ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Θανάση Σταματέλου

Έχουν περάσει εξήντα χρόνια από τότε που άρχισε το άδειασμα της υπαίθρου από κόσμο που μετακόμιζε στα αστικά κέντρα, με κύρια προτίμηση την Αθήνα, όπου έχει συγκεντρωθεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας. Και στα χωριά έχουν μείνει τα γεροντάκια.

Όσο για νέους ανθρώπους, είναι τόσο μικρό το ποσοστό, που βλέπεις μικρά παιδιά μόνο στις διακοπές, του Πάσχα και το καλοκαίρι, στο πανηγύρι του χωριού.

Είκοσι χωριά είναι στην περιοχή μου, ορεινή Παρνασσίδα, και μόνο στα δύο λειτουργεί δημοτικό σχολείο.

Στα άλλα δεκαοχτώ είναι από χρόνια κλειστά, ελλείψει νέων ζευγαριών και φυσικά δεν υπάρχουν παιδιά. Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας για να διαπιστωθεί αυτό το μέγα λάθος, που είναι η εγκατάλειψη του χωριού.

Και τώρα, που άναψε κόκκινο με την οικονομική κρίση, είναι η ώρα για να σκεφτούμε την επιστροφή στις ρίζες μας. θα τη χαρακτηρίσω μάλιστα επανάσταση την επιστροφή, και είναι εύκολο να γίνει πράξη, φτάνει μόνο να αντιγράψουμε τον σύγχρονο Μαρίνο Αντύπα, που κατάφερε όχι μόνον να κρατήσει τους νέους στο ορεινό χωριό του, την Ανάβρα Μαγνησίας, αλλά και να επιστρέψει ο κόσμος από τα αστικά κέντρα εκεί.

Οι 700 κάτοικοι της Ανάβρας είναι όλοι τους κτηνοτρόφοι και εμπιστεύτηκαν τον επαναστάτη τους δήμαρχο Δημήτρη Τσουκαλά, που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μηδενίσει το ποσοστό ανεργίας και να απολαμβάνουν εισόδημα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής, που θα ζήλευαν και κάτοικοι πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών.

 

Εφημ. ‘Παρόν’