Επετειακές εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομογένειας της Αφρικής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ

Γράφει το μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής, κα Γιούλα Σωτηριανάκου Πανταζή

 

«Να ́τανε το ’21!» λέει το γνωστό τραγούδι, και σαν μια προσευχή που ακούστηκε από τους ουρανούς, να και έφθασε το ’21… το 2021!

Μια χρονιά σημαντική για τον Ελληνισμό σε κάθε γωνία της γης, αφού γιορτάζουμε φέτος 200 χρόνια από την αρχή της Επανάστασης του 1821. Το καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο την Ελληνικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής, αποφάσισε από την ημέρα που εξελέγη, τον Νοέμβρη του 2020, ότι η φετινή γιορτή της 25ηςΜαρτίου, θα έπρεπε να οργανωθεί με ιδιαίτερη προσπάθεια και να γιορταστεί με λαμπρότητα! Μετά από πολλές συνομιλίες, αποφασίστηκε, ότι η γιορτή θα αναμεταδιδόταν σε όλους τους Έλληνες του κόσμου, μέσω διαδυκτίου, και ότι οι δύο κύριες πρωτοβουλίες θα ήταν η Γιγαντιαία Ελληνική Σημαία, και ο «Χορός της Ελευθερίας». Η εκδήλωση έγινε στις 21αΜαρτίου στην Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, με ειδική ομάδα ήχου και τεχνολογίας. Η Γιγαντιαία Σημαία της παροικίας μας είχε απλωθεί από την προηγούμενη ημέρα, ήταν το κεντρικό τεμάχιο της γιορτής, και όλα ήταν έτοιμα για να φωνάξουμε μαζί, σαν παροικία, ένα δυνατό «ΖΗΤΩ»!

Αμέσως μετά παρουσιάστηκαν τα βίντεο που είχαμε ετοιμάσει για τον «Χορό της Ελευθερίας» και την Γιγαντιαία Ελληνική σημαία. Πολλές ώρες δουλειάς αφιερώθηκαν στο να πραγματοποιηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες, και τα βίντεο ήταν σημαντικά ένθετα των πρωτοβουλιών.

Πρώτα παίχτηκε το βίντεο με τον «Χορό της Ελευθερίας».Η μουσική για τον «Χορό της Ελευθερίας» γράφτηκε από τον δεκατετράχρονο Θεοδωρή Πανταζή και διατάχθηκε από την κυρία Ελένη Λαδά. Τους παραδοσιακούς ήχους του μπουζουκιού πρόσθεσε ο κύριος Χαράλαμπος Παππάς και τον στίχο τον έγραψα εγώ. Με τα λόγια να ακούγονται δυνατά σε όλον τον Ελληνισμό, χόρευε το Συγκρότημα της κυρίας Μαίρης Βασιλείου με πάθος τα βήματα που χορογράφησε η κυρία Αλέκα Τόμπρας.

Παρακολουθήστε το βίντεο στο: https://youtu.be/h5RnlSd0rs

Με μεγάλη περηφάνια παίχτηκε αμέσως μετά το βίντεο, όπου πρωταγωνίστρια ήταν η Γιγαντιαία μας Ελληνική σημαία. Με το ανατριχιαστικό ποίημα του ποιητή Γ. Σημιριώτη να ακούγεται, και την δραματική μουσική του Θοδωρή Πανταζή, παρακολουθήσαμε πλάνα της Σημαίας να κυματίζει στα χέρια των παιδιών μας, και να υψώνεταιαπό Ελληνόπουλα με ενθουσιασμό. Η Σημαία έγινε πραγματικότητα, με την αξιέπαινη δουλειά του κυρίου Χρήστου Γκενέ και της ομάδας του. Το βίντεο αυτό ταξίδεψε σε Έλληνες σε όλο τον κόσμο, και η παροικία μας φάνηκε στις ειδήσεις σε διάφορα κανάλια της Ελλάδος. Τα σχόλια από το κοινό, φαίνονται ακόμα στο GreekReporter, που έκανε ανάρτηση των βίντεο μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της. Τα λόγια είναι συγκινητικά και δείχνουν τον πατριωτισμό των Ελλήνων σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Παρακολουθήστε το βίντεο της Σημαίας στο: https://youtu.be/fTNrqwL0hes

Το τραγούδι «40 Παλικάρια» ξεκίνησε το επίσημο μέρος του προγράμματος, και ακολούθησε η παραλαβή της Φλόγας της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής, κύριο Ιωάννη Σπυρίδη, και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννοπόλεως και Πρετορίας, κύριο Δαμασκηνό. Η χορωδία του Ναού του ΣΑΧΕΤΙ τραγούδησε τον Ακάθιστο Ύμνο. Τους Εθνικούς Ύμνους τραγούδησαν η χορωδία του ΣΑΧΕΤΙ

Το πρόγραμμα της γιορτής συνεχίστηκε με ομιλίες, από επίσημους καλεσμένους. Η πρώτη ομιλία ήταν της υφυπουργού από το γραφείο του προέδρου, για θέματα γυναικών, την κυριά HlengiweMkhize. Η δεύτερη από τον επιτετραμμένο της Ελληνικής πρεσβείας στην Πρετόρια, τον κύριο Στέφανο Ιωαννίδη. Τρίτος μίλησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Γιοχάννεσμπουργκ, ο κύριος Ιωάννης Χατζαντωνάκης, και τέταρτος, ο εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, και πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής, κύριος Ανδρέας Δημητρίου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής, κύριος Ιωάννης Σπυρίδης, ολοκλήρωσε τις χαιρετιστήριες ομιλίες της εορτής.

Με εμβατήρια και σεβασμό, κατετέθηκαν μετά τις ομιλίες, στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ακολούθησαν δυο τραγούδια από την σχολή ΣΑΧΕΤΙ:Το πρώτο ήταν «Ο Μαρμαρωμένος βασιλιάς», από τα παιδιά της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού και το τμήμα μπουζουκιού. Το «Τραγούδι της σημαίας» ήταν το δεύτερο τραγούδι, και μας το παρουσίασαντα παιδιά από την Δεύτερη τάξη του Δημοτικού μαζί με το τμήμα μπουζουκιού.

Ένα ιδιαίτερο μέρος της γιορτής κάθε χρόνο, είναι οι παραδοσιακοί χοροί από το ασύγκριτο Συγκρότημα χορού της κυρίας Μαίρης Βασιλείου. Καμαρώσαμε τα νεαρά παιδιά της παροικίας μας, που χόρεψαν χορούς, φορώντας χρωματιστές, παραδοσιακές στολές. Φινάλε τηςεορτής μας ήταν ο «Χορός της Ελευθερίας» που χορεύτηκε μπροστά στην Γιγαντιαία Ελληνική Σημαία, από το Συγκρότημα χορού της κυρίας Μαίρης Βασιλείου, αλλά και άλλα μέλη της παροικίας μας, που παρακολούθησαν την γιορτή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής, με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπήκαν στον χορό, και έκλεισε η γιορτή με κέφι, και όπως λέει και το τραγούδι του «Χορού της Ελευθερίας» … «της Αφρικής την λεβεντιά» να χορεύει για την Ελευθερία και την Ελλάδα!!

Ζήτω η Επανάσταση!

Ζήτω το Έθνος!

Ζήτω η 25ηΜαρτίου !!