Αγ.Δημήτριος – Σαλαμίνα

AGIOS_DHMHTRIOS_SALAMINAS_2

     Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1806 στα ερείπια προηγούμενου ναού του 17ου αιώνα. Είναι ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Στο εσωτερικό βρίσκεται τέμπλο αγιογραφημένο από το ζωγράφο Πολυχρόνη Λεμπέση, ενώ ο άμβωνας και ο Δεσποτικός θρόνος είναι έργο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Στο ναό υπάρχουν λείψανα του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ραφαήλ.

     Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται ο τάφος του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Κατά την παράδοση, όταν ο Καραϊσκάκης τραυματίστηκε στη μάχη στο Φάληρο, ζήτησε να τον μεταφέρουν στον Άγιο Δημήτριο της Σαλαμίνας, που ήταν και προστάτης Άγιος του. Έφτασε στην εκκλησία νεκρός και τελικά ετάφη εκεί. Ο Καραϊσκάκης φαίνεται πως συνήθιζε να συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία στο ναό και λέγεται πως το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας του Αγίου Δημητρίου είναι αφιέρωμα του ίδιου από τις λιωμένες πιστόλες και παλάσκες του.

    Τέλος στο εσωτερικό του ναού υπάρχει εικόνα που εικονίζει το πρόσφατο θαύμα της διαφύλαξης του ναού και των πιστών από τον Άγιο Δημήτριο, ύστερα από μια καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε πλησίον (19/05/2013).

Αναφορές

  1. www.salamina.gr
  2. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82
  3. http://monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=396&lang=es&Itemid=
  4. http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=4362&catid=3
  5. http://orthodox-world.pblogs.gr/2008/07/h-monh-ths-panagias-ths-fanerwmenhs-sthn-salamina.html