος, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας, είναι ιστορική αναγκαιότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Οι Φλωρινιώτες της διασποράς αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού του νομού μας.

Οι συνθήκες μια δύσκολης περιόδου τους ανάγκασαν να ξενιτευτούν. Στις νέες τους πατρίδες δούλεψαν και πρόκοψαν-επαγγελματικά, οικονομικά, πνευματικά.

Δεν ξέχασαν όμως ποτέ τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Εδώ από τη Φλώρινα, το 11ο  Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων  θέλουμε να  αγκαλιάσει το σύνολο των Μακεδόνων και να  αναδείξει με καθαρότητα και δυναμικό τρόπο, εντός και εκτός των ελληνικών τειχών, τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της Μακεδονικής Ρωμιοσύνης και να προβάλλει την ιστορική της ταυτότητα και τις ιστορικές αξίες και ρίζες της.

-Να φέρουμε πιο κοντά το σύνολο των μακεδονικής καταγωγής, δημιουργώντας σχέσεις αλληλεγγύης και μονιμότερους δεσμούς μεταξύ μας.

-Να δουλέψουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να βάλλουμε τις βάσεις, για να θυμίζουμε στις νέες γενιές, τις ρίζες μας και τη μακραίωνη ιστορική μας διαδρομή, ότι εμείς οι Μακεδόνες είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με το αρχαίο παρελθόν αλλά και με τον οικουμενικό σύγχρονο Ελληνισμό.

-Να  δημιουργήσουμε και όπου υπάρχουν, να ενισχύσουμε τις γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στη μητροπολιτική Ελλάδα και τη μακεδονική διασπορά, με την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση.

-να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο επιστημονικό κέντρο έρευνας, τεκμηρίωσης και πληροφόρησης.

Έτσι δίνουμε μια ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που εξακολουθούν να μην αποδέχονται τη διαπιστωμένη ιστορική πραγματικότητα.

Έτσι απαντάμε στη δράση μιας ολιγάριθμης ομάδας, στα γνωστά εξαπτέρυγα  του ψευδεπίγραφου κράτους.

Όλοι αυτοί, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν σχέση και ψυχική ζωντανή επαφή με τη Μακεδονία μας.

Το 11ο  Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων δίνει   την αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς ότι  εμείς οι Μακεδόνες  δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε ούτε ετεροκαθοριζόμαστε. Είμαστε   πολίτες της μιας και μοναδικής πατρίδας της Ελλάδας.

Εμμένουμε αταλάντευτα στις πατροπαράδοτες αρχές και αξίες μας της Μακεδονικής Ρωμιοσύνης, στη διαχρονική προσφορά των προγόνων μας και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να θίξει τη συλλογική μας μνήμη.

Εμείς δεν κατασκευάζουμε ιστορία, έχουμε μακραίωνη ιστορία.

Εμείς δεν κατασκευάζουμε πολιτισμό, έχουμε πλούσιο πολυπολιτισμό και τον βλέπουν οι χιλιάδες επισκέπτες στην καρδιά της Μακεδονίας τη Φλώρινα και την περιοχή της.

Καλωσορίζοντάς σας για άλλη μια φορά σας εύχομαι επιτυχία στις εργασίες σας και καλή διαμονή στη φιλόξενη Φλώρινα».

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΗΛΙΑΔΗ

 «Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Καλωσορίσατε στη Φλώρινα, καλωσορίσατε στη γη της Μακεδονίας.

Για όλους εμάς, αιρετούς και πολίτες αυτού του ακριτικού νομού, η παρουσία σας αποτελεί μεγάλη τιμή και ιστορική ευκαιρία.

Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, περνά δύσκολες στιγμές. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία απαιτείται η ενότητα και η ομοψυχία. Απαιτείται η αναζήτηση της αλήθειας σε κάθε τομέα, που θα μας κρατά άρρηκτα δεμένους με την ιστορία μας και θα μας προετοιμάζει για το μέλλον το δικό μας, αλλά κύρια των παιδιών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Για πάνω από μισό αιώνα οι – ανά την υφήλιο – Παμμακεδονικές Ενώσεις αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές μας στα πέρατα του κόσμου. Η προσφορά σας, ανιδιοτελής και πολύτιμη, πιάνει τόπο. Και εμείς είμαστε ευγνώμονες απέναντι σας για όσα κάνετε.

Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον καθένα σας και ιδιαίτερα την κυρία Νίνα Γκατζούλη, τη συντονίστρια των Ενώσεων. Θέλω να ευχαριστήσω παράλληλα και τους διακεκριμένους ομιλητές που θα ακούσουμε σε λίγη ώρα: τον Επίτιμο Διοικητή του 3ου Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία κ. Ιωάννη Ζούκα και την Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Μαρία Νυσταζοπούλου – Πελεκίδου.

Το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, στην ακροτελεύτια αυτή περιοχή της χώρας μας, να δούμε κατάματα την αλήθεια, μακριά από ανιστόρητους ευκαιριακούς καπηλευτές.

Πέρσι, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας και ήδη από φέτος διανύουμε τον δεύτερο αιώνα ελεύθερου βίου. Όμως, η ιστορία μας δεν είναι μόνο αυτά τα 100 χρόνια, όπως πολλοί προσπαθούν να αποδείξουν, εντός εισαγωγικών.

Η ιστορία μας, η ιστορία της μίας και Ελληνικής Μακεδονίας είναι άνω των 2.000 χρόνων. Είναι η ιστορία που εξακολουθεί να γράφεται και δεν παραγράφεται. Είναι η ίδια η ζωή μας, των προγόνων μας που έχυσαν το αίμα τους σε τούτα τα χώματα και των απογόνων μας που θα συνεχίσουν να δημιουργούν και να μεγαλουργούν.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα – σε συνέχεια του Συνεδρίου σας  – να σας προσκαλέσω να παρακολουθήσετε τις εργασίες και του 3ου Συνεδρίου Απανταχού Φλωρινιωτών που ξεκινά το απόγευμα της Δευτέρας. Ελπίζω να είστε εδώ και να μας τιμήσετε.

Αγαπητοί απόδημοι αδερφοί μας, αγαπητοί απόδημοι Μακεδόνες

Βρίσκεστε σε έναν τόπο που όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου αντικρίζεις Ελλάδα, αντικρίζεις Μακεδονία.

Όπου κι αν σταθείς θα μυρίσεις Ελλάδα, θα μυρίσεις Μακεδονία.

Αυτή είναι η Φλώρινα. Είναι η ίδια η Ελλάδα, η ίδια η Μακεδονία.

Αυτές τις εικόνες, αυτές τις μυρωδιές, κρατήστε τες βαθιά στη ψυχή σας.

Κρατήστε την Ελλάδα και τη Μακεδονία μέσα σας».

 

 ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ FYROM ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ

11ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

 «Ιερό καθήκον» θεωρούν οι απόδημοι Μακεδόνες ανά την υφήλιο να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια της Μακεδονίας, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Φλώρινα. Εκφράζουν ακόμη την έντονη διαφωνία τους με την προώθηση σύνθετης ονομασίας και δηλώνουν ότι ποτέ δεν θα δεχτούν για την ΠΓΔΜ «οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και παράγωγα του». Ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Οι απόδημοι Μακεδόνες που συμμετείχαν στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο ζητούν να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία. Σημειώνουν, τέλος, ότι οι Καλάς, στο Πακιστάν, είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκφράζουν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες. Στο συνέδριο συμμετείχαν απόδημοι Μακεδόνες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτρης Ηλιάδης, ο δήμαρχος, Ιωάννης Βοσκόπουλος και διαβάστηκε χαιρετισμός του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου.

 Ο Δημήτρης Χατζής, νέος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ

 Ο μέχρι πρότινος γραμματέας της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Δημήτρης Χατζής, εξελέγη πρόεδρος της οργάνωσης, στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν κατά διάρκεια του 67ου συνεδρίου, στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, εξελέγη πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής του Ιδρύματος, Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Διονύσης Πασχάλης, επικεφαλής του ομώνυμου ιδρύματος.

 

http://florinapress.gr/koinwnia