ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

PROIONTA AG OROYS4

 

 Στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 4/9/2013 τα εγκαίνια της έκθεσης Προϊόντων Αγίου Όρους με πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών του τόπου και έντονη ανταπόκριση από δημοσιογράφους που θέλησαν να καλύψουν το σημαντικό αυτό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την σύνδεσή της με το Άγιο Όρος.

   Περισσότερα από 300 άτομα βρέθηκαν στην κατάφωτη αίθουσα Αριστοτέλης όπου ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης αρχιμ. π. Στέφανος Τόλιος τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων. Στην συνέχεια μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου τονίζοντας στην ομιλία του ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Θεσσαλονίκη η παρουσία αυτής της έκθεσης με αυθεντικά και παραδοσιακά προϊόντα του Αγίου Όρους. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το Άγιο Όρος μπορεί να παράγει το μοσχοθυμίαμα το οποίο διατίθεται στην έκθεση αλλά είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι παράγει και το πνευματικό θυμίαμα, μια πνευματική ευωδία η οποία στέλνει την μοσχοβολιά της σε όλο τον ελληνικό κόσμο και αλλού.

   Ο διευθύνων σύμβουλος του βιβλιοπεριοδικού artion magazine και συγγραφέας κ. Πέτρος Αποστόλου καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους εκφράζοντας τους σκοπούς πραγματοποίησης αυτής της έκθεσης. Ενέπνευσε με τον λόγο του την στροφή στην παράδοση και την εμπιστοσύνη στην πνευματική κληρονομιά του Αγίου Όρους και της Ορθοδοξίας. Για αυτή την κληρονομιά, που δυστυχώς είναι άγνωστη σε πολλούς νέους ανθρώπους όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, και η οποία μπορεί να τους προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο αλλά και έναν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής.

   Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Νιχωρίτης, απόφοιτος της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής και διδάκτωρ της Σλαβικής γλώσσας ο οποίος παρουσίασε αποσπασματικά πτυχές του Αγίου Όρους, ανέφερε στην ομιλία του την επίδραση της πνευματικής ακτινοβολίας του Αγ. Όρους και της Ορθοδοξίας στις Σλαβικές χώρες ενώ διάνθησε την ομιλία του με διηγήσεις σχετικές.

   Η μεγάλη στιγμή των εγκαινίων έφτασε όταν η κ. Αικατερίνη Καρακωνσταντάκη, τελετάρχης και στέλεχος του artion magazine, ανήγγειλε τον μοναχό Επιφάνιο Μυλοποταμινό συγγραφέα του βιβλίου «Μαγειρική του Αγ. Όρους» και πολύ γνωστό μάγειρα. Ο π. Επιφάνιος, ανέλυσε στους παρευρισκόμενους την σημασία της Αγιορείτικης Μεσογειακής Διατροφής, εξήγησε πως οργανώνεται το 24ωρο πρόγραμμα των μοναχών και με προσωπικά παραδείγματα μίλησε για τον μοναχικό βίο. Στην συνέχεια, παρουσίασε τα προϊόντα της σκήτης του Μυλοποτάμου και εξήγησε τον τρόπο παρασκευής τους ενώ με καμάρι αναφέρθηκε και στα βραβεία που έχει κερδίσει σε διαγωνισμούς τους εξωτερικού.

   Τον λόγο έλαβε στο τέλος ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Μόσχας κ. Max Klimenko ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης και την ποιότητα των εκθεμάτων ενώ τόνισε την σημαντικότητα της γειτνίασης της πόλης της Θεσσαλονίκης με το Άγιο Όρος.

   Ακολούθησε δεξίωση στην οποία όλοι οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα κρασιά του μυλοποτάμου και κεράσματα την επιμέλεια των οποίων είχε ο π. Επιφάνιος.

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΄΄ARTION΄΄

PROIONTA AG OROYS5 PROIONTA AG OROYS3 PROIONTA AG OROYS2 PROIONTA AG OROYS1 PROIONTA AG OROYS6