ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ, ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΩΝ

Της Μαριάννας Ζήση

 

Ιησούς Χριστός:

(Κατά Ματθαίον 13): 14 Aκοή ακούσετε και μη συνήτε, και βλέποντες βλέπετε και ου μη ιδήτε. Επαχύνθη γαρ η καρδία του λαού τούτου, και τοις ώσι βαρέως ήκουσαν και τους οφθαλμούς αυτών εκάμμυσαν, μήποτε ίδωσι τοις οφθαλμοίς και τοις ώσιν ακούσωσι και τη καρδία συνώσι και επιστρέψωσι, και ιάσομαι αυτούς).

{Θα ακούτε καλά αλλά ποτέ δεν θα καταλάβετε και θα κυτάζετε καλά αλλά ποτέ δεν θα ιδήτε. Διότι έγινε αναίσθητη η καρδιά του λαού τούτου, και βαριά ακούουν με τα αυτιά του και έκλεισαν τα μάτια τους, μη τυχόν ιδούν με τα μάτια και ακούσουν με τα αυτιά και καταλάβουν με την καρδιά και μετανοήσουν και εγώ τους θεραπεύσω}.

 

Ο λόγος του Ιησού Χριστού επίκαιρος όσο ποτέ, μια που ο άνθρωπος εξακολουθεί και σήμερα να ταλαιπωρείται έχοντας στρέψει επιδεικτικά την πλάτη του στις διδαχές. Εν μέσω οικονομικής κρίσης χτυπούν οι καμπάνες της πνευματικής και ηθικής κατάπτωσης και όντας πλήρως απορροφημένοι και αποπροσανατολισμένοι από την οικονομική λαίλαπα καταπίνουμε τον ξεπεσμό του ανθρώπινου είδους, αδιάφορα.

Δημοσίευμα της προηγούμενης ημέρας ανέσυρε από τη μνήμη μου μια συγκλονιστική στιγμή, όταν πριν από τέσσερα χρόνια άκουσα από ραδιοφωνική εκπομπή ότι εταιρεία στην Ιαπωνία νοικιάζει ανθρώπους για όποια χρήση ανθρώπινης σχέσεως έχετε ανάγκη. Για παράδειγμα θέλετε να παρουσιαστείτε σε μια εκδήλωση και δεν έχετε γονείς(;), νοικιάζετε γονείς στην τιμή των διακοσίων ευρώ και σας συνοδεύουν, χαρούμενοι και υπερήφανοι.

Άλλη επιθυμία, δεν έχετε  φίλους και σας έχει περικυκλώσει απειλητικά η μοναξιά και δεν είναι ικανό το shopping therapy (η καταναλωτική μανία) να γεμίσει το κενό μέσα σας; Ε! λοιπόν πανεύκολα και με λίγα χρήματα μπορείτε για ένα ολόκληρο τριήμερο να νοικιάσετε τους φίλους και να τους καλέσετε στο σπίτι να σας κάνουν παρέα.

Άλλη επιθυμία, που παρουσιάζεται εντονότατα στην Κίνα. Δεν έχετε  σύντροφο και δεν αντέχετε τα πικρόχολα  σχόλια των συνανθρώπων σας; Ένας σύντροφος  είναι  έτοιμος  να σας  συνοδεύσει έναντι συγκεκριμένου  ποσού.

Άλλη  επιθυμία, παντρεύεστε  και  δεν  έχετε  βρει κουμπάρους ενώ  έχετε επιμεληθεί όλες τις  λεπτομέρειες του γάμου  με σαγηνευτική  λαμπρότητα στον  υλικό τομέα(;), μπορείτε να κλείσετε κουμπάρους έναντι συγκεκριμένου  ποσού.

Άλλη επιθυμία, είστε διαζευγμένη  μητέρα και θέλετε να συνοδεύσει ένας άντρας τα παιδιά σας στους αθλητικούς αγώνες επειδή ο πατέρας δεν θέλει και οι συναθλητές τα κοροϊδεύουν; Νοικιάζετε έναν (Θ)είο ο οποίος περιχαρής και υπερήφανος για τα ανίψια του θα τα συνοδεύσει στους αγώνες φωνάζοντας ενθαρρυντικά μηνύματα προκειμένου να τα εμψυχώσει.

Πολύ απλά λοιπόν, όπως νοικιάζουμε  ένα αυτοκίνητο, ένα ποδήλατο, ή  ένα χώρο στάθμευσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά τον ίδιο τρόπο  νοικιάζουμε και έναν άνθρωπο  προκειμένου να μην λείπει τίποτα από τη ζωή μας και κυρίως να μη μας προβληματίζει  και  να μη ταράζει  κανείς και τίποτα την  κοιμώμενη συνείδηση και  την  πολυπόθητη ευζωία μας.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι οι παραπάνω επιθυμίες και η πραγματοποίηση αυτών είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πλανώνται οικτρά.  Δυστυχώς είναι η ωμή πραγματικότητα των ανεπτυγμένων- εύπορων πόλεων, που αν και δεν έχουν οικονομική κρίση ζουν μέσα στην απόλυτη κόλαση χωρίς προφανώς να το γνωρίζουν.

Ερχόμαστε στο  χθεσινό  δημοσίευμα όπου βρετανική  εταιρεία, που  προφανώς ζήλεψε τις χρυσές δουλειές της Ιαπωνίας και τη Κίνας, μια που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο οκτώ χρόνια, έχει ως αντικείμενο την παροχή δακρύων και ψυχικής συντριβής. Έτσι  μέσα από τη συγκεκριμένη εταιρεία Rent – A  – Mourner έχει τη δυνατότητα κάποιος να νοικιάσει συγγενείς και φίλους για να κλάψουν στην κηδεία του. Η εταιρεία δεσμεύεται ότι πρόκειται για επαγγελματίες και αξιοπρεπή άτομα, που σε καμία περίπτωση δεν θα προδώσουν τη μυστική συμφωνία. Η αμοιβή είναι 68 ευρώ το άτομο και είναι σίγουρο ότι όσοι αμοιβόμενοι παραβρεθούνε θα κλαίνε σαν πραγματικοί συγγενείς και θα συμπεριφέρονται σαν να έχουν χάσει έναν δικό τους άνθρωπο.

Πολλά τα βασανιστικά ερωτήματα που δημιουργούνται από όλα τα παραπάνω άκρως ασύλληπτα. Πόσο έχει αναισθητοποιηθεί η καρδιά των ανθρώπων;   Πού θα μας οδηγήσει αυτή η μεγάλη ασθένεια της απανθρωποποίησης του ανθρώπου; Πόσο ακόμη θα παρακολουθούμε στο βωμό του χρήματος να εξαγοράζονται άνθρωποι, συναισθήματα, αξίες, ήθη και έθιμα και να συντρίβονται καθώς πρέπει κοινωνίες; Τι κρύβεται πίσω από τον αφανισμό της ανθρώπινης ψυχής;

Το σίγουρο είναι ότι  σήμερα ο  άνθρωπος του 21ου αιώνα βιώνει την μεγαλύτερη μοναξιά στην ιστορία της ανθρωπότητας, παρόλο που προκειμένου  να μην το συνειδητοποιήσει υπάρχουν δημιουργήματα όπως το Facebook και άλλα παραπλήσια που του δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να έχει  μέχρι και αμέτρητους φίλους. Εικόνες ανθρώπων, ομοιώματα, χωρίς ψυχή. Όμως η μοναξιά, η ντροπή και το φαίνεσθαι επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται   από τη μια πλευρά της πλάστιγγας όταν από την άλλη υπάρχει το αδίστακτο απόλυτο κέρδος, χωρίς ύπαρξη.

Βρισκόμαστε στη  χρονική στιγμή, που η ζωή του ανθρώπου έχασε τον προορισμό της και τον έριξε κατάχαμα γκρεμίζοντας όλο το μεγαλείο για το οποίο πλάστηκε και προορίστηκε από τον Δημιουργό. Κατέληξε λοιπόν να είναι αποκομμένος τόσο από αυτόν όσο και από τον εαυτό του και τον συνάνθρωπο. Με το μοναδικό που βρίσκεται σε απόλυτη σύνδεση είναι το χρήμα το οποίο «πολύ γλυκά» τον απογύμνωσε και τον ρίχνει όλο και σε βαθύτερη  «αστραφτερή» μοναξιά.

Άραγε βλέπουν τα μάτια μας και ακούν τα αυτιά μας;

 

 

 

 

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα