ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Επιστολή του Παραρτήματος

της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων Νομού Τρικάλων

για τα Θρησκευτικά στο Λύκειο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

 

Παράρτημα Νομού Τρικάλων

Κονδύλη & Σολωμού

42100 ΤΡΙΚΑΛΑ

Τηλ. 24310 26549

Τρίκαλα 10/11/2010

Αριθμ. Πρωτ: 1

 

Προς

Την κ. Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Άννα Διαμαντοπούλου

 

Κυρία Υπουργέ,

Το παράρτημα της Ένωσης Θεολόγων Νομού Τρικάλων αφού συζήτησε για τις προτεινόμενες αλλαγές στο Λύκειο, οι οποίες αφορούν στο μάθημα των Θρησκευτικών, αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου 2010 να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των θέσεών του:

Α) Συνεχίζεται η πολεμική εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και επιδιώκεται η κατάργηση, η αποδυνάμωση ή η νόθευσή του. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στον αποχρωματισμό και την επιχειρούμενη απογύμνωση της Παιδείας μας από τις αξίες της ορθόδοξης παράδοσής μας.

Β) Μας προβληματίζει η πρόσφατη απόφαση της ΕΕΔΑ-εκτός κι αν πρόκειται περί φημολογίας-, η οποία προβλέπει: «… Σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 και 104071/Γ2/04.08.2008 Εγκυκλίους, κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να απέχει από το μάθημα των θρησκευτικών, τους εκκλησιασμούς και τη σχολική προσευχή με δήλωση του κηδεμόνα, στην περίπτωση που ο μαθητής είναι ανήλικος, ή του ιδίου, εάν είναι ενήλικος, στην οποία δεν απαιτείται εξήγηση ή διευκρίνιση των λόγων αποχής. Το δικαίωμα ισχύει για όλους τους μαθητές, όχι μόνο τους μη ορθόδοξους». Γιατί αγνοείται η τρίτη εγκύκλιος (109744/Γ1/26.8.2008), με την οποία ορίζεται ότι «οι μη Ορθόδοξοι μαθητές δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, οι οποίοι … απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου…»;

Γ) Για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει και να υπερβεί την οικονομική κρίση πρέπει πρώτα να βγει από την πνευματική και κοινωνική κρίση. Πώς όμως θα γίνει αυτό, όταν πολεμούνται οι αξίες και παραδόσεις του λαού μας; Ο εξοβελισμός (με τη μορφή του επιλεγόμενου) του μαθήματος των Θρησκευτικών σύμφωνα με το «Σχέδιο Προγράμματος για το Νέο Λύκειο» που διέρρευσε στον τύπο, εκτός από αντιεπιστημονικός και αντιπαιδαγωγικός είναι και αντισυνταγματικός.

Δ) Το παράρτημα της Ένωσης Θεολόγων Νομού Τρικάλων πιστεύει ότι αν τα μαθήματα που ανήκουν στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, γίνουν μαθήματα επιλογής, τότε δεν ισχύουν οι σκοποί της παιδείας σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων» (άρθρο 16, παρ. 2) και ότι «Για την οργάνωση και την λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», θα πρέπει να στοχεύει «στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών», βοηθώντας τους «να διακατέχονται από πίστη στα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης». (1566/85 άρθρ.1)

Ε) Ελπίζοντας ότι το τελικό σχέδιο του Υπουργείου που θα δοθεί επίσημα για διαβούλευση θα περιλαμβάνει μαθήματα που καλλιεργούν τον άνθρωπο και στηρίζουν αξίες και παραδόσεις του λαού μας, δηλώνουμε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να παραμείνει στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων του Λυκείου, όπως ισχύει από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και μέχρι σήμερα. Όπως και με το μάθημα της ιστορίας, έτσι και για το μάθημα των Θρησκευτικών περιμένουμε δημόσια και επίσημη δέσμευση.

Για το ΔΣ της Ένωσης Θεολόγων Νομού Τρικάλων

Ο Πρόεδρος

Ιερεύς Απόστολος Μανώλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Αξιότιμο κ. Γεώργιο Παπανδρέου Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

2. Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

3. κ. Φώφη Γενηµατά, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων

4. κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό Παιδείας, ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων

5. κ. Ιωάννη Πανάρετο, Υφυπουργό Παιδείας, ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων

6. κ. Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ

7. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο

8. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ

9. Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Ν. Τρικάλων

10. Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2010/11/blog-post_1928.html