ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΝΕΑΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

EIKONA

 

Ξανάρχισαν τα προγράμματα φιλοξενίας νεαρών Ελλήνων της Διασποράς.

Με απόφαση του ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκου Γεροντόπουλου, ξανάρχισαν φέτος τα προγράμματα φιλοξενίας νεαρών Ελλήνων της Διασποράς στην Ελλάδα, τα οποία είχαν διακοπεί τα προηγούμενα χρόνια και υλοποιούνται αυτές τις μέρες από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

 Συγκεκριμένα, ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει ως τις 11 Αυγούστου, το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Συνάντηση στην Ελλάδα 50 Νέων της Ελληνικής Διασποράς, ηλικίας 15-17 ετών, από τις πέντε Ηπείρους».

 Το Πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας των νεαρών ομογενών μας, στην επιβράβευση μαθητών με καλή σχολική επίδοση και εμφανές ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον Ελληνισμό και στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ νέων της ελληνικής διασποράς από διαφορετικές χώρες προέλευσης αλλά με κοινή πολιτισμική ρίζα.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με έδρα την Αθήνα και περιλαμβάνει επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα. Ακόμα, παρακολούθηση και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ουσιαστικότερη γνωριμία με τη σύγχρονη Ελλάδα.

Παράλληλα, μετά από πέντε χρόνια θα λειτουργήσουν και πάλι φέτος οι κατασκηνώσεις στην Μαλεσίνα, οι οποίες θα φιλοξενήσουν από τις 7 Αυγούστου ελληνόπουλα της Διασποράς ηλικίας 9 έως 13 ετών από διάφορες χώρες. Μέσω του προγράμματος αυτού θα πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις και δράσεις προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα την πατρίδα.

 Τέλος, στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης καθώς και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών δράσεων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, διοργανώνεται από 31 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ομογενών Δασκάλων Ελληνικής Γλώσσας από την Ουκρανία τη Ρωσία, την Αρμενία, το Καζαχστάν και τη Γεωργία . Στόχος του Προγράμματος, που πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, αποτελεί μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ελληνομάθειας των συμμετεχόντων με την ταχύρρυθμη επιμόρφωσή τους στη διδακτική μεθοδολογία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.

Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε: “Με χαρά ξαναλειτουργούμε αυτά τα προγράμματα, που θα επαναβεβαιώσουν τους δεσμούς των Ελλήνων της Διασποράς με την Μητέρα Πατρίδα και θα δώσουν την ευκαιρία στους νεαρούς συμπατριώτες μας να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που παρά τα στενά χρονικά περιθώρια έκαναν αγώνα δρόμου και κατάφεραν να τα υλοποιήσουμε από φέτος”.

 ΠΗΓΗ