ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

 DSC00209m

(συνέχεια)

 

Αρχιμ. Κύριλλου

(Κεφαλόπουλου)

 

Μία γεύση της ζωής στην Βασιλεία του Θεού μας δίνει η εν Χριστώ πνευματική ζωή, όταν ζούμε και πορευόμαστε χριστιανικά. Ο Θεός μας χαρίζει άφθονες ευλογίες στην ζωή μας (Ιω. 10, 10), τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος (Γαλ. 5, 22), μία όμορφη ζωή γεμάτη αγάπη, χαρά, ειρήνη, ευτυχία, ηρεμία, γαλήνη, πίστη και ελπίδα. Ας δούμε κάπως εκτενέστερα κάποιες από τις δωρεές αυτές του Θεού στην ζωή μας.

Η αγάπη, αυτή η μεγάλη δωρεά που ομορφαίνει την ζωή μας. Και όμως, ο σημερινός άνθρωπος ζει απομονωμένος, εγωιστής, στερούμενος αγάπης. Δεν έχει αγάπη, δεν προσφέρει αγάπη, αγάπη πραγματική, ανιδιοτελή, ανυπόκριτη, αγάπη γνήσια χριστιανική, όχι όπως αυτή η ψεύτικη αγάπη για την οποία διαρκώς μας βομβαρδίζουν η τηλεόραση, η μουσική, τα τραγούδια, τα βιβλία και τα περιοδικά. Ο σύγχρονος άνθρωπος, επειδή θέλει διαρκώς να παίρνει και όχι να δίνει, έχει ξεχάσει ότι το πραγματικό γνώρισμα της αγάπης είναι να δίνεις, να προσφέρεις, να θυσιάζεσαι. Μία τέτοια αγάπη μπορούμε να την συναντήσουμε στο πρόσωπο του Χριστού, που από αγάπη ήλθε στον κόσμο για να σταυρωθεί και να σώσει τον κόσμο (Ιω. 3, 17). Η κατ’ εξοχήν ιδιότητα του Θεού είναι η αγάπη. ”εν τούτω εφανερώθη η αγάπη του Θεού εν ημίν, ότι τον υιόν του τον μονογενή απέσταλκεν ο Θεός εις τον κόσμον ίνα ζήσωμεν δι’ αυτού. Εν τούτω εστίν η αγάπη, ουχ ότι ημείς ηγαπήσαμεν τον Θεόν, αλλ’ ότι αυτός ηγάπησεν ημάς και απέστειλε τον υιόν αυτού ιλασμόν περί των αμαρτιών ημών” (Α’ Ιω. 4, 9-10). Όταν λοιπόν έρθει ο Χριστός στην ζωή μας, όταν γνωρίσουμε και γευθούμε την αγάπη Του προς εμάς, τότε θα αρχίσουμε και εμείς να αγαπούμε αληθινά, πρώτα τον Κύριο και μετά τους άλλους ανθρώπους. Η αγάπη του Χριστού έχει την δύναμη να κάνει το μεγάλο θαύμα, να μεταμορφώσει τον εγωιστή, υλιστή, φιλάργυρο και ανήθικο άνθρωπο σε κάποιον που ενδιαφέρεται και νοιάζεται για τον συνάνθρωπο, που προσφέρει και βοηθάει γενναιόδωρα, φιλάνθρωπα, ανυπόκριτα. Η αγάπη του Χριστού μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το μεγάλο μυστικό της ζωής, ότι βρίσκει κανείς μεγάλη χαρά και ευτυχία στο να προσφέρει και να βοηθάει τον άλλον.

Και αυτό είναι σημαντικό, το να βρούμε την χαρά στην ζωή μας, ιδίως σήμερα που οι σύγχρονοι αγχωτικοί και γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να χάσουν το χαμόγελο και την χαρά στην καρδιά τους, και να αναζητούν ψεύτικα υποκατάστατα χαράς σε διασκεδάσεις, γλέντια, επίδειξη πλούτου και υλικών ανέσεων, που όχι

μόνον δεν βοηθούν τον άνθρωπο να βρει την χαρά, αλλά τον φορτώνουν με μεγαλύτερη θλίψη, στενοχώρια και κατάθλιψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιόδους εορτών, όπως τα Χριστούγεννα, που θεωρείται μία περίοδος χαράς, αυξάνονται η μοναξιά, η κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες. Είναι φανερό ότι ο άνθρωπος ψάχνει σε λάθος μέρος και με λανθασμένο τρόπο να βρει την χαρά στην ζωή του.

Η απάντηση του Θεού στο ερώτημα ”τι είναι η χαρά?” αντιστρέφει το ερώτημα στο ”ποιος είναι η χαρά μας?”, και απαντά ”ο Χριστός είναι η χαρά μας”. Ήδη, από την πρώτη στιγμή της Γεννήσεως του Χριστού, ήρθε το μεγάλο μήνυμα της χαράς στην ανθρωπότητα. ”και είπεν αυτοίς ο άγγελος, μη φοβείσθε, ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι σήμερον ετέχθη υμίν σωτήρ” (Λουκ. 2, 10-11). Η έλευση του Χριστού στην ζωή κάθε ανθρώπου αποτελεί πράγματι μία ευχάριστη είδηση, μία αφορμή μεγάλης χαράς, που προσφέρει στον άνθρωπο ο Σωτήρας Χριστός, μία αίσθηση εσωτερικής, πνευματικής χαράς και ελευθερίας από τα καθημερινά άγχη, τα πάθη, τις κακίες και μικροψυχίες, το βάρος της αμαρτίας. Δεν μπορούμε να νοιώσουμε πραγματική χαρά εάν πρώτα δεν απαλλαγούμε από το βάρος των αμαρτιών που προξενούν ταραχή στην καρδιά μας. Η χαρά είναι δώρον του Θεού σε όσους αναζητούν τον Χριστό και Τον δέχονται στην ζωή τους ως Σωτήρα και Λυτρωτή. Πολλές φορές ο Χριστός μίλησε στους μαθητές Του για την χαρά. ”πάλι θα σας δω και θα χαρεί η καρδιά σας, και αυτήν την χαρά κανείς δεν θα σας την αφαιρέσει… ζητείτε εν ονόματί Μου και θα λάβετε, για να είναι η χαρά σας πλήρης, πεπληρωμένη” (Ιω. 10, 22-24). Και αυτό το μήνυμα της χαράς του Κυρίου το μετέδωσαν οι απόστολοι στα πέρατα της οικουμένης, τονίζοντας ότι το να ζούμε μία ζωή χριστιανική αποτελεί μεγάλη πηγή ευλογίας και χαράς. ”και αυτά σας γράφουμε, για να είναι η χαρά σας πλήρης” (Α’ Ιω. 1, 4), ενώ και ο Απ. Παύλος επαναλαμβάνει διαρκώς ”χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν θα σας πω, χαίρετε” (Φιλιπ. 4, 4). Ο Χριστός είναι η μοναδική και γνήσια πηγή της χαράς, και αυτό το γνωρίζουν και το ζουν όσοι επέλεξαν να Τον ακολουθήσουν και να Του εμπιστευθούν την ζωή τους. Η χριστιανική χαρά βασίζεται στην πνευματική ανανέωση που φέρνει στην ζωή μας όταν με μετάνοια και πίστη στρεφόμαστε στον Χριστό, και ζούμε την αγιοπνευματική ζωή που μας υποσχέθηκε ο Κύριος. Και αυτά δεν είναι απλώς λόγια θεωρητικά, αλλά αποτελούν μία αλήθεια, μία ζωντανή εμπειρία που μπορεί να την μαρτυρήσει μόνον αυτός που ζει καθημερινά μαζί με τον Χριστό και για τον Χριστό, μέσα στην πνευματική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Αυτή η αίσθηση της εσωτερικής χαράς συνδέεται και με μίαν άλλην μεγάλη δωρεά του Χριστού στην ζωή μας. Όποιος αισθάνεται να τον πλημυρίζει αυτή η χριστιανική χαρά ασφαλώς θα νοιώθει στην καρδιά του ειρήνη και γαλήνη, αυτά τα τόσο σπάνια αγαθά που

αναζητεί ο σημερινός άνθρωπος, που παρ’ όλες τις υλικές ανέσεις, τις τεχνολογικές προόδους και τις ευκολίες του πολιτισμού, γίνεται διαρκώς και πιο ταραγμένος και ανήσυχος, πιο μελαγχολικός και καταθλιπτικός. Η απάντηση στα αδιέξοδα της ταραγμένης ψυχής του σημερινού αγχωτικού ανθρώπου είναι ο Χριστός, ”ο Άρχων της Ειρήνης” (Ησαΐας 58, 6), που προσκαλεί κάθε άνθρωπο για να του χαρίσει την ειρήνη και την γαλήνη της ψυχής. Μας λέγει ο Κύριος: ” ειρήνη σας αφήνω, την δική μου ειρήνη σας δίδω, και δεν σας την δίδω Εγώ όπως ο κόσμος δίνει” (Ιω. 14, 27). Έχει μεγάλη σημασία αυτός ο λόγος του Κυρίου. Η ειρήνη του Χριστού δεν έχει καμία σχέση με την ψεύτικη ειρήνη που υπόσχεται ο κόσμος, οι κυβερνήσεις, τα πολιτικά συστήματα και οι διεθνείς οργανισμοί, που όσο περισσότερο μιλούν για ειρήνη, τόσο πιο πολύ η ανθρωπότητα βιώνει βία, διωγμούς και πολέμους. Η ειρήνη του Χριστού είναι γνήσια, αληθινή, βαθιά, και διαρκής, διότι πηγάζει από τον Θεό και απευθύνεται στην καρδιά και την ψυχή του ανθρώπου. Είναι αυτή η εσωτερική γαλήνη και η πνευματική, καρδιακή ειρήνη που μόνον ο Χριστός μπορεί να μας χαρίσει, και να μας απαλλάξει από πάθη και αμαρτίες που ταράζουν και αναστατώνουν την συνείδησή μας.

Αυτή η θεϊκή και υπερφυσική δωρεά του Θεού της ειρήνης αποτελεί μεγάλη ενδυνάμωση για να διαφυλάξουμε την εσωτερική μας ισορροπία και ηρεμία. ΄΄Η ειρήνη του Θεού, που υπερβαίνει κάθε σκέψη του νου, θα φρουρήσει τις καρδιές σας και τις σκέψεις σας εν Χριστώ Ιησού” (Φιλιπ. 4, 7). Η αίσθηση της ειρήνης και της ασφάλειας που προσφέρει ο Κύριος στην ζωή μας, όταν με απόλυτη εμπιστοσύνη αφηνόμαστε σε Αυτόν (”και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα”, όπως λέμε στην Θεία Λειτουργία), είναι ανώτερη από κάθε ανθρώπινη λογική, διότι πολλές φορές εν μέσω πολλών θλίψεων και προβλημάτων, χαρίζει στον πιστό τέτοια ειρήνη και ηρεμία, που η λογική και η ανθρώπινη εξήγηση δεν μπορούν να την κατανοήσουν. Διότι η ειρήνη του Χριστού έχει μία βαθιά πνευματική διάσταση, καθώς μέσα από την Σταυρική Θυσία του Χριστού στον Γολγοθά, έρχεται η συγχώρεση των αμαρτιών μας. Πάνω στον Σταυρό του Χριστού σβήνουν οι αμαρτίες της ανθρωπότητας που κρατούσαν σε απόσταση τον άνθρωπο από τον Θεό, έρχεται η συμφιλίωση Θεού και ανθρώπου μέσα από την σωτηρία και την απολύτρωση που πηγάζει από τον Σταυρό του Κυρίου. Ο άνθρωπος που ζει με μετάνοια και με ταπείνωση ψυχής αλλάζει τον τρόπο ζωής του, γίνεται πιστός και ζει χριστιανικά και πνευματικά, γίνεται ένας άλλος, ένας νέος ανακαινισμένος άνθρωπος. Τα προβλήματα και οι στενοχώριες δεν τον καταβάλλουν, η συνείδησή του δεν υποφέρει από το βάρος και την ενοχή της αμαρτίας, εφ’ όσον έχει στην ζωή του χαράξει σταθερή πορεία πίστεως και μετανοίας, και αφού έχει την βεβαιότητα και την υπόσχεση του Κυρίου ότι θα τον διαφυλάττει και θα τον προστατεύει. ”Ο Χριστός είναι η ειρήνη μας” (Εφες. 2, 14), ο Χριστός είναι μαζί μας, ζούμε κοντά

Του, και Εκείνος αναλαμβάνει να μας προστατεύει και να μας διασφαλίζει την ειρήνη της καρδιάς μας, την γαλήνη της ψυχής μας, ακόμη και όταν ζούμε μέσα σε έναν ταραγμένο και βίαιο κόσμο όπως ο σημερινός.

Σε αυτό ακριβώς το ταραγμένο περιβάλλον, με τις τόσες πιέσεις να κυκλώνουν τον άνθρωπο και να τον φορτώνουν με άγχος, κατάθλιψη, στενοχώρια, φοβία και απελπισία, κάνοντας την καθημερινότητα μία αφόρητη κατάσταση, υπάρχει μία γενικότερη απαισιοδοξία. Από τον σύγχρονο κόσμο λείπει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, λείπει η αισιοδοξία και η πίστη. Ο άνθρωπος νοιώθει ότι βρίσκεται σε ένα τεράστιο αδιέξοδο διότι ακριβώς του λείπει η πίστη και η ελπίδα στον Θεό. Ο άνθρωπος του Θεού μέσα στις δοκιμασίες και τις θλίψεις δεν χάνει το κουράγιο του, απευθύνεται στον Κύριο και εμπιστεύεται. ”γιατί είσαι περίλυπος, ψυχή μου και γιατί συνταράσσεσαι? Έλπισε στον Θεό, επειδή θα τον δοξολογήσω. Αυτός είναι η σωτηρία μου και ο Θεός μου” (Ψαλμ. 41, 11). Όποιο πρόβλημα και αν έχουμε, γνωρίζουμε ότι έχοντας ελπίδα στον Θεό και πίστη στην θεϊκή δύναμη, ο Κύριος θα ενεργήσει την κατάλληλη στιγμή και θα δώσει την λύση των προβλημάτων. Ιδίως ο πιστός στηρίζεται στις δυσκολίες στον Θεό, ζει και πορεύεται με εμπιστοσύνη στον Κύριο, αντλεί δύναμη και αισιοδοξία στηριζόμενος στο έλεος και την αγάπη του Χριστού. Ο άνθρωπος του Θεού είναι άνθρωπος πίστεως και ελπίδος που πηγάζει από τον Θεό, ”την πηγή της ελπίδος” (Ρωμ. 15, 13).

 

Συνεχίζεται…