ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ”ΦΙΛΙΚΟΙ” ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821

1821

Κείμενο του (Καστροπολίτη) Ιωάννη Α. Σαρσάκη

Στρατιωτικού

 

            Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες, σήμερα 25 Μαρτίου 2014, γιορτάσαμε και τιμήσαμε τους ήρωες του 1821. Ο φετινός εορτασμός όμως έχει και μια σημαντική ιδιαιτερότητα, διότι συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, η οποία ιδρύθηκε στην Οδησσό το 1814. Η Φιλική Εταιρία ως γνωστόν, συνέβαλε τα μέγιστα για την οργάνωση, έναρξη και την επιτυχία της επαναστάσεως. Από την πρώτη στιγμή η συμμετοχή των Θρακιωτών υπήρξε καθοριστική. Μετά τους Εμμανουήλ ΞάνθοΝικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ ως τέταρτο μέλος της οργάνωσης με μεγάλη προσφορά, θεωρείται ο Θρακιώτης Αντώνιος Κομιζόπουλος εκ Φιλιππουπόλεως. Ο ιστορικός της Φιλικής Εταιρίας και μέλος αυτής, Ιωάννης Φιλήμων διασώζει 31 ονόματα Θρακών τα οποία ανήκαν στην οργάνωση, και σχολιάζει ότι «αν οι Έλληνες έμποροι της Δύσης κυοφόρησαν την επανάσταση του 1821 και οι Έλληνες της Οδησσού την γέννησαν, οι Έλληνες της Θράκης την θήλασαν». Αξίζει βεβαίως να αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος του Δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή ο οποίος και αυτός καταγόταν από τη Φιλιππούπολη. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι όταν αναφερόμαστε στους αγώνες των Θρακιωτών για την επανάσταση του 1821, η σκέψη μας δεν πρέπει να περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια της σημερινής Ελλαδικής Θράκης, αλλά ως Θρακική γη θα πρέπει να θεωρήσουμε το χώρο από το Αιγαίο μέχρι το Δούναβη και από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τον Αξιό. Αναφορικά με τη συμμετοχή των Θρακών στη φιλική εταιρία θα πρέπει να σημειώσουμε πως εκτός από τους 31 αγωνιστές που καταγράφει ο Φιλήμων, υπάρχουν και άλλα ονόματα τα οποία βρίσκουμε σε σχετικές πηγές π.χ ο Αινίτης καπετάνιος Χατζή Αντώνης Βισβίζης και πολλοί άλλοι. Επίσης να τονίσω ότι ο αρχηγός της επανάστασης Αλέξανδρος Υψηλάντης δήλωνε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, οπότε αυτός και οι οικογένειά του ήταν Θρακιώτες. Να αναφέρω ενδεικτικά μερικές Θρακικές πόλεις από τις οποίες καταγόταν Θρακιώτες Φιλικοί : Κωνσταντινούπολη, Φιλιππούπολη, Μεσημβρία, Μαρώνεια, Βάρνα, Αγχίαλο, Αδριανούπολη, Μάδυτος, Πύργος και πολλές άλλες. Θα κλείσω αυτή τη μικρή αναφορά για τη συμβολή των Θρακών στη Φιλική Εταιρία, μνημονεύοντας το γεγονός της ¨Θρακικής Αγίας Λαύρας¨. Έτσι, όπως ο Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τα όπλα της επαναστάσεως στην Πελοπόννησο, κατά τον ίδιο τρόπο ο Μητροπολίτης Σωζοπόλεως Παΐσιος στις 17 Απριλίου 1821 όρκισε τους επαναστάτες Θρακιώτες και ευλόγησε τα όπλα τους εκεί όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ζωσίμου.

            Θα μπορούσα έτσι απλά να προτείνω και να τονίσω ότι τα γεγονότα που αφορούν τους αγώνες των απανταχού Θρακιωτών πρέπει να συμπεριληφθούν στη διδακτέα ύλη των σχολικών βιβλίων ιστορίας, αλλά λόγω του ότι κάτι τέτοιο είναι απλά ευκταίο και δε θέλω να χαρακτηριστώ αφελής, θα αξιώσω κάτι το εφικτό: Ο ΚΑΘΕ ΑΓΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ Ή ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΑ ΚΑΡΠΙΣΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΟΥΣ.

 

Το παρόν κείμενο βασίστηκε στις παρακάτω πηγές :

Απόστολος Ευθυμιάδης «Η Συμβολή της Θράκης στους Απελευθερωτικούς Αγώνες του Έθνους» Έκδοση Δημοσιογραφικός Οργανισμός Κονδύλη Α.Ε.

Μόσχος Κούκος «Ο Ελληνισμός της Θράκης στον Αγώνα του 1821» Εκδόσεις Ερωδιός.

Θεοφάνης Μαλκίδης «Η Θράκη στην Επανάσταση του 1821» Ομιλία στην εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του Μόσχου Κούκου «Ο Ελληνισμός της Θράκης στον αγώνα του 1821», την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, στο Δημοτικό Σχολείο Θουρίου.