Εικόνα Παναγίας Ολυμπιώτισσας – Ελασσόνα Λάρισας

 

Η Ι.Μ. Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το κόσμημα της πόλης της Ελασσόνας, αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο της επαρχίας. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει το Δεκαπεντεύγουστο. Με κάθε τιμή όμως εορτάζεται στις 6 Αυγούστου και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην οποία ήταν αφιερωμένη η μονή αρχικά. Ο επισκέπτης και μελετητής θα συναντήσει ολοζώντανη μπροστά του την ιστορία του τόπου από τα αρχαία χρόνια μέχρι και το Βυζάντιο, ενώ η αισθητική και τοποθεσία της μονής θα τον κατακλύσει με αισθήματα αναπτέρωσης, μέθεξης και ευεξίας.

Η θέση της μονής είναι στα ΒΔ της Ελασσόνας, στο λόφο πάνω από τον Ελασσονίτη ποταμό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να εντοπιστεί αφού είναι ορατή από κάθε σημείο της πόλης και του κάμπου. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο αλλά για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει μονοπάτι μέσα σε υπέροχο δεντρόφυτο περιβάλλον.

Στις μέρες μας η ιερά μονή λειτουργεί ως γυναικεία κοινοβιακή και οι κάτοικοι του τόπου θέλοντας να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους για την βοήθεια της Παναγίας στην απελευθέρωση της πόλης το 1912, κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου (παραμονή της επετείου της απελευθέρωσης) συνοδεύουν σε πομπή λιτανείας την ιερή και θαυματουργή εικόνα από την μονή έως τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης.

www.elassona.com.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 7/9/2014