Ἐστραγκόν. Τό βότανο μέ τήν ἰδιαίτερη γεύση καί τό ξεχωριστό ἄρωμα

Το Εστραγκόν ή Αρτεμισία η δρακόντειος, είναι ένα πολυετές αρωματικό βότανο, που προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη και ονομάζεται επίσης δράκος (προφανώς λόγω του σχήματος της ρίζας του). Ανήκει στην οικογένεια Αsteraceae και επιστημονικά είναι γνωστό ως Artemisia dracunculus sativa. Πρόκειται για ένα θάμνο που το ύψος του δεν ξεπερνά το 1.50 μέτρο και ευδοκιμεί σε γόνιμα αμμώδη εδάφη, με κατάλληλο ηλιακό φως. Τα φύλλα του έχουν ομαλή, σκούρα πράσινη επιφάνεια, με αιχμηρά άκρα και αναδύουν αρώματα και γεύσεις, παρόμοιες με αυτές του γλυκάνισου.

Η πρώτη καλλιέργεια χρονολογείται πριν από περίπου 600 χρόνια και θεωρείται ότι εισήχθη στην Ιταλία τον 10ο αιώνα, από τους Μογγόλους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως χαλαρωτικό βοήθημα για τον ύπνο, αποσμητικό αναπνοής και σαν καρύκευμα.

Οι ποικιλίες του περιλαμβάνουν :

  • Γαλλικό εστραγκόν (θεωρείται το καλύτερο για μαγειρική χρήση)
  • Ρωσικό εστραγκόν
  • Άγριο εστραγκόν (χρησιμοποιείται σε ειδικές καταστάσεις)

Επιλογή εστραγκόν και αποθήκευση

Τα φύλλα του βοτάνου υπάρχουν σε αφθονία στη φύση κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες. Μπορείτε επίσης να το καλλιεργήσετε στον κήπο σας για να το χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή στο μαγείρεμα.

Τα φύλλα συλλέγονται στις περιόδους ανθοφορίας και η ξήρανση του πραγματοποιείται αργά, είτε κάτω από το ηλιακό φως, είτε με ήπια ζέστη.

Καλό είναι να επιλέγετε φρέσκα φύλλα, τα οποία έχουν καλύτερο γευστικό και θρεπτικό όφελος. Αφού προμηθευτείτε τα φρέσκα φύλλα, πλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, στεγνώστε με απορροφητικό χαρτί και αποθηκεύστε στο ψυγείο. Το αποξηραμένο εστραγκόν πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, για 6 μήνες.

Μαγειρικές χρήσεις

Προσθέστε το στις συνταγές ως γαρνίρισμα στα φαγητά σας και αποφύγετε να το βράσετε, ώστε να διατηρηθεί η γεύση και το άρωμα του.

Συμβουλές:

  • Τα φρέσκα φύλλα χρησιμοποιούνται σε πράσινες σαλάτες
  • Τα νωπά καθώς και τα αποξηραμένα φύλλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρωματικό σε πιάτα πουλερικών και ψαριών.
  • Είναι από τα βασικά συστατικά της γαλλικής σάλτσας Bearnaise, μια ζεστή σάλτσα, που παρασκευάζεται από βούτυρο, κρόκο αυγού, κρεμμύδι, πιπέρι, ξίδι και εστραγκόν.

Θρεπτικά συστατικά

Μια κουταλιά της σούπας εστραγκόν περιέχει:

  • 5 θερμίδες
  • 0.9 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 0.4 γραμμάρια πρωτεΐνες
  • 0.1 γραμμάρια λίπους
  • 0.1 γραμμάρια φυτικές ίνες
  • 0.1 χιλιστόγραμμα μαγγανίου
  • 0.6 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
  • 19.9 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
  • 6.1 χιλιστόγραμμα μαγνησίου
  • 52.8 χιλιοστογραμμα καλίου

Οφέλη στον οργανισμό

Ενώ πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τις γαστρονομικές χρήσεις του εστραγκόν, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς πολιτισμούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ως φυσική θεραπεία για πολλές ασθένειες. Επιπλέον, αποτελεί ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα σε οποιαδήποτε δίαιτα, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, κάλιο και πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν οφέλη στην υγεία.

Πιο αναλυτικά:

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το φρέσκο εστραγκόν είναι ένα βότανο με υψηλή αντιοξειδωτική αξία.

Ανακούφιση από τον πονόδοντο

Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν ευρέως ως βοήθημα για τον πονόδοντο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε μεθυλική ευγενόλη. Οι Αρχαίοι Έλληνες το μασούσαν εξαιτίας της ιδιότητας του, να μουδιάζει το στόμα.

Υγιές πεπτικό σύστημα

Βοηθά το συκώτι στη διαδικασία παραγωγής χολής, βελτιώνει τη φυσική πέψη και ανακουφίζει από τα κοινά προβλήματα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τη δυσπεψία. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί σε εναλλακτικές παραδοσιακές θεραπείες, για την απαλλαγή από τα εντερικά σκουλήκια.

Καταπραϋντικό

Το εστραγκόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ήπιο ηρεμιστικό, για να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και του στρες. Είναι επίσης ωφέλιμο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Υγιής καρδιά

Το εκχύλισμα εστραγκόν, περιέχει χημικές ενώσεις που βοηθούν στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, προστατεύοντας έτσι από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λειτουργία των ματιών

Επειδή είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Α και καροτίνη, το εστραγκόν μπορεί να βοηθήσει στη συνολική υγεία των ματιών.

Μείωση του σακχάρου

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι πολυ-φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στο βότανο, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αύξηση μυϊκής μάζας

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το εστραγκόν (κυρίως η ρώσικη ποικιλία), συμβάλλει στην αύξηση της απορρόφησης της κρεατίνης. Δράση παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται όταν υπάρχει υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων.

Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Η Αρτεμισία η δρακόντια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, C καθώς και την ομάδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως φολλικό οξύ, πυριδοξίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη κτλ., επίσης περιέχει μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο και ψευδάργυρο που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Προφυλάξεις – αντενδείξεις

  • Θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η μακροχρόνια φαρμακευτική χρήση δεν συνιστάται, επειδή περιέχει enstragol, ένα χημικό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
  • Απαγορεύεται η κατανάλωση από εγκύους και θηλάζουσες, καθώς θα μπορούσε να διαταράξει τον κύκλο περιόδου και να βάλει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.
  • Αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες επιβραδύνει την πήξη του αίματος.

Το εστραγκόν είναι ένα εξαιρετικό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην κουζίνα και την εναλλακτική ιατρική. Η ιδιαίτερη γεύση, το ξεχωριστό άρωμα, καθώς και τα ευεργετικά οφέλη που παρέχει στον οργανισμό μας, είναι καλοί λόγοι να «αγκαλιάσουμε» τον «μικρό δράκο» και να τον προσθέσουμε στους κήπους μας και την καθημερινή διατροφή.

ΠΗΓΗ: VotanonKipos

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα