Βιβλιοπαρουσίαση: Τό Μεσολόγγι (Χαρτογραφία τῆς Ἐξόδου), ἀπό τήν Ἑνωμένη Ῥωμηοσύνη

Λίγους μήνες πριν το σωματείο της Ενωμένης Ρωμηοσύνης προχώρησε στην έκδοση ενός ιστορικού ως προς περιεχόμενο βιβλίου, το 6ο κατά σειρά της εκδοτικής σειράς ‘’Ιστοριομνημοσύνη’’.

Σκοπός της εκδοτικής αυτής σειράς είναι η προβολή της ιστορίας ως προς το ιστορικό και πνευματικό της βάθος και αυτό αποδεικνύεται και από το χαμηλό αντίτιμο των βιβλίων.

Το νέο βιβλίο της σειράς αυτής είναι  του Θεόδωρου Μυλωνά, Αγρονόμου- Τοπογράφου Μηχανικού με τίτλο «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΧΩΜΑ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ Χαρτογραφία της Εξόδου» και είναι όπως γίνεται προφανές αφιερωμένο στο σημαντικότερο ίσως γεγονός της Εθνικής Παλιγγενεσίας αυτό της Εξόδου των Ηρώων Προμάχων της απόρθητης πόλης του Μεσολογγίου, το οποίο άλλαξε την ροή της ιστορίας, κίνησε τα εντονότερα φιλελληνικά ρεύματα από ποτέ και αποτέλεσε την κύρια αφορμή της αλλαγής του χάρτη της Ευρώπης.

Η πτώση του Μεσολογγίου χαρακτηρίζεται από Έλληνες αλλά κυρίως και από ξένους ιστορικούς ως πύρρειος νίκη των Τούρκων δηλαδή μια νίκη που ισοδυναμεί με ήττα το οποίο και αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος .

Ύστερα από έρευνα και επιστημονική μελέτη στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνεται  πληθώρα υλικού, κειμένων, των προμάχων της πόλεως, των τότε σύγχρονων ιστορικών, παραπομπή σε αυτούσια κείμενα της εποχής εκείνης.

Γίνεται μνεία αλλά και λεπτομερής αναφορά στους κύριους υπερασπιστές της πόλεως και στα ιστορικά δρώμενα που αυτοί μετείχαν και το σημαντικότερο υπάρχουν αναλυτικοί χάρτες με λεπτομερέστατες καταγραφές και επεξηγήσεις των θέσεων της Φρουράς του Μεσολογγίου αλλά και των πολιορκητών της Ιερής Πόλης σε κάθε φάση της πολιορκίας αλλά και κατά την Έξοδο όπως επίσης και την διαδρομή που οι Εξοδίτες ακολούθησαν έως και τα Σάλωνα.

Εμπεριέχονται αεροφωτογραφίες με την σημερινή απεικόνιση της πόλεως του Μεσολογγίου πάνω στις οποίες γίνεται και η αποτύπωση των σημείων των μαχών, της Εξόδου και του δρομολογίου των Εξοδιτών Ηρώων.

Μέσα σε 300 και πλέον σελίδες συγκεντρώνονται τα ιστορικά στοιχεία τα κείμενα και οι θέσεις των υπερασπιστών μια πόλης περιφρουρημένης από έναν παλιοφράχτη ο οποίος την έκανε απόρθητη στους χιλιάδες των κατακτητών που την πολιορκούσαν. Το βλέμμα ολάκαιρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε στραφεί στην μικρή πόλη του Μεσολογγίου όπου έμελλε να αποτελέσει έναν ακόμη ζωντανό θρύλο της ιστορίας μιας και στην Β’  Πολιορκία Τούρκοι και Αιγύπτιοι αλλά και μισθοφόροι Τουρκαλβανοί  την πολιορκούσαν επί ένα χρόνο κάνοντας την θυσία των προμάχων και πολιορκούμενων να τραβήξει τα βλέμματα ολόκληρης της ανθρωπότητας από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα.

Τριακόσιες σελίδες που χαρτογραφούν και εξυμνούν τους προμάχους που οι ιστορικοί ‘’τολμούν’’ να συγκρίνουν και να εξισώνουν την θυσία τους με αυτή των 300 του Λεωνίδα.

Σελίδες που εμπεριέχουν και αυτούσιες αναφορές των διασωθέντων προμάχων που δημιουργούν ρίγος και περηφάνια.

Σημαντικό είναι να τονισθεί ότι την έκδοση του βιβλίου αυτού ‘’αγκάλιασε’’ και εμπράκτως συμμετέχοντας οικονομικά και ο δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Τιμή βιβλίου: 6 ευρώ

Για παραγγελίες τηλεφωνήστε στο 2310552207 ή στείλτε μήνυμα στο sales@enromiosini.gr

Για αγορά από το ηλεκτρονικό κατάστημα πατήστε εδώ.