ΤΟ ΠΡΩΤΟ e-ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΑΡΙΣΑΙΑ

 

      Κρίση τέχνας κατεργάζεται». Το αποδεικνύουν δεκάδες επιχειρηματικές ιδέες που υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες μέσω του Διαδικτύου, με. απτά αποτελέσματα. Ελληνική «πατέντα» είναι το πρώτο διαδικτυακό νηπιαγωγείο, δημιούργημα της 28χρονης Τίνας Μιναρετζή από τη Λάρισα.
«Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγαπώ ιδιαίτερα τα παιδιά» λέει στην «Καθημερινή» η ίδια, που πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε να εργάζεται συστηματικά ώστε να κάνει πράξη την έμπνευσή της.
«Θέλησα να συνδυάσω την τεχνολογία, στην οποία πλέον έχει πρόσβαση κάθε οικογένεια, με την εκπαίδευση, καθώς είχα διαπιστώσει μεγάλη έλλειψη διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού». Η Τίνα επέλεξε την προσχολική ηλικία, καθώς «η ύλη είναι πιο γενική και κοινή σε όλες τις χώρες». Το δίγλωσσο site, σε ελληνικά και αγγλικά, απευθύνεται εξίσου σε γονείς, νηπιαγωγούς, αλλά και στα ίδια τα παιδιά. «Ολη η πλατφόρμα είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε το παιδί να μπορεί να περιηγείται μόνο του και να απασχολείται δημιουργικά, άλλωστε τα νήπια έχουν τις δεξιότητες να χειριστούν υπολογιστή, το μοναδικό εμπόδιο είναι η ανάγνωση, γι” αυτό όλα είναι και ηχογραφημένα».
     Το kidogarten.com διαθέτει πλούσιο υλικό σε χειροτεχνίες, κάτω από τις οποίες υπάρχει η σχετική σήμανση: πόση ώρα διαρκεί η καθεμιά, αν απαιτείται βοήθεια του γονέα και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται. «Οι γονείς μπορούν να εκτυπώνουν τόσο τις οδηγίες όσο και το πατρόν». Στην άλλη ενότητα των δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται ύλη για το μάθημα της αριθμητικής, του περιβάλλοντος και των τεχνών. Η περιήγηση εδώ είναι απόλαυση για μικρούς και μεγάλους: ακούμε τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι, διαβάζουμε τη βιογραφία του, ενώ βλέπουμε και έργα τέχνης που έχουν εμπνευστεί από τη μουσική. Παρόμοιας φιλοσοφίας και η ύλη των εικαστικών: μια σύντομη βιογραφία, αλλά και τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα των Βαν Γκογκ, Ρενουάρ, Μονέ, Κλιμτ, Ντεγκά, Σεζάν κ.ά. διατίθενται για τους μικρούς φιλότεχνους.
     Τρεις ακόμα ενότητες, το ημερολόγιο, η στατιστική και τα βραβεία, χρησιμεύουν για τη συνολική επισκόπηση της δραστηριότητας και της προόδου του παιδιού είτε από τους ενηλίκους είτε από το ίδιο, πάντοτε με παιδαγωγικό τρόπο. Για τη χρήση της σελίδας απαιτείται εγγραφή, η χρέωση είναι 6,9 ευρώ μηνιαίως, ενώ προσφέρονται ετήσια πακέτα για μεμονωμένους χρήστες ή για σχολικές τάξεις. «Οι χρήστες μας έχουν ήδη φτάσει τους 300». Παράλληλα, η Τίνα με τους συνεργάτες της έχει δημιουργήσει application για iphone και ipad, που με κινούμενα σχέδια, διαδραστικά παιχνίδια και παζλ παρουσιάζει τον μύθο του Αισώπου με τον λαγό και τη χελώνα. Την πιλοτική έκδοση έχουν «κατεβάσει» ήδη 15.000 χρήστες από όλο τον κόσμο. (newsbomb)