Αγροτική Ανάπτυξη

Η σελίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Επιλέξτε ανάμεσα στις δύο κατηγορίες για πρόσβαση σε όλες τις δημοσιεύσεις ή ρίξτε μια ματιά στις πρόσφατες αναρτήσεις του τομέα στα δύο πλαίσια που ακολουθούν.

Αγροτική Οικονομία

Οικιακή Οικονομία

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 1ο – Χαμομήλι

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 1ο – Χαμομήλι

Η Ελληνική γη είναι πολύ πλούσια σε φυτά και βότανα που πολλά από αυτά   ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Η βιβλιογραφία αναφέρει οτι η  συστηματική και οργανωμένη χρήση τους ως φάρμακα στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της περίπου 2500 χρόνια πρίν, ξεκινωντας κυρίως από τους Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη,Αριστοτέλη και Γαληνό. Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποια βασικά φυτά και βότανα που φύονται στην ελληνική γη  και την φαρμακευτική χρήση των.

Οι παραδοσιακοί σπόροι και τα πλεονεκτήματα τους

Οι παραδοσιακοί σπόροι και τα πλεονεκτήματα τους

Μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και την επακόλουθη μαζική βιομηχανοποίηση που έλαβε χώρα στο κόσμο στην προσπάθεια άνθισης των οικονομικά και κοινωνικά εξαντλημένων κρατών, είχε ως επίπτωση την μετατροπή της γεωργίας σε μονοκαλλιέργειες μαζικής παραγωγής… τα δεδομένα της γεωργίας όπως τα είχε συνηθίσει μέχρι τότε ο κόσμος, έπρεπε να αλλάξουν και να «εκμοντερνιστούν».

Παραγωγή σπόρων λαχανικών

Παραγωγή σπόρων λαχανικών

Αγγούρια. Η παραγωγή σπόρου βασίζεται στην εκλογή των μητρικών φυτών, τα οποία πρέπει να είναι παραγωγικά και προ πάντων, να ανταποκρίνονται στην επιθυμητή ποικιλία. Αφού διαλεχτούν οι μάνες πρέπει σε κάθε ρίζα να αφήνονται μόνον 1-2 καρποί, από τους πρώτους, οι οποίοι να διατηρούνται μέχρις ότου να κιτρινίσουν και ωριμάσουν τελείως…

Χρυσό βραβείο καλύτερου ελληνικού κρασιού στο Οινοποιείο Παπαθανασόπουλος και το Λευκό κρασί «Πέτρινο Χωριό», στον Διεθνή Διαγωνισμό κρασιού “Concours International de LYON”

Χρυσό βραβείο καλύτερου ελληνικού κρασιού στο Οινοποιείο Παπαθανασόπουλος και το Λευκό κρασί «Πέτρινο Χωριό», στον Διεθνή Διαγωνισμό κρασιού “Concours International de LYON”

Οινολόγοι, sommelier, γευσιγνώστες, κριτικοί οίνου αλλά και ερευνητές του κλάδου, με γνώμονα τις δοκιμές ελέγχου ποιότητας και την αξιολόγηση των ποιοτικότερων κρασιών σε διεθνή κλίμακα, ξεχώρισαν το εξαιρετικής ποιότητας κρασί του Οινοποιείου Παπαθανασόπουλος, τιμώντας έτσι το ποιοτικό δυναμικό του μοναδικού αλλά σχεδόν ξεχασμένου στον κόσμο Αιτωλοακαρνανικού αμπελώνα.

«Μέλι Κισσούρι»: Προστίθεται στο μητρώο των ΠΟΠ

«Μέλι Κισσούρι»: Προστίθεται στο μητρώο των ΠΟΠ

Το «Μέλι Κισσούρι» είναι μέλι ανθέων, και συγκεκριμένα φθινοπωρινό μέλι ερείκης που παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata), η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή. Το «Μέλι Κισσούρι» διατίθεται σε υγρή ή κρυσταλλική μορφή.

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Ο μέσος όρος ανά άτομο είναι ανάλογος με το πόσο μας αρέσει το συγκεκριμένο λαχανικό σαν τροφή και αν χρειαζόμαστε να το αποθηκεύσουμε. Ο ακόλουθος ερασιτεχνικός οδηγός είναι μία πρόταση για φρέσκες, υγιεινές «κηπευτικές» ανάγκες διατροφής, προσαρμοσμένες ανά άτομο στο μικρό δικό μας περιβόλι για παραγωγή τροφής.

Ντομάτα: σπορά, φύτεμα, καλλιέργεια

Ντομάτα: σπορά, φύτεμα, καλλιέργεια

Ξεκινήστε την σπορά για την καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους, 6 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Φυτέψτε το σπόρο 1-1.5 cm βαθιά σε κομπόστα για σπόρους και διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 24-29 C για την καλύτερη βλαστικότητα. 

Ο αγελαδοτρόφος Τάσος Θεοδωρόπουλος με καθετοποιημένη μονάδα, το μυστικό της επιτυχίας

Ο αγελαδοτρόφος Τάσος Θεοδωρόπουλος με καθετοποιημένη μονάδα, το μυστικό της επιτυχίας

Επίσης έμεινα στην αγορά της Φλώρινας με ένα ΑΤΜ και διακινώ το γάλα που παράγει η δική μου μονάδα. Μαζί με το φρέσκο γάλα πουλάω και γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, γιαούρτι, κεφίρ, σοκολατούχο γάλα κ.α.) του «Αγροκτήματος Γάλα Αξίας», όπως έχω ονομάσει την εκτροφή μου.

Δεν μπορούν να πουλήσουν τα λεμόνια οι παραγωγοί, μειωμένη ζήτηση και τιμές έως 30 λεπτά

Δεν μπορούν να πουλήσουν τα λεμόνια οι παραγωγοί, μειωμένη ζήτηση και τιμές έως 30 λεπτά

Από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν μειωθεί οι κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν ούτε για εξαγωγή ούτε για την εγχώρια αγορά. Αυτή η εικόνα στην αγορά παραμένει μέχρι σήμερα και φέρνει απόγνωση στους παραγωγούς.

Θεσσαλία- Οι Ολλανδοί ειδικοί προειδοποιούν: Αν δεν σταματήσετε να παράγετε βαμβάκι, ο κάμπος θα γίνει σύντομα κανονική έρημος

Θεσσαλία- Οι Ολλανδοί ειδικοί προειδοποιούν: Αν δεν σταματήσετε να παράγετε βαμβάκι, ο κάμπος θα γίνει σύντομα κανονική έρημος

Οι Ολλανδοί ειδικοί που εκπόνησαν τη μελέτη για το σχέδιο για τη Θεσσαλία προειδοποιούν: Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει (ή τουλάχιστον να μειωθεί) η παραγωγή του βαμβακιού στον Κάμπο, που καταναλώνει πολύ νερό (που δεν υπάρχει) και μειώνει δραματικά τον υδροφόρο ορίζοντα, η περιοχή θα γίνει πολύ σύντομα- ίσως και μέσα στα επόμενα 15 χρόνια- μια κανονική έρημος!

Ένωση Μεσσηνίας: Παγκόσμια κατοχύρωση για την «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ

Ένωση Μεσσηνίας: Παγκόσμια κατοχύρωση για την «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ

Στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας» προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» με σχετική αίτηση του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Παγιδεύει τους αγρότες η επιδοματική πολιτική της πελατειακής λογικής

Παγιδεύει τους αγρότες η επιδοματική πολιτική της πελατειακής λογικής

Ένας σοβαρός κίνδυνος για την αγροτική οικονοµία τον τελευταίο καιρό έχει να κάνει µε την απόλυτη διολίσθηση του κράτους σε µια επιδοµατική λογική, η οποία οδηγεί σε αναίτιο εφησυχασµό ένα πολύ µεγάλο µέρος των αγροτών, κάνοντάς τους επί της ουσίας να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, περιµένοντας την ελεηµοσύνη του κράτους.

Από την πρώτη σοδειά χρυσό βραβείο στο ελαιόλαδο από το Πανιπέρι Μεσσηνίας

Από την πρώτη σοδειά χρυσό βραβείο στο ελαιόλαδο από το Πανιπέρι Μεσσηνίας

Η επιστροφή τους σηµατοδότησε την σταδιακή ενασχόληση µε την καλλιέργεια ελαιόδεντρων κορωνέικης ποικιλίας και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υπό την εταιρική ονοµασία «Mesimeri». Το ζευγάρι παρέλαβε περίπου 20 στρέµµατα οικογενειακής περιουσίας και απέκτησαν επιπλέον 6 στρέµµατα στο Πανιπέρι Μεσσηνίας, προκειµένου να αναπτύξουν την παραγωγή και τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Συνάντηση στο Πλατύ για «ξεχασμένη» εξυγίανση της ΕΒΖ, στην ΕΕ στα ύψη οι τιμές ζάχαρης

Συνάντηση στο Πλατύ για «ξεχασμένη» εξυγίανση της ΕΒΖ, στην ΕΕ στα ύψη οι τιμές ζάχαρης

Αύξηση εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων έχουμε στην ΕΕ και παραμένουν στα ύψη οι τιμές της ζάχαρης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αδιαφορία για εγχώρια παραγωγή ζάχαρης.

Καταγγελίες για «βαφτίσια» Αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ισπανία, τι γίνεται στην Ελλάδα;

Καταγγελίες για «βαφτίσια» Αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ισπανία, τι γίνεται στην Ελλάδα;

Ο λόγος της χαμηλής ζήτησης είναι ότι πολλά πορτοκάλια έρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, κυρίως από Αίγυπτο. Αυτό επιφέρει πτώση τιμών για τα ισπανικά πορτοκάλια σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής… Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην Ελλάδα όταν έχουμε αντίστοιχες καταγγελίες για «βαφτίσια» (εισαγόμενων φρούτων ως ελληνικών) και αθέμιτο ανταγωνισμό και τι μέτρα παίρνει η πολιτεία…

Το Μαρόκο κατακτά τις αγορές της Ευρώπης

Το Μαρόκο κατακτά τις αγορές της Ευρώπης

Η φιλοδοξία του Μαρόκου δεν έχει όριο. H βορειαφρικανική χώρα θέλει να γίνει παγκόσμια αγροδιατροφική δύναμη και κυρίως να κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές με τα οπωροκηπευτικά της προϊόντα

Πάνω από 9.000 επισκέπτες, 110 εκθέτες και 80 σεφ ανέδειξαν το ελπιδοφόρο μέλλον της Κρητικής Γης

Πάνω από 9.000 επισκέπτες, 110 εκθέτες και 80 σεφ ανέδειξαν το ελπιδοφόρο μέλλον της Κρητικής Γης

Έκλεισε τις «πύλες» του με εξαιρετική επιτυχία το «Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Χανίων στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου. Τη μεγαλύτερη έκθεση για το ελαιόλαδο και τον σημαντικότερο θεσμό της ελαιοκομίας στην Ελλάδα επέλεξαν επισκέφτηκαν περισσότεροι από 9.000 επισκέπτες….

Κρασί: Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές – Σε ποιες χώρες πουλήθηκε ακριβότερα [πίνακες]

Κρασί: Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές – Σε ποιες χώρες πουλήθηκε ακριβότερα [πίνακες]

Μικρή αύξηση της τάξης του 0,73% σε αξία (98.972.279 ευρώ/2022 – 99.692.240 ευρώ/2023), αλλά μείωση κατά 3,4% σε ποσότητα (29.870 τόνοι/2022 – 28.853 τόνοι/2023), παρουσιάζουν οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού το 2023 έναντι του 2022, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το 2022 οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά κατά 16,75% έναντι του 2021, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας covid 19, μειώνοντας τα αντίστοιχα μεγέθη του 2020 και του 2021.

Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτική Εκδήλωση ΕΡΩ Καβάλας με θέμα «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος»

Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτική Εκδήλωση ΕΡΩ Καβάλας με θέμα «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος»

Με την χάρη του Θεού η ΕΡΩ Καβάλας πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 ομιλία – εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος» με ομιλήτρια την κ. Αικατερίνη Καλαϊτζίδου… Η ομιλία και εκπαίδευση στην πράξη περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες: α) Γνώρισε τι τρως και προστατεύσου, β) Ιδιότητες και τρόπος χρήσης βοτάνων και γ) Μεταποίηση και συντήρηση τροφίμων εκτός ψυγείου.

Καλαμάτα: Η φάρμα “Ιζαμπώ” που αναδεικνύει τα προϊόντα της Μεσσηνίας

Καλαμάτα: Η φάρμα “Ιζαμπώ” που αναδεικνύει τα προϊόντα της Μεσσηνίας

Στο χωριό Άρις, στη μεσσηνιακή πεδιάδα βόρεια της Καλαμάτας, στα είκοσι δύο στρέμματα που αποτελούν την Ιζαμπώ χρησιμοποιούν παλιούς σπόρους και ακολουθούν την εποχικότητα και δεν δουλεύουν με φυτοφάρμακα. Κάποια μαγαζιά της Αθήνας συλλέγουν φυσικό λίπασμα κομπόστ από τα υπολείμματα της κουζίνας τους και το δίνουν στη φάρμα, μιας και αποτελεί ένα εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό.

Ρόδι: Με όπλο την ποιότητα κατακτά τις αγορές

Ρόδι: Με όπλο την ποιότητα κατακτά τις αγορές

Με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την εξαιρετική ποιότητα, το ελληνικό ρόδι, ο βασιλιάς των αντιοξειδοτικών, έχει καταφέρει να παραμείνει ελκυστικό, να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου και να αντιμετωπίζει με επιτυχία τον έντονο ανταγωνισμό των μεγάλων παραγωγικών χωρών. Χρόνο με το χρόνο η ζήτηση για ελληνικό ρόδι, που λόγω του μικροκλίματος της χώρας μας το κάνει ξεχωριστό, αυξάνεται…

Καλλιεργημένο κρέας: Νίκη των αγροτών στην Ιταλία με σχέδιο απαγόρευσης

Καλλιεργημένο κρέας: Νίκη των αγροτών στην Ιταλία με σχέδιο απαγόρευσης

Οι επικριτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η παραγωγή κρέατος χωρίς την εκτροφή ζώων θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα προσφέρει μια επιλογή για τους καταναλωτές που θα εκτιμούσαν την κατανάλωση ενός προϊόντος που δεν περιλαμβάνει σφαγή. Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ απαγορεύοντας μονομερώς το προϊόν…

Ήπειρος: Τι ψάχνουν οι επιστήμονες στα φυτά της;

Ήπειρος: Τι ψάχνουν οι επιστήμονες στα φυτά της;

Αλώβητο παραμένει -τουλάχιστον προς το παρόν- το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου και τώρα μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της επιστήμης, καθώς 1.617 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ευδοκιμούν στο γόνιμο έδαφός της. Πρόκειται για μία μακρά λίστα ειδών και υποειδών φυτών που ανθίζουν στα βουνά της Ηπείρου, τα οποία έχουν αποκτήσει πλήρες και αναλυτικό προφίλ στα βιβλία της επιστήμης…

Ο 95χρονος παππούς Γιάννης μιλά για τη φτώχεια, την αγάπη και την παράδοση

Ο 95χρονος παππούς Γιάννης μιλά για τη φτώχεια, την αγάπη και την παράδοση

Στα ψηλά βουνά της Καρδίτσας, σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος κυλάει αργά και η φύση αγκαλιάζει τη ζωή, συναντήσαμε έναν σοφό άνθρωπο τον κύριο Γιάννη. Στα 95 του χρόνια, βρέθηκε μπροστά μας, ζωντανή μαρτυρία μιας εποχής που η ζωή ήταν σκληρή, αλλά γεμάτη από απλές και βαθιές στιγμές…

Κερδίζουν τις ξένες αγορές τσίπουρο και τσικουδιά

Κερδίζουν τις ξένες αγορές τσίπουρο και τσικουδιά

Χαρακτηριστικό της δυναμικής πορείας που διανύει το τσίπουρο και η τσικουδιά, την τελευταία 4ετία κατέγραψαν αύξηση της αξίας κατά 86%, παρά το γεγονός ότι κατέχουν μικρό μερίδιο (2,54% της αξίας και 1,1% της ποσότητας) των συνολικών εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών ελληνικής παραγωγής.

Η Ισπανία προετοιμάζει φυτώρια με 226.000 εκτάρια νέων ελαιώνων

Η Ισπανία προετοιμάζει φυτώρια με 226.000 εκτάρια νέων ελαιώνων

Η συντριπτική πλειονότητα των (νέων) αγροτεμαχίων δύναται να αρδευτούν και θα περιλαμβάνουν νέα εντατικά και υπερεντατικά συστήματα καλλιέργειας, γεγονός που θα προσφέρει ένα πολύ σημαντικό μαξιλάρι αύξησης της παραγωγής… Επομένως, αν και μπορεί να φαίνεται ότι κυνηγάνε χίμαιρες σύμφωνα με τα στοιχεία της τρέχουσας περιόδου… ωστόσο εξακολουθεί να είναι εφικτό το σενάριο για 2 εκατομμύρια τόνους σε λίγα μόνο χρόνια.

Γερμανία: Διαμαρτύρονται οι αγρότες βιολογικών προϊόντων

Γερμανία: Διαμαρτύρονται οι αγρότες βιολογικών προϊόντων

«Πώς γίνεται να παράγουμε γελοία προϊόντα που κοστίζουν πολλή ενέργεια, ενώ υποσκάπτουμε τη βάση των τροφίμων μας; Και πώς γίνεται εμείς ως αγρότες να μην επιτρέπεται να διοχετεύουμε στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα από την αγροτική μας παραγωγή, ενώ την ίδια ώρα εδώ στο χωριό Λύτσερατ διοχετεύονται από το λιγνίτη πολλά εκατομμύρια τόνοι CO2 στην ατμόσφαιρα;»

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 11ο – Κρεμμύδι

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 11ο – Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι ή Άλλιον το κρόμμυο (λατινική ονομασία Allium cepa) αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά βρώσιμα και φαρμακευτικά φυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι βολβώδες πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο.

Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών

Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών

Πως φτιάχνω φυσικό βιολογικό εντομοκτόνο για έντομα

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 6ο – Σκόρδο

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 6ο – Σκόρδο

Το σκόρδο ή Άλλιον το εδώδιμον (λατινική ονομασία Allium sativum) αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά καλλιεργήσιμα φυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι μονοετές αλλά και πολυετές φυτό που ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η πολλαπλή ευεργετική δράση του σκόρδου ήταν γνωστή από την αρχαιότητα.

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Ο μέσος όρος ανά άτομο είναι ανάλογος με το πόσο μας αρέσει το συγκεκριμένο λαχανικό σαν τροφή και αν χρειαζόμαστε να το αποθηκεύσουμε. Ο ακόλουθος ερασιτεχνικός οδηγός είναι μία πρόταση για φρέσκες, υγιεινές «κηπευτικές» ανάγκες διατροφής, προσαρμοσμένες ανά άτομο στο μικρό δικό μας περιβόλι για παραγωγή τροφής.

Ξεκινώντας τον δικό μου λαχανόκηπο

Ξεκινώντας τον δικό μου λαχανόκηπο

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καλλιεργητικής περιόδου, είναι η οργάνωση. Μια κακή έως ανύπαρκτη οργάνωση του λαχανόκηπου μας, αφήνει στην τύχη την καλή πορεία των φυτών μας.

Πάνω από 9.000 επισκέπτες, 110 εκθέτες και 80 σεφ ανέδειξαν το ελπιδοφόρο μέλλον της Κρητικής Γης

Πάνω από 9.000 επισκέπτες, 110 εκθέτες και 80 σεφ ανέδειξαν το ελπιδοφόρο μέλλον της Κρητικής Γης

Έκλεισε τις «πύλες» του με εξαιρετική επιτυχία το «Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Χανίων στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου. Τη μεγαλύτερη έκθεση για το ελαιόλαδο και τον σημαντικότερο θεσμό της ελαιοκομίας στην Ελλάδα επέλεξαν επισκέφτηκαν περισσότεροι από 9.000 επισκέπτες….

Αυτονομία στην Ηλεκτρική Ενέργεια

Αυτονομία στην Ηλεκτρική Ενέργεια

Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε πως θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν έστω και για λίγες ημέρες. Τα κύρια οφέλη της ηλεκτρικής ενέργειας  είναι η εύκολη μεταφορά της μέσω αγωγών και η απευθείας μετατροπή της σε άλλες μορφές όπως η κινητική και η θερμική.

Αυτοοργάνωση: Ένα αγρο-κεντρικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Αυτοοργάνωση: Ένα αγρο-κεντρικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία και ειδικά την ανεργία των νέων είναι αποκαλυπτικά. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν περιμένουμε θαύματα: το δημόσιο αδυνατεί, οι επιχειρήσεις κλείνουν, το εμπόριο έχει δυσκολίες. Πώς και πού λοιπόν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;
Η απάντηση βρίσκεται στην αυτο-απασχόληση, στη μικρή επιχείρηση και στον αγροτικό τομέα. Από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη οι νέοι και οι άνεργοι επιστρέφουν στο χωριό, αλλά χωρίς βοήθεια,

Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτική Εκδήλωση ΕΡΩ Καβάλας με θέμα «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος»

Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτική Εκδήλωση ΕΡΩ Καβάλας με θέμα «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος»

Με την χάρη του Θεού η ΕΡΩ Καβάλας πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 ομιλία – εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος» με ομιλήτρια την κ. Αικατερίνη Καλαϊτζίδου… Η ομιλία και εκπαίδευση στην πράξη περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες: α) Γνώρισε τι τρως και προστατεύσου, β) Ιδιότητες και τρόπος χρήσης βοτάνων και γ) Μεταποίηση και συντήρηση τροφίμων εκτός ψυγείου.

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 17ο – Σέλινο

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 17ο – Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά βότανα καθώς και λαχανικό. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του βοτάνου στην φαρμακευτική είναι κυρίως οι σπόροι και τα φύλλα.

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 5ο – Βαλσαμόχορτο

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 5ο – Βαλσαμόχορτο

Τό βαλσαμόχορτο ἤ σπαθόχορτο (ὑπερικόν τό διάτρητον) μέ λατινική ὀνομασία hypericum perforatum εἶναι πολυετές, ἀειθαλές φυτό μέ ὕψος πού φτάνει τά 80 ἑκατοστά καί ἄνθη μέ ἔντονο κίτρινο χρῶμα καί μαῦρες κουκκίδες καί ἀνήκει στά ἀγγειόσπερμα. Στήν ἀρχαία Ἑλλάδα ἦταν γνωστό μέ τό ὄνομα ὑπερικό ἐνῷ στήν ξένη βιβλιογραφία ἀναφέρεται ὡς St. Johns wort (βότανο τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη τοῦ Προδρόμου)

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 9ο – Θυμάρι

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 9ο – Θυμάρι

Τα βασικά ενεργά συστατικά του θυμαριού είναι τα πτητικά έλαια (θυμόλη, μεθυλοχαβικόλη, κινεόλη, βορνεόλη), τα φλαβονοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη) και οι ταννίνες. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α ,Κ, Ε και C καθώς και φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο,κάλιο,μαγνήσιο,μαγγάνιο και σελήνιο. Λόγω της υψήλής συγκέντρωσης σε βιταμίνη C, θεωρείται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Κουβέντα με την γιαγιά Σοφία στην Αυγή Θεσσαλονίκης

Κουβέντα με την γιαγιά Σοφία στην Αυγή Θεσσαλονίκης

Η μάνα μου έλεγε”..αν δεν ιδρώσει, ψωμί δε τρως” – Κουβεντούλα με τη κ.Σοφία στην Αυγή Θεσσαλονίκη

Μπατσαριά, η λατρεμένη πίτα της Ηπείρου

Μπατσαριά, η λατρεμένη πίτα της Ηπείρου

Ο Γιώργος μοιράστηκε μαζί μας τη βαθιά του εκτίμηση για μια αγνή και παραδοσιακή διατροφή, τονίζοντας τη σημασία των τοπικών προϊόντων. Ελάτε μαζί μας καθώς εμβαθύνουμε στον μαγευτικό κόσμο της περίφημης χορτόπιτας των Ιωαννίνων, της μπατσαριάς…

Αποκαλύπτοντας το χρυσό μυστικό της φύσης – Ο Γιώργος και η μαγεία των μελισσών του

Αποκαλύπτοντας το χρυσό μυστικό της φύσης – Ο Γιώργος και η μαγεία των μελισσών του

Στο σημερινό βίντεο, έχουμε το προνόμιο να εξερευνήσουμε το εμπνευσμένο ταξίδι ενός αξιοσημείωτου μελισσοκόμου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανατροφή αυτών των απίστευτων πλασμάτων

H χωριάτικη γαλατόπιτα της κυρίας Μαρίας. Ένα απόλυτο γευστικό ταξίδι πίσω στις ρίζες μας

H χωριάτικη γαλατόπιτα της κυρίας Μαρίας. Ένα απόλυτο γευστικό ταξίδι πίσω στις ρίζες μας

Η κυρία Mαρία στό γραφικό χωριό Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας, μοιράζεται την πολύτιμη συνταγή της για μια παραδοσιακή γαλατόπιτα. Με γνήσια ζεστασιά και πάθος μας ταξιδεύει στο χρόνο, χρησιμοποιώντας υλικά που καλλιεργεί η ίδια και μας ετοιμάζει με δεξιοτεχνία την χωριάτικη γαλατόπιτα.

Εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στη Βέροια για την τροφή και την αυτάρκεια

Εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στη Βέροια για την τροφή και την αυτάρκεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Βέροια την 1η Απριλίου 2023 με θέμα «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ». Η ομιλήτρια κυρία Κατερίνα Καλαϊτζίδου μας ενημέρωσε για την νομοθεσία των τροφίμων και των σπόρων και για τις τεχνικές και μεθόδους συντήρησης των τροφίμων εκτός ψυγείου για ικανό χρονικό διάστημα.

Αφράτη παραδοσιακή καρυδόπαστα

Αφράτη παραδοσιακή καρυδόπαστα

Η ελληνική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την Ελληνική φιλοξενία. Στο ορεινό ιστορικό χωριό Φουρνά Ευρυτανίας, συναντάμε την κα Ελένη, που θα μας φτιάξει μια εύκολη συνταγή, ένα παραδοσιακό γλυκό, την καρυδόπαστα ή καρυδόπιτα, με τα δικά της, αγνά τοπικά προϊόντα…

Πως να δημιουργήσετε έναν αμπελώνα

Πως να δημιουργήσετε έναν αμπελώνα

Πως να δημιουργήσετε έναν αμπελώνα

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 16ο – Μαϊντανός

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 16ο – Μαϊντανός

Ο μαϊντανός ή πετροσέλινο (αρχ.:Πετροσέλινον το ουλόφυλλον , λατινική ονομασία: Petroselinum crispum) είναι ένα μονοετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά.

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 15ο – Σχίνος (Μαστιχόδενδρο)

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 15ο – Σχίνος (Μαστιχόδενδρο)

Ο σχίνος ή Μαστιχόδενδρο ή Πιστακία (λατινική ονομασία: Pistacia Lentiscus) είναι πολύκλαδο, πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τρία μέτρα.

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 14ο – Λεμόνι

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 14ο – Λεμόνι

Το λεμόνι ή κίτριον η λεμονέα (λατινική ονομασία: citrus x limon) είναι από τα σπουδαιότερα και πολλαπλά χρησιμοποιούμενα για οικιακή χρήση φυσικά φάρμακα.

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 13ο – Αγριοράδικο

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 13ο – Αγριοράδικο

Το αγριοράδικο ή πικραλίδα ή δανδελίων, (αρχ.: ταραξάκον το φαρμακευτικόν), λατινική ονομασία (Taraxacum officinale) είναι πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά με χρυσσαφί άνθη, φύλλα που ξεκινούν από την βάση του και ανήκει στην οικογένεια των Αστερίδων.

Εγκατέλειψε την Αθήνα για μια καλύτερη ζωή στο χωριό

Εγκατέλειψε την Αθήνα για μια καλύτερη ζωή στο χωριό

Στη Λίμνη των Κρεμαστών, στο ορεινό χωριό Νεοχώρι Ευρυτανίας- στο αγρόκτημά της, συναντήσαμε την κυρία Μαρίκα η οποία εγκατέλειψε την Αθήνα για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της, ποιοτικά και υγιεινά, κοντά στο γενέθλιο τόπο της.

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 10ο – Δενδρολίβανο

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 10ο – Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο ή Αρισμαρί (Αρχαία ονομασία: απόσπληνος) ,  (Λατινική ονομασία: Rosmarinus officinalis L), είναι ένας πολυετής, αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος μέχρι τα δυο μέτρα και ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Είναι φυτό ιθαγενές της μεσογείου και είναι αυτοφυές σε ολόκληρη την νότια Ευρώπη. Σήμερα το δενδρολίβανο καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο ως καλλωπιστικό φυτό αλλά και για τις αρωματικές του ιδιότητες. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή με σπόρους την άνοιξη και οι κλώνοι με τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι αμέσως μετά την ανθοφορία. Η λατινική του ονομασία μεταφράζεται ως «δάκρυ της θάλασσας» και προκύκτει από την ικανότητα του φυτού να φύεται κοντά στην θάλασσα.

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 12ο – Ρίγανη

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 12ο – Ρίγανη

Η ρίγανη ή ορίγανον το κοινόν  (λατινική ονομασία origanum vulgare) είναι ένα πολυετές ευθυτενές βότανο που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 80 εκατοστά. Έχει κοκκινωπούς βλαστούς , ελλειπτικού σχήματος φύλλα και δέσμες από ροζ άνθη.

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 8ο – Βασιλικός

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 8ο – Βασιλικός

Ο βασιλικός ή Ώκιμον το βασιλικόν (λατινική ονομασία: Ocimum basilicum ) είναι ένα έντονα αρωματικό πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Έχει γυαλιστερά οβάλ φύλλα, τετράγωνο βλαστό και μικρά άσπρα άνθη. Είναι ιθαγενές φυτό της Ινδίας αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο με πάνω από 150 διαφορετικές ποικιλίες , κυριως για το άρωμα  και το αιθέριο έλαιό του.