ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

DSC00209m

(συνέχεια)

 

Αρχιμ. Κύριλλου

(Κεφαλόπουλου)

 

Η πίστη στον Θεό αποτελεί μία μεγάλη πηγή πνευματικής δυνάμεως και ενισχύσεως. Πίστη στον Κύριο σημαίνει εμπιστοσύνη στην παντοδυναμία και την αγάπη του Θεού, δηλώνει υπακοή στο θέλημα του Θεού, ταπείνωση εκ μέρους μας και εγκατάλειψη του εαυτού μας σε μία ζωή ευλογημένη και πνευματική, μία ζωή χριστιανική. Μέσω της πίστεώς μας στον Χριστό μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό Πατέρα (Ιω. 14, 6). Βαδίζοντας με πίστη στον Χριστό μπορούμε να μετατοπίσουμε από μπροστά μας και να ξεπεράσουμε βουνά δυσκολιών και προβλημάτων, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα δύσκολα της ζωής. Διότι ”πάντα δυνατά τω πιστεύοντι” (Μαρκ. 10, 27).

Όταν λοιπόν έχουμε πίστη και ελπίδα στον Χριστό, τότε στην ζωή μας είμαστε πραγματικά ελεύθεροι. Ελεύθεροι να επιλέξουμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό, να ζήσουμε χριστιανικά, να είμαστε ελεύθεροι κατά Χριστόν, απαλλαγμένοι από πάθη και εξαρτήσεις που μας υποδουλώνουν. Όποιος ζει χριστιανικά αισθάνεται την δωρεά του Θεού που είναι αυτή η αίσθηση της ελευθερίας. Ο σημερινός άνθρωπος ακόμη και αν διακηρύττει και θεωρεί ότι είναι ελεύθερος, στην πραγματικότητα είναι υπόδουλος στις διάφορες επιθυμίες και τα αμαρτωλά πάθη. Ο Χριστός είπε ότι ”καθένας που κάνει την αμαρτία είναι δούλος της αμαρτίας” (Ιω. 8, 34). ”Απ’ ό,τι έχει ο άνθρωπος νικηθεί, σε αυτό και έχει υποδουλωθεί” (Β’ Πέτρ. 2, 19). Η πραγματικότητα είναι ότι ο άνθρωπος είναι σκλαβωμένος στα διάφορα πάθη και τις αμαρτωλές επιθυμίες της καρδιάς του, είναι υπόδουλος στην διαφθορά και την αμαρτία, πωρωμένος και διεφθαρμένος. Λέγει ο Απ. Παύλος ”ταλαίπωρος άνθρωπος εγώ! Ποιος θα με ελευθερώσει από το σώμα τούτο το καταδικασμένο σε θάνατο? Ευχαριστώ τον Θεό διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας” (Ρωμ. 7, 24-25).

Το μυστικό της λυτρώσεως του ανθρώπου από την αμαρτία και της απόκτησης της ελευθερίας που θα διαπερνά εσωτερικά όλην την ανθρώπινη υπόσταση, θα γεμίζει με άρωμα ελευθερίας την καρδιά, την ψυχή , την διάνοια και το σώμα του ανθρώπου, είναι ο Ίδιος ο Λυτρωτής Χριστός. Για να αποκτηθεί αυτή η ελευθερία απαιτείται μεγάλος πνευματικός αγώνας, χρειάζεται πολλή δύναμη που μόνον ο Χριστός μπορεί να μας την προσφέρει. Μόνον ο Χριστός μπορεί να μας προσφέρει την αληθινή ελευθερία. ”Εάν ο Υιός του άνθρωπου σας ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι” (Ιω. 8, 36). Αλλά για να πετύχουμε τον στόχο μας, οφείλουμε να γνωρίσουμε την Αλήθεια, τον Λόγο του Θεού, και να

τον εφαρμόσουμε στην ζωή μας, ώστε με ταπείνωση και πίστη στον Χριστό να γίνουμε πραγματικά ελεύθεροι. ”εάν υμείς μείνητε εν τω λόγω τω εμώ, αληθώς μαθηταί μου εστε, και γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς” (Ιω. 8, 31-32). Αυτά είναι λόγια του Κυρίου.

Η αλήθεια του ευαγγελίου, η αλήθεια του Χριστού έχει την δύναμη να ελευθερώνει τον άνθρωπο από την σκοτεινή και τρομακτική πλευρά του αμαρτωλού του εαυτού. Ο άνθρωπος εξακολουθεί και σήμερα να βαδίζει στα τυφλά, μέσα σε σκοτεινούς δρόμους της αμαρτίας, αποξενωμένος από τον Θεό, δυστυχισμένος. Μας θυμίζει η σημερινή κατάσταση αυτό που γράφει ο προφήτης Ησαΐας ”περιμένουμε φως και ιδού σκοτάδι, λάμψη και περπατούμε στο μισοσκόταδο. Ψηλαφούμε τον τοίχο, όπως οι τυφλοί και όπως αυτοί που δεν έχουν μάτια. Μέσα στο μεσημέρι σκοντάφτουμε σαν να είναι νύχτα, είμαστε μέσα σε τόσα αγαθά σαν νεκροί” (Ησαΐας 59, 9-10). Για να μην βαδίζουμε και εμείς μέσα στο σκοτάδι, και για να αποκτήσουμε την πραγματική ευτυχία, την εσωτερική ειρήνη και γαλήνη, την πνευματική ευλογία να ζούμε χριστιανικά, μαζί με τον Χριστό, πρέπει να κάνουμε καθημερινά βήματα πνευματικής προόδου, να αποκτήσουμε καθημερινή εμπειρία της εν Χριστώ ζωής, αυτής της ευλογημένης και όμορφης ζωής, της γεμάτης χάριτος και γαλήνης.

Για να ζήσουμε πρέπει να ακολουθήσουμε την πηγή της Ζωής και της Αληθείας, τον Ιησούν Χριστόν, ο Οποίος ήρθε επί γης για να σταυρωθεί και μέσα από την Σταύρωση και την Ανάσταση να χαρίσει στον άνθρωπο αιώνια ζωή, άφθονη και πλούσια σε χάρη και ευλογία. Η ομορφιά της ζωής που αναζητεί ο σύγχρονος άνθρωπος μόνον στον Χριστό μπορεί να την ανακαλύψει, αρκεί να την ζητήσει με ειλικρινή διάθεση μετανοίας και πίστεως στο λυτρωτικό έργο του Χριστού. Η γνήσια ευτυχία είναι βαθιά ριζωμένη στην πίστη μας στον Θεό και την χριστιανική ζωή. Τα όμορφα της ζωής μας τα προσφέρει ο Χριστός. Η πρόσκλησή Του είναι ανοικτή και απευθύνεται σε όλους μας. ”Ελάτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς” (Ματθ. 11, 28). ”Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν” (Ιω. 10, 10). Ο Χριστός μας προσφέρει μία όμορφη και άφθονη, ευλογημένη ζωή.

 

ΑΜΗΝ