Ο ΑΓ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρώνειας- Σαπών σας προσκαλούν στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Ευγενίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου στη Ρωμανία (Πετρωτά του Ν. Ροδόπης), όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας.
 
Επίσης θα εκτεθεί σε προσκύνηση ιερό λείψανο του Αγίου Ευγενίου που θα αποσταλεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, κατόπιν αιτήματος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχη μας.
 
Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης με θέμα:
 «Ο Άγιος Ευγένιος του Πόντου και ο Πόντος του Αγίου Ευγενίου».
 
Ο Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας, έζησε τον 3ο αιώνα και μαρτύρησε στην Τραπεζούντα επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού (284-310), στις διώξεις κατά των χριστιανών. Η λατρεία του άρχισε να εξαπλώνεται στην Τραπεζούντα τον 5ο αιώνα. Ο Άγιος Ευγένιος, ήταν ο πρώτος Επίσκοπος της Τραπεζούντας, 2ος μετά τον ιδρυτή της Απόστολο Ανδρέα. Η μνήμη τους τιμάται στις 21 Ιανουαρίου. Φυλακίστηκε, από τους Ρωμαίους γιατί αρνήθηκε να γίνει ειδωλολάτρης και τέλος θανατώθηκε με αποκεφαλισμό.
 
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Περικλέους 31
Δράμα
Τ.Κ. 66100
Τηλ. 6932086206
www.poe.org.gr
sposamath@yahoo.gr