Επετειακές εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομογένειας της Αφρικής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (συνέχεια)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΣΑΣΑΣ,  Λ.Δ. ΚΟΝΓΚΟ

Γράφει ο διευθυντής των Ελληνικών εκπαιδευτηρίων Kινσάσας, κ. Γεώργιος Λεργιός

Η Ελληνική Κοινότητα και τα Ελληνικά Σχολεία, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και σύμφωνα με τις οδηγίες της υπεύθυνης των Σχολείων, Ιατρού κας Παρασκευής Τριανταφύλλου, εόρτασαν με υπερηφάνεια τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οι Εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας και κατόπιν πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών των Σχολείων. Στη συνέχεια προβλήθηκε το μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τους
απόδημους Έλληνες. Ακολούθησαν οι ομιλίες της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Κινσάσα κας Καλλιόπης Ντούτη, ο χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Νικηφόρου και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Γεράσιμου Ντούνη. Εκ μέρους των Σχολείων, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής των Σχολείων Μαθηματικός κ. Γεώργιος Λεργιός. Οι μαθητές των Σχολείων απήγγειλαν ποιήματα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τη θεατρική παράσταση: «Παραμονές της Επανάστασης 1821». Τη Σχολική εορτή επιμελήθηκαν η φιλόλογος κ. Ευφροσύνη Μπούρα και ο Δάσκαλος κ. Νικόλαος Σαρρής. Ακολούθησε δείπνο, το οποίο προσέφερε η Ελληνική Κοινότητα Κινσάσας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τον πανηγυρικό του εορτασμού των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση από τον διευθυντή των εκπαιδευτηρίων Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας, κ. Γεώργιο Λεργιό https://www.slideshare.net/gsejohann/200-245416177

 

ΣΧΟΛΕIΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚHΣ ΚΟΙΝOΤΗΤΑΣ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠAΣΙ ΤΗΣ Λ.Δ. ΚΟΝΓΚO

Γράφει η διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου κα Αγγελική Κοτσωρίδη

Φέτος, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η Ελληνική Κοινότητα Λουμπουμπάσι, δίνει δυναμικά το παρόν της και τιμά την Ένδοξη Επανάσταση. Στο ημερολόγιο δράσεων της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την εθνική επέτειο αναρτήσαμε την εκδήλωση των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι. Αν μεταβείτε στο χάρτη και στη λίστα www.greece2021.gr θα δείτε μαζί με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και τη δράση των σχολείων Λουμπουμπάσι.

Φορέας όλων των επετειακών εκδηλώσεων είναι η Ελληνική Κοινότητα με τον αξιότιμο Πρόεδρό της κ. Γεώργιο Ψαρομμάτη και το Διοικητικό συμβούλιο. Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κατάνγκας κ. Μελέτιο στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ακολούθησε Δοξολογία στην οποία παραβρέθηκαν ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ.Ευάγγελος Μαργέτης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γεώργιος Ψαρομμάτης, ο Αντιπρόεδρος κ. Μανωλιάδης Πυθαγόρας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις παραδοσιακές τους στολές και με υψωμένα τα λάβαρα της Επανάστασης και τις Ελληνικές Σημαίες σκόρπισαν συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, όταν οι καμπάνες του Ιερού Ναού ήχησαν στην πόλη, στέλνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης του Αγώνα για την ελευθερία από τον Τούρκο Δυνάστη. Ακολούθησαν οι εκδηλώσεις στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας με την εξής σειρά:
Ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Κονγκό και της Ελλάδας.Κατάθεση στεφάνου προς τιμή των Ένδοξων πεσόντων του Αγώνα του 1821 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι κ. Ψαρομμάτη Γεώργιο. Με την παρέλαση όλων των βαθμίδων της Ελληνικής Κοινότητας ολοκληρώθηκε το Α’ μέρος των επετειακών εκδηλώσεων.

Το Β΄ μέρος ξεκίνησε με την προσφώνηση της Διευθύντριας κ. Γερασιμίδου Βικτωρίας προς τους επίτιμους προσκεκλημένους και την σύντομη αναφορά της στην επέτειο των 200 χρόνων. Στο βήμα πρώτος κλήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάνγκας κ. Μελέτιος διαβάζοντας το Πατριαρχικό εορταστικό μήνυμα του κ.Θεόδωρου Αλεξανδρείας. Δεύτερος κλήθηκε ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος κ. Ευάγγελος Μαργέτης, για να αποδώσει το εορταστικό μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ψαρομμάτης Γεώργιος εκφώνησε τον πανηγυρικό της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τα σχολεία παρουσίασαν στη συνέχεια τις δράσεις που οργάνωσαν για να τιμηθεί το Ένδοξο
1821.

Αρχικά, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο βίντεο από τα νήπια, τα οποία με τον αυθορμητισμό προκάλεσαν χαρά και χαμόγελα σε όλους τους Έλληνες παροίκους-προσκεκλημένους. Το Δημοτικό Σχολείο δίνοντας το δικό του εορταστικό μήνυμα παρουσίασε το Χρονικό της Ελληνικής Επανάστασης, διανθισμένο με αφήγηση, ποιήματα, βίντεο και δραματοποίηση των σημαντικότερων ιστορικών στιγμών του Αγώνα («Κρυφό Σχολειό», «Ο χορός του Ζαλόγγου», «Ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας», «Ο Αθανάσιος Διάκος») και σκόρπισε συναισθήματα συγκίνησης, για
τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των Ένδοξων Αγωνιστών του ξεσηκωμού. Στο τέλος το Γυμνάσιο-Λύκειο παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Βαβυλωνία», η οποία είναι για το θέατρο ότι είναι τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη για την πεζογραφία μας. Όλοι οι μαθητές/μαθήτριες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και καταχειροκροτήθηκαν από τους Έλληνες της Παροικίας. Η Διευθύντρια του Σχολείου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας ευχαρίστησαν τους μαθητές/μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς που ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί κατόρθωσαν να προετοιμάσουν την όλη εκδήλωση.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τους παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων. Η εθνική υπερηφάνεια, η συγκίνηση, η πεποίθηση του ότι όλοι εμείς οι Έλληνες δημιουργούμε ιστορία, όπου και αν βρεθούμε έδωσε περίτρανα το μήνυμα, ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιπαλέψουμε τους όποιους κινδύνους. Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε βίντεο με τις εκδηλώσεις στον παρακάτω σύνδεσμο:https://youtu.be/sDvEsL3Gvrs

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ, ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

Γράφει η διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου Αντίς Αμπέμπα, κα Εξάρχου Μαρία Με μία λιτή, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, αλλά άκρως συγκινητική τελετή γιορτάστηκε την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 στην Εκκλησία του Αγίου Φρουμεντίου της Ελληνικής Κοινότητας Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία, η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Συγκεκριμένα, μετά την δοξολογία και χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αξώμης κ.κ. Δανιήλ τελέσθηκε επιμνημόσυνος δέηση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας παρουσία της Προξένου κας Όλγας Τζωρτζάτου, του Προέδρου της Κοινότητας κ. Δημητρίου Συκά, των σημαιοφόρων και παραστατών της Ζεκείου Δημοτικής Σχολής και του Μιχείου Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου, των εκπαιδευτικών και της Ομογένειας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και από τους μαθητές, οι οποίοι με περίσσεια υπερηφάνεια που φορούσαν την παραδοσιακή στολή των παππούδων τους και κρατούσαν την σημαία κατασυγκίνησαν τους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο που έψαλαν όλοι μαζί και με τους μαθητές να αναφωνούν «Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η 25η Μαρτίου, Ζήτω η Αιθιοπία!!!».

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΟΥΣΑΚΑ, ΖΑΜΠΙΑΣ – 2021

Γράφει η δασκάλα του ΤΕΓ, κα Παπαγιαννάκη Καλλιόπη.

Σήμερα το Τ.Ε.Γ. Λουσάκας γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στον χώρο της Ελληνικής Κοινότητας. Στον Ι.Ν. του Αγίου Αλεξάνδρου μετά τη Θεία Λειτουργία εψάλη Πανηγυρικός για την επέτειο των 200 χρόνων από την επίσημη ημερομηνία της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.
Ακολούθησε η γιορτή του Τ.Ε.Γ. με ομιλία από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Λιακόπουλο Γιώργο και ομιλία από την Υπεύθυνη Δασκάλα του Τ.Ε.Γ., κ. Παπαγιαννάκη Καλλιόπη. Μετά ακούστηκαν ποιήματα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος. Τα ποιήματα ήταν πονήματα αξιόλογων ποιητών μας, εμπνευσμένα από σημαντικά ιστορικά γεγονότα του αγώνα. Τηρήθηκε ιστορική σειρά και μικρή αναφορά στο ιστορικό γεγονός κατά την
παρουσίασή τους. Τέλος οι μαθητές /τριες κρατώντας την Ελληνική σημαία και όλοι οι παρόντες πορεύθηκαν προς το
Μνημείο των Ηρώων όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Η τελετή έκλεισε με τον ψαλμό του Εθνικού Ύμνου της Ζάμπιας και της Ελλάδας.

Παρόντες ήταν οι γονείς των μαθητών /τριών και πολλοί πάροικοι.